LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|03
2022
09:24

«Κλειδώνει» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τι εκτιμά η Αθήνα

Η πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα γίνει με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Φανάρι, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δρομολογείται για την επόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, χωρίς πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή να το έχουν επιβεβαιώσει επισήμως ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε η τουρκική προεδρία.

Η πιθανή συνάντηση θα γίνει με αφορμή το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Φανάρι, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, για τη λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η συνάντηση, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σε μία πολύ κρίσιμη και φορτισμένη διεθνή συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, την αναβίωση ψυχροπολεμικού κλίματος Δύσης – Ρωσίας και με την Τουρκία να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και ταυτοχρόνως να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί στην προσπάθειά του να μην κλείσει τις πόρτες στη Δύση και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει αλλά και να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωναν χθες ότι οι επαφές των διπλωματικών επιτελείων των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την οριστικοποίηση μιας συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά μέχρι στιγμής ούτε από την τουρκική προεδρία έχει επιβεβαιωθεί επισήμως το τετ α τετ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ( Alpha), και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ.Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά ότι είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα και ότι δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι μια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη και θα βοηθούσε στο “να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης”.

Την είδηση «έβγαλαν» χθες το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, και αργότερα χθες, την επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΠ Ομάρ Τσαλίκ, συνοδεύοντας τη δήλωσή του με τις γνωστές εμπρηστικές τοποθετήσεις περί γαλάζιας πατρίδας, αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών αλλά και με την προαναγγελία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό όλα τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά η τουρκική πλευρά. «Ο φάκελος που αφορά την Ελλάδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Στην Αθήνα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την δρομολογηθείσα συνάντηση, χωρίς καμία έκπληξη για τις δηλώσεις Τσαλίκ, η οποία εντάσσεται στην πάγια τακτική της Άγκυρας να τορπιλίζει το κλίμα πριν από κάθε συνάντηση, ακόμα και αυτές των διερευνητικών επαφών.

Κυρίαρχη εκτίμηση σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Αθήνα είναι ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε, είναι αναγκαίο ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να μείνουν ανοικτοί.

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η διεθνής καταδίκη των αναθεωρητικών πρακτικών του Ρώσου Προέδρου και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες οδηγούν στη διεθνή απομόνωσή του, λειτουργούν αποτρεπτικά για ανάλογα σχέδια και συμπεριφορές εκ μέρους του.

«Η ταύτιση οποιουδήποτε με τις πρακτικές του Προέδρου Πούτιν τον κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Και για αυτό και πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας” είχε εκτιμήσει ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν ότι αν τελικώς πραγματοποιεί η συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει όλα τα θέματα των παράνομων απαιτήσεων της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα παραμείνει στην πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι “οι μόνες διαφορές προς συζήτηση με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ.”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έως σήμερα, έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ