LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|06
2021
12:48

«Κενό» στο νέο εργασιακό για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Ο εργοδότης θα ελέγχει τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο εργασίας. Και τι θα συμβαίνει όταν θύτης είναι ο ίδιος;
 
Το ερώτημα λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo φαντάζει απίστευτο, ωστόσο είναι απολύτως εύλογο εάν μελετήσει κανείς ενδελεχώς το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές από την κυβέρνηση.

Μπορεί μέσα στον ορυμαγδό των εργασιακών, του 8ώρου και των απλήρωτων υπερωριών να πέρασε στα ψιλά, ωστόσο η μισή ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο της κοινοτικής οδηγίας για τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης στους χώρους εργασίας κρύβει αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο.

Δηλαδή ο ελεγχόμενος για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στους χώρους εργασίας να είναι και ο τελικός ελεγκτής!

Όπως προκύπτει από το άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τα εργασιακά για τις «υποχρεώσεις εργοδότη για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης», «κάθε εργοδότης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εξουσία του εργοδότη στη διοίκηση προσωπικού υποχρεούνται:

α) να παραλαμβάνουν, να διερευνούν και να διαχειρίζονται κάθε καταγγελία ή σχετική αναφορά, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και την παρενόχληση, με εμπιστευτικότητα και τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

β) να παρέχουν συνδρομή και πρόσβαση σε κάθε αρμόδια δημόσια, δικαστική ή διοικητική αρχή, κατά την έρευνα τέτοιου είδους περιστατικού, εφόσον τους ζητηθεί από αυτές.

γ) να παρέχουν στους εργαζόμενους πληροφορίες σχετικές με τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και με τα σχετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και των των εργαζομένων και του εργοδότη επί τέτοιων περιστατικών.

δ) να αναρτούν στο χώρο εργασίας και να καθιστούν προσβάσιμη ενημέρωση για τις διαδικασίες που υφίστανται σε επίπεδο επιχείρησης για την καταγγελία και την αντιμετώπιση τέτοιων μορφών συμπεριφοράς, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις αρμόδιες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διοικητικές και δικαστικές αρχές».

Στην ουσία, όπως προκύπτει, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη εάν την σεξουαλική παρενόχληση την ασκεί ο εργοδότης, αφού αυτός είναι υπεύθυνος να παραλαμβάνει, να διερευνά και να διαχειρίζεται τις καταγγελίες των εργαζομένων που πέφτουν θύματα παρενόχλησης.

Οι παρατηρήσεις ΕΕΔΑ, ΓΣΕΕ και αντιπολίτευσης

Τον κίνδυνο να μένει εκτός «κάδρου» ο εργοδότης – θύτης με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου Χατζηδάκη επεσήμαναν τόσο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης όσο και στην πορεία ψήφισης του νομοσχεδίου τόσο η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

ΓΣΕΕ και ΕΕΔΑ σε υπόμνημα 22 σελίδων τόνιζαν τα προβλήματα εφαρμογής που προκύπτουν στα 3 πρώτα μέρη του νομοσχεδίου και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, κυρίως για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

ergod

Αντίστοιχες ενστάσεις προέβαλε και η αντιπολίτευση αν και ψήφισε το εν λόγω άρθρο για τις υποχρεώσεις του εργοδότη σε ζητήματα παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει προσθήκη στη διατύπωση που να αποκλείει την ταυτοπροσωπία ελεγκτή και ελεγχόμενου για τους εργοδότες. Το θέμα του «παραθύρου» που αφήνει η διατύπωση του Υπουργείου Εργασίας στο άρθρο 5 για τους εργοδότες έθιξε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ