LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|09
2021
08:23

Φιλαρέτεια 2021: 200 χρόνια μετά τιμήθηκε η μνήμη του μάρτυρα Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου

Το πρωί της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2021, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, πραγματοποιήθηκε στην Ώλενα του Δήμου Πύργου η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Επίσκοπο Ωλένης Φιλάρετο, 200 έτη μετά το μαρτύριό του στα τουρκικά μπουντρούμια της Τριπολιτσάς, τον Σεπτέμβριο του 1821. Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρέλαση Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές στον κεντρικό δρόμο του χωριού και κορυφώθηκε στον χώρο της προτομής του Φιλαρέτου, στην είσοδο της Ωλένης.
 
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων
 
Εκεί, στον χώρο της προτομής του Φιλαρέτου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τους ιερείς της περιοχής, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Δήμου Πύργου κατέθεσε ο Γραμματέας του ΔΣ. κ. Ιωάννης Βαρελάς, εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου Ωλένης μία μαθήτρια, εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, εκ μέρους του Τοπικού Διαμερίσματος Ωλένης ο Πρόεδρός της κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος , εκ μέρους του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου « Η Ωλένη» η Πρόεδρός του κ. Αγγελική Δημητρακάκη και εκ μέρους του ‘’Σύλλογος Αιμοδοτών Ωλένης ο Φιλάρετος ‘’η Αιμοδότρια κ. Ασημίνα Διαμαντοπούλου.
 
Εντυπωσίασε από την αρχή της όλης τελετής η παρουσία και οι κινήσεις ενός Εύζωνα, του κ Γρηγόρη Παπαδόπουλου με καταγωγή από Ώλενα, ενώ πλαισίωσε τιμητικά την προτομή του Φιλαρέτου. Σε όλην την διαδρομή από το κέντρο του χωριού έως την προτομή υπήρχαν μεγάλες εικονογραφήσεις για την πορεία του 1821 στην Ηλεία, αλλά και τις μεγάλες στιγμές της Επαναστάσεως σε όλην την Ελλάδα, σε κείμενα του φιλολόγου του Γυμνασίου Καράτουλα και Γραμματέα του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βλαέτης» κ. Γεώργιου Κουρκούτα, που ήταν και ο τελετάρχης της όλης εκδηλώσεως.
 
Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος: «Σε αυτούς τους Ήρωες οφείλουμε την Ελευθερία μας»
 
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, που παρουσίασε στους δεκάδες παρευρεθέντες το χρονικό της έναρξης της Εθνεγερσίας στην Ηλεία και την πορεία του μαρτυρίου του Φιλαρέτου, μαζί με τους άλλους Προκρίτους και Αρχιερείς στην Τριπολιτσά από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, του 1821. Επεσήμανε μάλιστα ότι σε αυτούς τους Ήρωες και τις θυσίες τους χρωστά ο τόπος μας την Ελευθερία του.
 
Με δική του ομιλία ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Λ. Παπαδόπουλος τόνισε την αξία να τιμώνται οι ήρωες και ένας τέτοιος ηγέτης σαν τον Φιλάρετο, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν τόσα χρόνια για την πραγματοποίηση των «Φιλαρετείων», κάθε Σεπτέμβριο. Την εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» κ. Αγγελική Δημητρακάκη, που ανέφερε την σημασία της όλης εκδηλώσεως, ενώ ανακοίνωσε την δημιουργία σχετικού θεατρικού-κινηματογραφικού έργου με αναφορά στα μαρτύρια των Προκρίτων και Αρχιερέων στην Τριπολιτσά, με επίκεντρο τον Επίσκοπο Φιλάρετο, που θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή κ. Ιω. Μουτσούλα. Στις εκδηλώσεις μνήμης πρωταγωνίστησαν μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» και του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Αστρινιά» από τον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδος, με επικεφαλής της Πρόεδρό του κ. Θάλεια Τσουλου-Τουτούνη.
 
Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Γυμνασιάρχης κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Προέδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Καράτουλα κ. Θεόδωρος Κλειδέρης κ. ά. Μικρή δεξίωση σε όλους τους καλεσμένους παρατέθηκε στο τέλος της εκδηλώσεως από την τοπική Ενορία του Αγίου Νικολάου Ωλένης στο ενοριακό του κέντρο.
 
filareteia 2
 
filareteia 3
 
filareteia 4
 
filareteia 5
 
filareteia 6
 
filareteia 7
 
filareteia 8
 
filareteia 9
 
filareteia 10
 
filareteia 11
 
filareteia 12
 
filareteia 13
 
filareteia 14
 
filareteia 15
 
filareteia 16
 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ