LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|06
2021
07:51

Κυβέρνηση: Φυγή προς τα εμπρός με το ευρωπαϊκό … σχέδιο Μάρσαλ

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομία θα έχουν η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο γήπεδο της οικονομίας θέλει να παίξει «μπάλα» η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται μέσα στον Ιούλιο να υποδεχθεί τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το «πράσινο φως» που έδωσε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ανοίγει το δρόμο για την έλευση σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων μέσα στη φετινή χρονιά.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και μιλούν για ένα σχέδιο που αφορά τους «πολλούς» και όχι τους «λίγους» όπως λέει η αντιπολίτευση. Παράλληλα σημειώνουν πως οι πόροι θα επενδυθούν με διαφάνεια, καθώς το μεγάλο «στοίχημα» είναι να μην επαναληφθούν αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Σε εκδήλωση που έγινε χθες στην Αρχαία Αγορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο συνολικά φτάνει τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ. Ενδεικτικό του μεγέθους του εγχειρήματος είναι ότι η Ελλάδα δικαιούται 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν φτάνουν τα 100 δισεκατομμύρια.

Πράσινη ανάπτυξη

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομία θα έχουν η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς εκεί θα κατευθυνθούν οι περισσότεροι πόροι. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το ότι τα σχεδόν 8 δισεκατομμύρια που θα εκταμιευθούν φέτος θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που έρχονται από τον πεδίο της οικονομίας.

Δεν είναι μόνο το ότι τα χρήματα που θα έρθουν φέτος στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σχεδόν διπλάσια από όσα αρχικά αναμενόταν (όπως ήδη αναφέρθηκε προσεγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια). Είναι και το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και υπήρξε πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (ύψους 748 εκατομμυρίων).

Μόνιμη μείωση ΦΠΑ

Παράλληλα συμφωνήθηκε με τους θεσμούς η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο (πρόταση που την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί). Ωστόσο τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν πως το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπουν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε εφαρμογή τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δουν οι πολίτες να ενισχύεται το «πορτοφόλι» τους και να βελτιώνεται η καθημερινότητα τους. Άλλωστε ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών δοκιμάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και επιθυμεί να δει απτά αποτελέσματα όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Πηγή: Εtnnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Αλέξανδρος Βλάχος

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ