LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|01
2022
13:05

Νέα δεδομένα με την καραντίνα για 5 μέρες - Πότε παρατείνεται

Η καραντίνα 5 ημερών για τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Ομικρον βρίσκεται στο επίκεντρο, ιδιαίτερα μετά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει θετικός, ακόμη και μετά τις 5 μέρες.

Η καραντίνα 5 ημερών για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους προβληματίζει ιδιαίτερα, ειδικά ως προς το εάν το κρούσμα συνεχίζει να μεταδίδει. Το θέμα μπαίνει ξανά στην επικαιρότητα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε ότι παραμένει θετικός μετά την 5η μέρα καραντίνας.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Ύστερα από 5 μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό. Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

Η δε απάντηση του ΕΟΔΥ ήρθε άμεσα, αλλά δεν απαντάει επί της ουσίας στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν σημειώνει τι πρέπει να κάνει αυτός που μένει θετικός μετά την 5η μέρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα».

Παγώνη: Γιατί είναι λάθος οι 5 μέρες καραντίνα

Στην απόφαση του ΕΟΔΥ για 5ήμερη καραντίνα για όσους έχουν εμβολιαστεί στάθηκε η Ματίνα Παγώνη, χαρακτηρίζοντας την ως λάθος. Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ζήτησε να αυξηθεί

 

«Όσο εμβολιασμένος και να είσαι, όσο και τα απλά συμπτώματα να έχεις, μπορεί την πέμπτη μέρα να μην έχεις τίποτα από αυτά τα συμπτώματα, όμως είσαι τόσο καταβεβλημένος από τη νόσο και δεν μπορείς να πας να δουλέψεις», είπε και συνέχισε: «Είναι δυνατόν να λέμε 5 μέρες και γύρνα να δουλέψεις; Ίσως παρασύρθηκαν από το εξωτερικό».

Νέες οδηγίες: Σε ποιες περιπτώσεις δεν «σπάει» η καραντίνα μετά την πέμπτη ημέρα

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξηγεί τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το σκεπτικό της απόφασης της καραντίνας 5 ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα προφανώς η καραντίνα θα συνεχιστεί.

«Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών