LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|09
2021
11:17

Η ανηφόρα των τιμών και η «ασφυξία» των μικρομεσαίων: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις

Απειλούνται με το μαρτύριο της σταγόνας οι μικρομεσαίοι

Με την κυβέρνηση να χτίζει ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία και να μιλά για «αναπτυξιακό άλμα»  το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτό να αποτυπωθεί και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η πρώτη μάχη που καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με την ακρίβεια - κυρίως στον τομέα της ενέργειας- και στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο που θα απορροφήσει τους κραδασμούς.

Απειλούνται με το μαρτύριο της σταγόνας οι μικρομεσαίοι

Την ίδια στιγμή με το... μαρτύριο της σταγόνας απειλούνται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που δυσκολεύονται να βρουν ζεστό χρήμα για να επιβιώσουν μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας το 2020 μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η χρονιά θα κλείσει με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερο «μέρισμα» στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomerg ότι «αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 5,9% -και η νέα αυτή πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη- για το 2021».

Στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί  να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σχετίζεται με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αλλά και να μην «αποκλειστούν» από το ευρωπαϊκό χρήμα που θα έρθει με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως τονίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνονται ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να επωφεληθούν από προγράμματα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τουριστικών και αγροτικών επενδύσεων κ.α.).

Παράλληλα με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι σήμερα έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες υπήρχαν πριν από την πανδημία.

Πάντως οι  δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τον τραπεζικό δανεισμό των μικρομεσαίων προκάλεσαν μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο υπουργός  ανέφερε μεταξύ άλλων  ότι επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πειστούν  αυτές οι επιχειρήσεις να συνενωθούν.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χτυπά καμπανάκι για νέα λουκέτα, καθώς όπως σημειώνει δεν είναι σαφές με ποια κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί εδώ πως οι  μικρές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν μέχρι εννέα άτομα προσωπικό αποτελούν ουσιαστικά τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς απασχολούν το 57% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή  “πονοκέφαλο” στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί και το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων, που απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς.  Η εκτίμηση είναι πως το φαινόμενο θα είναι εντονότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο θεωρείται πιθανό  στο μέτωπο της ενέργειας να απαιτηθούν μέτρα στήριξης μέχρι την άνοιξη.

Σε αυτή τη συγκυρία στόχος είναι να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, καθώς εκτιμάται πως συνολικά στην Ε.Ε. για τη “θωράκιση” των νοικοκυριών απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος θα απαιτηθούν 5 με 8 δισεκατομμύρια. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα κράτη  την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών).

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας κατέθεσε- στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε.- πρόταση για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Οι πόροι του μηχανισμού θα κατανέμονται στα κράτη μέλη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το ΑΕΠ της κάθε χώρας ενώ θα προβλέπεται ρητά ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις μεγάλης ανόδου του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κυβερνητικό βάρος στην ΑΜΚ της ΔΕΗ

Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η ΔΕΗ συγκεντρώνει κεφάλαια ύψους άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων  (συμπεριλαμβανομένου και του εσόδου από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει :  σε επενδύσεις  σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και εξαγορές  παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ωστόσο η κίνηση αυτή προκαλεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση , με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ