LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|06
2021
14:20

Λαμπρές οι Δεσποτικές εορτές Πεντηκοστής και Αγ. Τριάδος στον Πύργο

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν στην πόλη του Πύργου, οι μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, το τριήμερο 19-21 Ιουνίου τ.έ. παρουσία πλήθους πιστών τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας  της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορανοϊού.  

Η Πεντηκοστή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας είναι πολύ μεγάλη και σημαντική Δεσποτική εορτή, διότι την ημέρα αυτή το Άγιο Πνεύμα, αφού διάνοιξε τον νουν των μαθητών στο υπερώο των Ιεροσολύμων, αφού τους καθάρισε από κάθε αμαρτία και αφού τους ενδυνάμωσε για να εργασθούν και να κοπιάσουν στην διακονία του Κηρύγματος, εισήλθε στην πρώτη Εκκλησία και έκτοτε παραμένει σ΄ αυτήν. Διότι η Εκκλησία είναι Ταμιούχος της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος και χωρίς την Εκκλησία δεν ενεργεί το Πανάγιο Πνεύμα, αλλά ούτε και Εκκλησία υπάρχει και στέκεται χωρίς το Άγιο Πνεύμα. Η εορτή της Πεντηκοστής θεωρείται συνεπώς η «Γενέθλιος ημέρα» της Εκκλησίας μας και έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που είμαστε πιστά μέλη Της. Ιδρυτής και αρχηγός της συγκροτημένης πνευματικής αυτής Κοινωνίας δηλ. της Εκκλησίας, είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος πολλές φορές έκανε λόγο για την Αγία Εκκλησία Του!  

pentikosti2

Θαυμαστή επίσης είναι  και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στο χώρο της Εκκλησίας μας.  Το Άγιο Πνεύμα τελεσιουργεί όλα τα Ιερά Μυστήρια και παρέχει την Θεία Χάρη! Αυτό μας δίδει χαρίσματα και ιάσεις. Τα πάντα γίνονται εν Αγίω Πνεύματι και χωρίς αυτό τίποτε δεν γίνεται. Στην καρδιά του ανθρώπου κατέρχεται για πρώτη φορά το Άγιο Πνεύμα με το άγιο Μυστήριο του Χρίσματος κατά την ώρα της βαπτίσεώς μας. Επίσης κατέρχεται στις καρδιές μας κάθε φορά που συμμετέχουμε στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Με την Προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε…», το παρακαλούμε όχι μόνο να έρχεται στις καρδιές μας, αλλά και να «σκηνώσει εν ημίν». Να μείνει δηλαδή μόνιμα μέσα στην ψυχή μας. Αυτό το Ζωοποιόν Πνεύμα έχουμε απόλυτη ανάγκη να το έχουμε μέσα μας, στον εσωτερικό μας κόσμο, να είμαστε γεμάτοι από Πνεύμα Άγιον.  

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος που ήταν και το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Πύργου, την παραμονή της εορτής της Πεντηκοστής, τελέσθηκε με κάθε ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος ευλόγησε και τους προσφερθέντες άρτους πλαισιούμενος από τους Αιδεσιμοτάτους π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Διονύσιο Μιχαλόπουλο, π. Παντελήμων Παπαηλιού,  π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Άγγελο Ζέζα και τον οικείο εφημέριο π. Νεκτάριο Συμεωνίδη.  

pentikosti3

Προ της απολύσεως, στο μεστό θεολογικών νοημάτων κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής, η οποία αποτελεί την Γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, καθώς επίσης και στην κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος, του οποίου η παρουσία στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι πηγή αγαθότητος και ευεργεσίας. Το Άγιο Πνεύμα στην ζωή της Εκκλησίας θεραπεύει τα ασθενή και τα αδύναμα, δίνει δύναμη στα νήπια και εξουθενωμένα. Στην αδυναμία μας δίνει δύναμη η Χάρις του Θεού και το Άγιο Πνεύμα αναπληρώνει τις ελλείψεις που έχουμε, διότι έχουμε όλοι μας ως άνθρωποι πολλές ελλείψεις.  

Την περίλαμπρη ημέρα της Πεντηκοστής, τιμώντας και εορτάζοντας την μεγάλη και τελευταία Δεσποτική εορτή της περιόδου του Ιερού Πεντηκοσταρίου, ο οικείος Εφημέριος π. Νεκτάριος Συμεωνίδης, ιερούργησε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τέλεσε τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, ενώ ανέγνωσε τις συνταρακτικές ευχές της γονυκλισίας και ως «διαμεσολαβητής», μεταξύ του λαού και του Θεού, ικέτευσε για την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, στις ψυχές του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος. Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Παρακλητικός Κανών της Αγίας Τριάδος, ενώ την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας
 
(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ