LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|12
2021
00:57

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος: Εμβόλιο κατά του HPV και στα αγόρια

Και διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος για τα κορίτσια και τα αγόρια

Tρεις κομβικές αλλαγές στην στρατηγική της χώρας μας ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος προτείνει τον εμβολιασμό και των αγοριών έναντι του ιού HPV, τη διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος και τη στοχευμένη ενημέρωση για την συμβολή του συγκεκριμένου εμβολίου στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ζαχαρένια Σαριδάκη, Παθολόγος – Ογκολόγος, επιστημονικά Υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός» είπε ότι «έχει έρθει η στιγμή να τροποποιήσουμε τις πρακτικές απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες στη χώρα μας». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυρία Σαριδάκη απαιτείται: 

• Διεύρυνση του πληθυσμού στόχου: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να καλύπτεται από το ελληνικό δημόσιο, και για τα κορίτσια, και για τα αγόρια στην Ελλάδα.
 
• Διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος: Σε σύμπνοια με τις διεθνείς πρακτικές, κορίτσια και αγόρια, θα πρέπει να εμβολιάζονται από τα 11 με 12 χρόνια τους (με δυνατότητα να μπορεί να ξεκινήσει κανείς και από την ηλικία των 9 ετών) μέχρι και την ηλικία των 26 ετών τουλάχιστον. Κατά περίσταση θα πρέπει να συζητείται εμβολιασμός και πέραν αυτού του ηλικιακού ορίου.
 
• Ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας: Ενημέρωση ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV δεν προστατεύει μόνο τα κορίτσια από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά προστατεύει τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου από όλους τους HPV – σχετιζόμενους καρκίνους (όπως είναι οι καρκίνοι του πρωκτού και λοιπού γεννητικού συστήματος και οι καρκίνοι κεφαλής – τραχήλου).  

«Όλοι εμείς οι ογκολόγοι στην ΕΟΠΕ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τα παραπάνω μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας σε συνεργασία με όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς», τόνισε η πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Ανεπαρκής η ενημέρωση των Ελλήνων

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Γαλερίδη, από το Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (EPF), «η Ελλάδα επιτυγχάνει βαθμολογία 70,7% στον Άτλαντα του EPF σχετικά με την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει το εθνικό της πρόγραμμα εμβολιασμού και στα αγόρια και έτσι να ακολουθήσει τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, η διοργάνωση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλο τον πληθυσμό θα αποτρέψει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα σώσει ζωές. Τέλος, ο Άτλαντας αναφέρει πως υπάρχει ανεπαρκή παροχή πληροφοριών από το κράτος. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ελληνικές αρχές να παρέχουν ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες στους πολίτες και να καταπολεμήσουν πιθανούς μύθους που εμποδίζουν τους πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει η σημερινή επιστήμη».

Ο ιός HPV βασική αιτία του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Χαϊδόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γυναικολογική Ογκολογία του ΕΚΠΑ, «η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο των αναπτυσσόμενων αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών για αρκετά χρόνια. Οι ευεργετικές προστατευτικές ικανότητες του εμβολίου απέναντι στα οξυτενή κονδυλώματα και τις δυσπλασίες (δηλαδή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις) του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη καταγραφεί και δημοσιευθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Αυτό το οποίο μένει τώρα είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η σταδιακή ένταξη των αγοριών στα εμβολιαστικά προγράμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα επόμενα χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψή του τις επόμενες δεκαετίες».

Στην Ευρώπη η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυναίκες/έτος με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυναίκες/έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων. Στην Ελλάδα η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000. 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους έως το 2030:

• Να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 ετών  
• Να εξεταστεί το 70% των γυναικών ηλικίας 35-45 ετών με HPV testing
• Να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ