LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

13|08
2021
06:51

Οι φωτιές «καίνε» το χαρτί των εκλογών και αναζωπυρώνουν τα σενάρια του ανασχηματισμού - Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Οι  τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν σταδιακά

Με την κατάσταση να βελτιώνεται στα μέτωπα των πυρκαγιών  - πλέον η κυριότερη μάχη δίνεται στην Αρκαδία - η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε οριστικό τέλος στην οποία συζήτηση για πρόωρες εκλογές, υπεραμύνθηκε του επιτελικού κράτους και σημείωσε πως τυχόν ευθύνες «θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης».

Τα βλέμματα στη Βουλή

Σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στην fast track αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, ωστόσο παράλληλα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Με δεδομένο πως έχουν καεί περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους είναι εμφανές πως πρέπει να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός,  ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες εικόνες.

Οι  τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν σταδιακά και τα «βλέμματα» στρέφονται στη Βουλή, όπου στις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας συζήτηση με τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα μέσα στο φθινόπωρο θα πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια ο πρώτος κλιματικός νόμος, με την κυβέρνηση να μιλά για την ανάγκη συναινέσεων στο θέμα αυτό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως υπήρξαν αστοχίες και λάθη, ωστόσο αυτό που σημειώνεται είναι πως ο σχεδιασμός των εκκενώσεων πέτυχε και σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Τώρα το «στοίχημα» είναι διπλό : να αποδοθούν ευθύνες ώστε η κυβέρνηση να δείξει πως μπορεί να «σπάσει αβγά» και να προχωρήσει γρήγορα η στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σχετικά μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί). 

O πολιτικός αντίκτυπος του θέματος δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και πολλά θα κριθούν από το ποιες θα είναι οι επόμενες «γαλάζιες» κινήσεις. Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει  να κερδίσει χρόνο, ώστε να μην ληφθούν εν βρασμώ αποφάσεις.

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, πλησιάζει ανασχηματισμός

Πάντως η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έκλεισε χθες οριστικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία». Ωστόσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, με τα σενάρια να έχουν φουντώσει.

Δεδομένο είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου  επιδιώκει ένα φθινοπωρινό restart, καθώς μέσα στο καλοκαίρι έχουν ανοίξει πολλά και δύσκολα μέτωπα (η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, οι πυρκαγιές κ.α.). Αυτό ενισχύσει τα σενάρια για αλλαγές σε πρόσωπα, ώστε να σταλεί μήνυμα πως η χώρα γυρίζει σελίδα.

Τα φώτα πέφτουν κυρίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς η εξέλιξη των  πυρκαγιών έχει  φουντώσει τα σενάρια για την «τύχη» των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά. Όσον αφορά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η πρόσφατη ανακοίνωση του -που μεταξύ άλλων αναφέρει «Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι» και σημειώνει  «και πυροσβέστης και επιτελικός» - προκάλεσε ποίκιλλα σχόλια.

Η αρχική αναφορά του πρωθυπουργού πως «το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Ορίζει προτεραιότητες, συντονίζει και καθοδηγεί» εκτιμήθηκε αρχικά  ως … μήνυμα προς τον υπουργό. Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια - μετά από σχετική ερώτηση για τον κ. Χρυσοχοΐδη - υπογράμμισε πως «προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος». Στήριξη είχε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,  ο οποίος υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη τύπου είχε αναφέρει πως η παραίτηση του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. 

Πάντως ο επόμενος ανασχηματισμός αναμένεται να είναι… τολμηρός, με δεδομένο πως το χειμώνα  είχαν γίνει χειρουργικές μόνο κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, το βάρος θα πέσει σε υπουργείο με κοινωνικό πρόσωπο όπου δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις. Για παράδειγμα στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο μετακινήσεων σε άλλα κομβικά πόστα στελεχών πρώτης γραμμής (όπως ο Βασίλης Κικίλιας, η Νίκη Κεραμέως κ.α.), ενώ ριζικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.

Παράλληλα στόχος της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να «ξεδιπλωθεί» μια σειρά πρωτοβουλιών σε διαφορετικά μέτωπα, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην οικονομία. Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα εστιάσει - σύμφωνα με πληροφορίες - σε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων, «κοιτώντας» κυρίως προς τη μεσαία τάξη.

Κινήσεις θα γίνουν και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής , μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για «κλιματική κρίση». Σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, στην εφαρμογή αντιπλημμυρικών έργων και στην επιτάχυνση των αναδασώσεων. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην είναι οι πολίτες θεατές στο ίδιο έργο και την επόμενη χρονιά (π.χ. ενίσχυση του  εναέριου στόλου).

Να σημειωθεί πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η διάσκεψη MED9, η οποία θα έχει κύριο θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Στόχος είναι να υπογραφεί η διακήρυξη των Αθηνών, η οποία θα θέτει ξεκάθαρους στόχους για το πως τα μεσογειακά κράτη θα μπορέσουν να συνεργαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ