LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|09
2021
18:55

Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία

Το μήνυμα προς τους εργαζομένους που προκάλεσε σάλο - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικούς φορείς - Η ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο για «λανθασμένη διατύπωση»

Σάλος προκλήθηκε από την απόφαση της εταιρείας e-food να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων διανομέων. Αρχικά έγινε γνωστό πως η εταιρεία έστειλε μήνυμα στους διανομείς, των οποίων η τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία αλλά εργαζόμενοι ως freelancer, χωρίς να τους δίνει εναλλακτική επιλογή και μάλιστα τους καλούσε να απαντήσουν άμεσα

Η είδηση προκάλεσε την οργή της μεγαλύτερης μερίδας του Twitter, με το hashtag #cancel efood να γίνεται πρώτο trend, ενώ πολλές ήταν και οι αντιδράσεις από φορείς και από την αντιπολίτευση. Η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «λανθασμένη επικοινωνία» ενώ το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι καταδικαστέα».

efood: Το μήνυμα προς τους εργαζομένους που προκάλεσε σάλο

Οι εργαζόμενοι διανομείς της efood ελαβαν το παρακάτω μήνυμα: «Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

efood.jpg

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικούς φορείς

Το ζήτημα έλαβε άμεσα και πολιτική χροιά με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να καταγγέλλει ότι: «Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε "αυτοαπασχολούμενους". Δεν υπάρχει καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

Οι συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν λόγο για για εκβιασμό των εργαζομένων ενώ επισημαίνουν ακόμα πως με το νέο καθεστώς εργασίας που τους προτείνεται, οι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές.  Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η εταιρεία μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και πως «η  ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο "συνεργατικό" μοντέλο σημαίνει απολύσεις». 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν». 

Απάντηση efood: Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία 

Στον σάλο που προκλήθηκε από το μήνυμα της efood η ίδια η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι: «αδιαπραγμάτευτη στάση μας είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας» και πως η εταιρεία αποδοκιμάζει τη χθεσινή επικοινωνία με τους διανομείς. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς.

Υπουργείο Εργασίας: Ατυχής επικοινωνία - Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι καταδικαστέα

Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.

Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

Τι προβλέπει ο νόμος για τους διανομείς

Στο νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, προβλέπονται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολούμενων» (free lancers) για επαγγέλματα όπως τα delivery.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 69 του νόμου 4808/2021, αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου.

Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους,
  • να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει,
  • να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και
  • να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.

Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.

Πολιτικές αντιδράσεις για το μήνυμα από το efood στους εργαζόμενους διανομείς

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τους διανομείς

«Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας» σημειώνει ο Τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι.

«Με βάση την καταγγελία των ίδιων των εργαζομένων, η εταιρεία τούς κάλεσε και τους ζήτησε να αλλάξει η Σύμβαση (εξαρτημένης) Εργασίας και από μισθωτοί που λαμβάνουν εντολές πού και πώς θα εργαστούν, να γίνουν freelancer. Διαφορετικά, απολύονται! Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και τη νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάστημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί ''ανεξάρτητες υπηρεσίες''. Ή, ακόμη-ακόμη, ''να ασκεί ανεξάρτητο έργο''. Οποία υποκρισία!

Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της eFood. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι με τα Μηχανάκια επιβάλλεται να έχουν το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους.

Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας. Με την κυβέρνηση, εάν δεν σιγοντάρει την αυθαιρεσία, να κωφεύει στις εκκλήσεις για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων.

Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο στέκεται στο πλευρό των σκληρά εργαζομένων με τα Μηχανάκια στους δρόμους, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξίσωση των όρων αμοιβής και εργασίας όλων των νέων μας».

Κύριοι της κυβέρνησης,με αυτόν το τρόπο, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας, με μισθωτούς εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους ''σε δύο ρόδες μέσα στην κίνηση'', με την ακρίβεια να κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, θα έρθει η ανάπτυξη;

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ με την οποία σημειώνει πως καθημερινά «αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων». Ααναλυτικά:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.

Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.

Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

ΜέΡΑ25: Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που θησαυρίζουν από την κρίση

Ανακοίνωση για το επίμαχο μήνυμα εξέδωσε και το ΜέΡΑ25 ο οποίο υπογραμμίζει ότι « τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές δεν τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την Κρίση όσο αυτές που θησαυρίζουν από αυτή» Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος.

«Είναι η πιο βάναυση, σχεδόν φεουδαρχική εκμετάλλευση. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι αυτό το οποίο ζουν οι διανομείς, η πλήρης εμπορευματοποίηση της εργασίας, να επεκταθεί σε όλη την αγορά εργασίας. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εργοδότη από το Σικάγο και μετά. Η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα μαγαζί που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χειρότερων επιχειρηματιών. Αυτό που επιχειρεί η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη της υποανάπτυξης μέσα από τη συντριβή της εργασίας», 

Έχουν περάσει μόνο τρείς μήνες από τη μέρα που ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αυτή τη δήλωση μετά το πέρας της συνάτησής του με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, και το δυστοπικό σενάριο που περιέγραψε, γίνεται πλέον καθημερινό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ.

Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο.

Πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε «συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγελματίες», που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει.

Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, (το οποίο έχει περιγράψει έξοχα ο συνοδοιπόρος μας Ken Loach στην ταινία του «Sorry we missed you» και το οποίο φυσικά εφαρμόζει στην Ελλάδα με φανερή προθυμία η κυβέρνηση της Εξυπηρέτησης Κάθε Εργοδοτικού Συμφέροντος, η «Μητσοτάκης Α.Ε.», μέσω των εκτρωματικών εργασιακών ρυθμίσεων του κ. Χατζιδάκη.

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή (δείτε εδώ την σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στον Υπουργό Εργασίας) κατά της μετατροπής εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, σε επισφαλές πρεκαριάτο στο έλεος ανάλγητων κερδοσκόπων.

Πηγή: Ethnos.gr

Tags: Efood

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ