LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|10
2021
08:05

Πλεύρης: Δεν υπάρχει συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για «μωβ» περιοχές

Καμία συζήτηση δεν υπάρχει εντός του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής μοντέλου και την ένταξη επιβαρυμένων περιοχών στον χάρτη της πανδημίας ως «μωβ». Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για την πορεία των εμβολιασμών και τις παρελάσεις.
 
Την ώρα που πληθαίνουν τα ρεπορτάζ και οι πληροφορίες για την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων και την ένταξη επιβαρυμένων περιοχών στον χάρτη της πανδημίας ως «μωβ», ο Θάνος Πλεύρης αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Υγείας.

«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Υγείας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά σε επίπεδο να έχουμε συζητήσει ως πολιτική ηγεσία με ειδικούς θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» και συνέχισε: «Αυτό που συζητείται είναι ότι μέσα στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης, έχει γίνει μια προσπάθεια ν’ απλοποιηθούν όπως είπαμε, δηλαδή κατά βάση οι αμιγώς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά για να μην υπάρχει αυτό που συνέβαινε και να μην ξέρουμε τι ισχύει στο κομμωτήριο και τι στο σούπερ μάρκετ».

«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους», είπε ο Θάνος Πλεύρης και στη συνέχεια δήλωσε πως «το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον των ανεμβολίαστων», ενώ τόνισε πως τα στοιχεία είναι εκείνα που δείχνουν την αλήθεια.

«Δεν είμαστε εναντίον των ανεμβολίαστων. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊός. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο ίδιος, «ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά».

«Προσπαθούμε με τις κινητές μονάδες εκεί που έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι υπήρχε μεγάλη προσέλευση για την τρίτη αναμνηστική δόση.

«Ιδανικά για να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 70% και του ενήλικου πληθυσμού το 80%», υπογράμμισε.

«Πλέον ο καθένας έχει πρόσβαση στα εμβόλια και η σκυτάλη έχει περάσει πια στην πειθώ», τόνισε ο κ. Πλεύρης. «Η τρίτη δόση εξαρτάται από την ηλικία, αλλά και τη συμπλήρωση του εξαμήνου, καθώς μπορεί κάποιος άνω των 60 ετών να μην εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο, και να μην μπορεί αυτό το διάστημα να λάβει την αναμνηστική δόση».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «έχουν υπάρξει κυρώσεις στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δήλωσε πως το εμβόλιο είναι το πιο αξιόπιστο όπλο που έχουμε».

«Το υπουργείο είναι αμείλικτο σε διαδικασίες εκβιασμού σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και για παράδειγμα τους εμποδίζουν να διασωληνώσουν», είπε.

«Ιδιαίτερα, για τους επόμενους μήνες εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβόλιο. Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ωστόσο στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο», δήλωσε.

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν κι άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ», πρόσθεσε.

«Τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων», είπε και τόνισε πως δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα».

«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους. Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές», κατέληξε.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ