LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|06
2021
08:14

Πύργος: Αιτία πολέμου το νέο εργασιακό

Με νέα κινητοποίηση το πρωί της Πέμπτης απάντησαν οι εργαζόμενοι στο νέο εργασιακό νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση τελικά χθες το βράδυ στη Βουλή. Στον Πύργο συμμετείχαν 18 σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από όλο τον νομό στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Νατάσα Παναγιωταρα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, ο Χρήστος Γαρίφαλος πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Ζαχάρως Αρχαίας Ολυμπίας, ο Θανάσης Κατσίμπελης γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας, ο Νίκος Γκότσης πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα του Νομού Ηλείας, ο Αναστάσιος Στέλλας μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την Ζωή Τσάση πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης.

Η Ζωή Τσάση ανέφερε στην ομιλία της μεταξύ άλλων ότι “… στην πανεργατική απεργία στης 10 του Ιούνη την μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 10 χρόνων, εκφράστηκε παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιο σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρετε το τώρα!

Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων ,στην Πόλη μας, αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις, δείχνει την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης της χώρας μας να αντιπαλέψει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα.

apergia pirgos 6

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι παρά την προπαγάνδα και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας σε ότι αφορά το νομοσχέδιο-έκτρωμα παρά την προσπάθεια κατασυκοφάντησης των εργατικών αγώνων ,παρά τον βομβαρδισμό για τις δήθεν θετικές διατάξεις που περιέχει το έκτρωμα ,αυτό απορρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η επιτυχία και της σημερινής απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Υπουργό Εργασίας κο Χατζηδάκη, οι οποίοι εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει «την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό», ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή.

Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα συνδικάτο – πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ – που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους.

Οι θλιβερές εικόνες της συζήτησης, τούτες τις ημέρες, στις επιτροπές της Βουλής επιβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο φτιάχτηκε για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Πάνω από τα 3/5 των φορέων που καλέστηκαν να τοποθετηθούν ήταν εργοδοτικοί φορείς, που τους έχει ανοίξει η όρεξη. Μυρίζοντας αίμα όπως τα τσακάλια, χειροκροτούν το νέο νομοσχέδιο και ζητούν τα μέτρα της κυβέρνησης να γίνουν ακόμα πιο αντιδραστικά.

Παρ’ όλα αυτά η απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι καθολική. Γι’ αυτό έχουν λυσσάξει τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και επιτείθονται στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες”

Ο Θανάσης Κατσίμπελης σημείωσε ότι “… οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα στις 10 Ιουνίου έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τη συνέχεια του αγώνα. Συνεχίζουμε και σήμερα, χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ιδιαίτερα όμως τους συναδέλφους και συναδέλφισσες αναπληρωτές που απέργησαν και απεργούν μαζικά. Δείχνοντας ότι η νέα γενιά των συναδέλφων μας διεκδικεί μόνιμη δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Το μήνυμα της απεργίας είναι ξεκάθαρο. Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί. Όχι στα παζάρια για τα δήθεν θετικά σημεία του νομοσχεδίου και για τους όρους του μεσαίωνα. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις δίνει τον τόνο της κλιμάκωσης των επόμενων ημερών πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά στον δρόμο του αγώνα. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο και την απεργία, κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Όχι στην κατάργηση του σώματος επιθεωρητών εργασίας, κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας, όλοι και όλες στον αγώνα!”

Ο Χρήστος Γαρύφαλλος ανέφερε ότι “… μετά το ηχηρό μήνυμα των εργαζομένων στην πρώτη απεργία και γίνεται ο απεργιακή κινητοποίηση της 10 Ιουνίου σήμερα δηλώνουμε πως το νομοσχέδιο αυτό ακόμα κι αν ψηφιστεί θα καταργηθεί. Θα μείνει στα χαρτιά όπως κι άλλα νομοσχέδια στο παρελθόν. Η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης επιμένουν μέσα από τα ΜΜΕ και την βουλή να παραπληροφορούν την ελληνική κοινωνία και τα θετικά δήθεν σημεία του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που καταργεί το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο από 8 σε 10 ώρες 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του οκταώρου από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1920.

Ταυτόχρονα καταργεί και την κυριακάτικη αργία σε ένα σωρό κλάδους και επιχειρήσεις και έτσι ο εργαζόμενος δεν θα γνωρίζει πια ποιος είναι ο εργάσιμος και ποιος ο ελεύθερος χρόνος. Θα είναι ένας εργαζόμενος λάστιχο με περισσότερες ώρες εργασίας, με λιγότερη αμοιβή, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με πρωτοφανή ανασφάλεια.
Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. Ουσιαστικά νομιμοποιεί την ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε να μας επαναφέρει στον προηγούμενο αιώνα. Χρέος μας είναι να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Χρέος μας είναι ακόμα κι αν ψηφιστεί να αγωνιστούμε για να ανατραπεί. Το χρέος αυτό το οφείλουμε στην ιστορία μας αλλά κυρίως στην νέα γενιά”.

Ο Νίκος Γκότσης τόνισε ότι “… το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές του αιώνα, για όλους τους εργαζόμενους αλλά χτυπάει ακόμα περισσότερο τη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους εργαζόμενους στις καφετέριες, τους διανομείς, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους στις εμπορικές υπηρεσίες και τα καταστήματα. Αφού το νομοσχέδιο με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργεί το οκτάωρο, επιβάλλεται δεκάωρο με τις δύο επιπλέον ώρες εργασίας να είναι χωρίς αμοιβή. Η υπερωριακή αυτή εργασία θα ανταλλάσσεται με ρεπό σε χρονική στιγμή που βολεύει την επιχείρηση. Το νέο καθεστώς θα επιβάλλεται με ατομική σύμβαση ακόμα και αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία. Επιβάλλεται πρόσθετη απασχόληση και στους μερικώς απασχολούμενους.

Περισσότερο αντιδραστικές αλλαγές ζήτησαν οι μεγαλοξενοδόχοι επικαλούμενοι τις ανάγκες του κλάδο τους, ζήτησαν τζάμπα υπερωρίες ακόμα και από τους εργαζόμενους που δε δουλεύουν οκτάωρο. Εκεί που γίνεται ολοφάνερη η επιθετικότητα της εργοδοσίας είναι στις αναφορές που έγιναν για το τρίωρο ανάπαυσης για τους εργαζόμενους με σπαστό ωράριο. Η εργοδοσία λοιπόν προτείνει σε αυτές τις ώρες να συνυπολογίζεται και ο χρόνος του διαλύματος απαιτώντας ο εργαζόμενος να είναι όλη την ημέρα στη δουλειά. Και ίδια όμως η κυβέρνηση πρότεινε αλλαγές στο νομοσχέδιό της προφανώς κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων ανακοινώνοντας ότι θα θεσπίσει την τελεσίδικη απαγόρευση της απεργίας όταν αυτή κριθεί παράνομη ώστε να μην επαναπροκηρύσσεται από τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα”,

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν:

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ                                  
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ                                                                 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ                                     
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΖΑΧΑΡΩΣ                                                                                      
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ                                                        
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ                                                                           
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΥΡΓΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ                                            
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΠΥΡΓΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ                                             
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ μέλος της ΟΓΕ                                                                           
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ                        
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ                                              
Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους πρωτοδικείου Αμαλιάδας                         
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ                                                                                                                                                       
ΕΔΟΠ ΔΕΗ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ                                 

apergia pirgos 2

apergia pirgos 3

apergia pirgos 4

apergia pirgos 5

apergia pirgos 7

apergia pirgos 8

apergia pirgos 9

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών