LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|10
2021
07:43

Υπουργείο Υγείας: Γιατροί, νοσοκομεία και εξετάσεις στον υπολογιστή – Ποιες υπηρεσίες υγείας ψηφιοποιούνται

Ποιες υπηρεσίες θα γίνουν ψηφιακές για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών

Σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή επιχειρεί να μεταφέρει το ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας, ψηφιοποιώντας πολλές διαδικασίες που σήμερα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ειδικότερα με τη συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει ηλεκτρονικές πολλές υπηρεσίες υγείας ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία των πολιτών.

Άλλωστε σήμερα ακόμη και ένα απλό ραντεβού σε ένα νοσοκομείο αποδεικνύεται συχνά Γολγοθάς για τους πολίτες, χωρίς να υπολογίσει κανείς μία χειρουργική επέμβαση που κάποιος πρέπει να περιμένει ακόμη και έναν χρόνο σε αναμονή.

Ψηφιακά ραντεβού

Ήδη πάντως δρομολογείται η εφαρμογή μίας νέας υπηρεσίας η οποία θα λειτουργεί σε λίγους μήνες πλήρως. Πρόκειται για τα e-ραντεβού όπου οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ψηφιακά ραντεβού με κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό. Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι το σημερινό σύστημα παρουσιάζει προβλήματα και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σχέδιο υπό επεξεργασία, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν όλες τα νοσοκομεία με μία κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αναλάβουν να «ανεβάσουν» ψηφιακά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ραντεβού των ασθενών, όπως τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αλλά και τα απογευματινά ιατρεία. 

Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης θα μπορεί να ελέγχει ποια είναι τα διαθέσιμα ραντεβού και να κλείνει ηλεκτρονικά το δικό του. Ταυτόχρονα η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας θα μπορεί να πραγματοποιεί και ελέγχους για την τήρηση της προτεραιότητας αλλά και της νομιμότητας. 

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες για e-ραντεβού με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά ο στόχος δεν υλοποιήθηκε λόγω διαφόρων προβλημάτων που είχαν προκύψει.  Σήμερα το υπάρχον ηλεκτρονικό σύστημα με τα e-ραντεβού είναι σε βρεφική μορφή, ενώ η χρήση του παρουσιάζει πολλά προβλήματα. 

Πλήρως ψηφιακές οι εξετάσεις

Επίσης πλήρως ψηφιακό αναμένεται να γίνει σύντομα και το σύστημα των διαγνωστικών εξετάσεων. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μετατρέψει σε ηλεκτρονικές όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να καταγράφεται και το αποτέλεσμα ψηφιακά και να μπορεί να αποστέλλεται για διάγνωση ακόμη και σε μακρινές περιοχές μέσω email ή άλλο ηλεκτρονικού συστήματος. 

Με τον τρόπο αυτό και θα είναι διαθέσιμα άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε όλες τις δομές του δημοσίου συστήματος, αλλά και θα μπορούν να ελέγχονται εάν πραγματοποιούνται ή όχι. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε πως πολλές διαγνωστικές εξετάσεις συνταγογραφούνται, χρεώνονται στην κοινωνική ασφάλιση αλλά δεν γίνονται ποτέ. 

Η διπλή ψηφιακή καταγραφή θα διευκολύνει πάντως τους ελέγχους και στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στις μονάδες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Χαρακτηριστικό των παρατυπιών που καταγράφονται στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων είναι το γεγονός ότι βρέθηκε πως ορισμένοι επιτήδειοι, παρουσίασαν αύξηση στην κίνηση και στην διεξαγωγή εξετάσεων της τάξης του 120% με 130% την περίοδο της καραντίνας, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε την περίοδο της σκληρής καραντίνας του 2020 οι περισσότερες μονάδες υγείας εμφάνισαν μείωση στην κίνηση των ασθενών ακόμη και 40%.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών