LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|10
2021
08:24

Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου για υποδομές: Η χώρα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή

Τι είπε ο Γιώργος Στασινός για το γηρασμένο κτιριακό απόθεμα της χώρας

Την αναγκαιότητα της χάραξης από τώρα μιας Εθνικής Στρατηγικής για το μέλλον των Υποδομών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός ανοίγοντας τις εργασίες του 4ου Επενδυτικού Φόρουμ της Αθήνας.

«Χρειαζόμαστε μια μέσο- ή μάκρο – πρόθεσμη Εθνική Στρατηγική ή ένα Εθνικό Σχέδιο έργωνκαι ανθεκτικότητας», σημείωσε προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αφήγημα για την επόμενη 10ετία με σημείο αναφοράς «το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», που ήδη έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δεδομένων τόσο των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης όσο και της γνώσης ότι η Ελλάδα διαθέτει γηρασμένες υποδομές και παλαιά κτίρια, ο κ. Στασινός επεσήμανε ότι «η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή. Γνωρίζετε ότι έχουμε κτίρια και υποδομές ήδη πολύ παλαιά. Πρέπει να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τι μπορεί να ανακαινιστεί, τι να επισκευαστεί και τι πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε όλες τις υποδομές της χώρας, όσες έχουν ξεπεράσει ένα βάθος χρόνου από την κατασκευή τους. Αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο, που δεν έχει ξαναγίνει συστηματικά στη χώρα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα έργα, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται», ενώ για ακομα μία φορά έστειλε αυστηρά μηνύματα, προς όλες τις πλευρές, να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους: «Δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο» και αφού διαβεβαίωσε ότι «δουλειά υπάρχει για όλους», απευθυνόμενος προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη - και σωστή υλοποίηση και τιμωρία με ποινές –mallus- για καθυστερήσεις».

Ο κ. Στασινός επίσης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών για τα νέα έργα αλλά και αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, ώστε να μην οδηγηθούμε να κλείσουν οι τεχνικές εταιρίες, λόγω υπέρογκου κόστους, που δεν αποζημιώνεται και τελικώς να μην γίνουν και τα έργα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναμορφωθούν οι αμοιβές των μηχανικών, ενώ σε άλλο σημειο της τοποθέτησής τους έκανε λόγο για «οαράλογες εκπτώσεις που μπορούν να μειωθούν».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε και στην ανάγκη κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού ανακοινώνοντας ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και καταθέτει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για την προσέλκυση νέου τεχνικού προσωπικού: ανέργων, προσφύγων, αλλά και νέων από τα Τεχνικά και Γενικά Λύκεια.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών