LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|05
2022
08:13

Πρεμιέρα για το "Κερνάμε Ελλάδα" στην Αμαλιάδα - Χαμόγελα στην έναρξη του φεστιβάλ γαστρονομίας (photos)

Με τους καλύτερους οιωνούς και με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η έναρξη του φεστιβάλ γαστρονομίας “Κερνάμε Ελλάδα” στην Αμαλιάδα. Ύστερα από μία παύση δύο ετών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η συμμετοχή τόσο των εκθετών όχι μόνο από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και από άλλες περιφέρειες της Ελλάδας όπως την Κρήτη και τα Γρεβενά, όσο και των επισκεπτών, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, σε μία εκδήλωση με άρωμα Ηλείας, άρωμα Ελλάδας, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής θεσμό για τα τοπικά δρώμενα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία της γενικής γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Νάνσυ Σπυροπούλου ενώ ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ.κ. Φιλάρετο ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του μητροπολίτη Ηλείας, συνεχάρη τους διοργανωτές για το έργο τους.

Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη, η συγκεκριμένη εκδήλωση να καταστεί θεσμός για την πόλη της Αμαλιάδας και κάθε χρόνο να πραγματοποιείται με όλο και περισσότερη επιτυχία.
«Μετά από μία μακρά διακοπή, είμαστε εδώ με το  “Κερνάμε Ελλάδα“ . Κατά γενική ομολογία ήταν μία πετυχημένη εκδήλωση, ένα φεστιβάλ το οποίο δημιούργησε αίσθηση όταν ξεκινήσαμε, στον τοπικό πληθυσμό αλλά και σε πολλούς εκθέτες από το νομό Ηλείας και ευρύτερα από την Πελοπόννησο και άλλες περιφέρειες της χώρας όπως την Κρήτη που και φέτος μας τιμά με την παρουσία της στα περίπτερα, ήταν ένα φεστιβάλ το οποίο “έδεσε” με τον τόπο. “Έδεσε” με την Αμαλιάδα, με την Ήλιδα,
“Έδεσε” με μία περιοχή η οποία επί τρεις χιλιετίες και περισσότερο ασχολείται με την γη. Τι πιο φυσικό λοιπόν, να υπάρξει αυτή η έλξη και αυτή η διαπίδυση με τον κόσμο της περιοχής και με τους συντελεστές αυτού του φεστιβάλ σε αυτό τον τόπο, σε αυτή την πόλη. Τώρα είμαστε πάλι εδώ, μετά από αυτή την διακοπή που έγινε, μετά από την πανδημία, για να δώσουμε και απ’ ό,τι βλέπω το πετυχαίνουμε, περισσότερη ορμή σε αυτή την εκδήλωση. Να την καταστήσουμε θεσμό για την πόλη μας, για την  Ηλεία την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πόσο μάλλον που έρχεται και η επίκαιρη πρόταση του περιφερειάρχη να ονομαστεί η περιφέρειά μας “Ολυμπιακή Περιφέρεια”. Άρα λοιπόν, εγκαινιάζω αυτό το φεστιβάλ, αυτή την έκθεση, με συναισθήματα αισιοδοξίας, χαράς και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει και η 4η θα γίνει 5η, 14η έκθεση κ.ο.κ»

Από την πλευρά της η Γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφου συνεχάρη τους διοργανωτές του φεστιβάλ και μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι: «…αυτή εδώ η δυνατότητα που μας δίνετε για να γευτούμε Ελλάδα είναι μία γιορτή η οποία έχει γίνει θεσμός, το  “Κερνάμε Ελλάδα“  είναι πλέον το σημείο συνάντησης των παραγωγών, όλων αυτών των ανθρώπων που παράγουν τα μοναδικά και ιδιαίτερα προϊόντα τους. Περιηγηθήκαμε λίγο πριν την έκθεση, είδαμε ανθρώπους που έχουν έρθει από τα Γρεβενά μέχρι την Κρήτη με τα μοναδικά προϊόντα. Η ελληνική γαστρονομία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την αγροτική παραγωγή, γιατί χωρίς την αγροτική παραγωγή, δεν μπορούμε να έχουμε την ελληνική γαστρονομία. Γι’ αυτό οι πρωταγωνιστές αυτής της έκθεσης είναι οι Έλληνες παραγωγοί μας. Οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια συνεχώς για να βελτιώνουν τις παραγωγές, για να μπορούν να ανεβάζουν συνεχώς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αλλά παράλληλα δίνουν και μία μεγάλη προσπάθεια στο εμπορικό κομμάτι. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας. Το πως οι Έλληνες παραγωγοί, θα μπουν στην αγροτική επιχειρηματικότητα για να μπορέσουν ουσιαστικά να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα, μέσα από την μεταποίηση, από την ταυτοποίηση των μοναδικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και την υψηλή διατροφική αξία, την οποία δίνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί έτσι μπορούν να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα προϊόντα».

Ακολούθως ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη χαρά που αισθάνθηκε μπαίνοντας στους χώρους της έκθεσης καθώς όπως επεσήμανε μετά από τόσο καιρό είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς τους οποίους και αποκάλεσε πραγματικούς αγωνιστές και ήρωες του τόπου μας.

«Σήμερα δεν θα ήθελα να μιλήσω πολιτικά. Θα ήθελα να μιλήσω γι’αυτό που αισθάνθηκα μπαίνοντας και περιηγούμενος σε αυτήν εδώ τη γιορτή. Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά, γιατί ήρθα σε επαφή μετά από πάρα πολύ καιρό με αυτόν τον τρόπο, με ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, της δημιουργίας, με ανθρώπους που έχουμε κάθε λόγο και κάθε υποχρέωση να αισθανόμαστε περήφανοι που είναι μέλη της κοινωνίας μας, γιατί είναι πραγματικοί αγωνιστές και πραγματικοί ήρωες του τόπου μας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μέσα από την εργασία τους, τα χέρια τους και την δουλειά τους, συνεχίζουν, ελπίζουν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο μέσα σε όχι τόσο καλές συνθήκες. Συνθήκες για τις οποίες όλοι εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να τις κάνουμε ελάχιστα καλύτερες. Άλλοτε το πετυχαίνουμε, άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε περήφανοι, που αν μη τι άλλο σαν Δυτική Ελλάδα στηρίζαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που δίνουν την ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να βρίσκονται μαζί, να δείχνουν τα καλά τους και σε κάθε περίπτωση να δείχνουν σε όλους τι σημαίνει Δυτική Ελλάδα, τι σημαίνει προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, γαστρονομία της Δυτικής Ελλάδας και τι είναι η Δυτική Ελλάδα. Έτσι λοιπόν σήμερα από αυτή την γιορτή που μας κάνει χαρούμενους και αισιόδοξους για το μέλλον, έχω να πω ότι εδώ από την Αμαλιάδα “Κερνάμε Δυτική Ελλάδα”, όλη την Ελλάδα».

Το δικό της αισιόδοξο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έδωσε στη συνέχεια η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία σχολιάζοντας την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, αναφέρθηκε στην ισχυρή παραγωγή που έχει η περιοχή μας.
«Από την πόλη της Αμαλιάδας από τον Δήμο Ήλιδας στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλη την χώρα και σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που όλοι αναρωτιόμαστε για την επισιτιστική ασφάλεια εδώ από αυτόν τον τόπο λέμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ έχει παραγωγή και μάλιστα ισχυρή η παραγωγή. Ως πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους παραγωγούς και όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθείτε να παρα ξετε από αυτήν εδώ τη γη βιολογικά προϊόντα, βιώσιμα προϊόντα, προϊόντα τα οποία διακρίνονται διεθνώς. Συγχαρητήρια σε όλους, το  “Κερνάμε Ελλάδα“  πλέον είναι ένας θεσμός».

Στην μετάβαση σε μία νέα εποχή, όπου οι αγρότες διαθέτουν πλέον νέα ψηφιακά εργαλεία τα οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα διευκολύνουν την εξέλιξή τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέχεια βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

«Αισθανόμαστε όλοι πολύ μεγάλη χαρά που μετά από περίπου δύο χρόνια βρισκόμαστε όλοι σε μία μεγάλη εκδήλωση εδώ στον τόπο μας. Μα πάνω από όλα αισθανόμαστε χαρά γιατί επιστρέφει σε αυτόν τον τόπο το 4ο  “Κερνάμε Ελλάδα“ . Και είναι μία εκδήλωση η οποία είναι συνυφασμένη με αυτόν τον τόπο, την έχουμε συνδέσει και γίνεται στο καταλληλότερο σημείο, στο κέντρο της αγροτικής παραγωγής του νομού μας. Το  “Κερνάμε Ελλάδα“  λοιπόν, είναι ένας θεσμός, πρέπει να γίνει, πρέπει να επαναλαμβάνεται, το αφήσαμε λίγο καιρό αλλά είναι πάλι εδώ. Και νομίζω ότι αυτή η επόμενη ημέρα για τον  “Κερνάμε Ελλάδα“  μπορεί να σηματοδοτήσει και μία καινούρια ημέρα στην αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Γιατί περνάμε σε μία νέα εποχή, νέα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες μας, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για τους αγρότες μας, η κατάρτιση είναι ένα από αυτά που θέλουμε, για να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή μας με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα και να αυξήσουμε τα εισοδήματα των παραγωγών μας. Το “Κερνάμε Ελλάδα“  είναι ένας θεσμός που ενισχύει την τοπική οικονομία, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η αγροτική παραγωγή του τόπου μας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να το ενισχύσουμε».

Ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς όπως σημείωσε «…το 2013 μαζί με το  “Κερνάμε Ελλάδα“  φέραμε για πρώτη φορά την έκθεση αυτή, με τα αποτελέσματα τα οποία τα γνωρίζετε όλοι το 13, το 14 και το 15. Και μέσα σε αυτό ήταν η μεγαλύτερη συνεργεία του επιμελητηρίου Ηλείας. Ένα επιμελητήριο το οποίο δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς, συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στους ανθρώπους οι οποίοι μοχθούν στην καθημερινότητα. Και πολύ περισσότερο σήμερα ο αγροτικός κόσμος στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα γνωρίζετε και είναι πολύ σοβαρά. 
Θέλω σε αυτούς τους αγωνιστές που είναι στα περίπτερα και οι περισσότεροι είναι Ηλείοι και από την Δυτική Ελλάδα, να τους δώσω τα χαιρετίσματά μου, να τους πω ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά αλλά και οι προκλήσεις είναι μπροστά και ότι το επιμελητήριο Ηλείας όπως κάθε χρόνο και κάθε φορά, έτσι και σήμερα θα είναι και όλο το υπόλοιπο διάστημα σύμμαχος για το καλύτερο του τόπου αλλά και αυτών».

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου Νίκος Παπαδόπουλος, τόνισε στη συνέχεια ότι ο βασικός σκοπός είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και της κουζίνας της Δυτικής Ελλάδος και η ανάδειξη της γαστρονομίας μας. «…το μέρος μας έχει πάρα πολλά πράγματα να αναδείξει και έχουμε επίσης ως σκοπό με τις δημοτικές αρχές, την περιφέρεια, το επιμελητήριο, του χρόνου να καταφέρουμε να το κάνουμε Μεσογειακή κουζίνα να το οργανώσουμε ακόμα πιο πολύ και να γίνει ένας θεσμός ακόμα πιο δυνατός».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος αποτέλεσε και την “ψυχή” αυτής της εκδήλωσης, έλαβε τελευταίος τον λόγο, αναφέροντας ότι «... τα δύο χρόνια τα προηγούμενα τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δεν επέτρεψαν την διοργάνωση αυτή το “Κερνάμε Ελλάδα”. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία πρωταγωνίστρια στην εξωστρέφεια και αυτό το έχουμε αποδείξει, με τον περιφερειάρχη μας Νεκτάριο Φαρμάκη έχουμε βάλει στην κορυφή της ατζέντας μας, τις εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό που προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας. Αυτός ο θεσμός σήμερα επιστρέφει ανανεωμένος και πιο δυνατός με στόχο την ανάδειξη των θησαυρών της Ηλείας και της περιφέρειάς μας γενικότερα. Διότι τα προϊόντα που παράγονται σε αυτό τον ευλογημένο τόπο είναι η ταυτότητά μας, είναι Είναι οι ρίζες μας, τα εφόδιά μας έτσι ώστε να συνεχίζουμε και να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι. Τα προϊόντα μας είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου μας, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας αλλά και την κουλτούρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στον τόπο του Ξένιου Δία και οι Ηλείοι φημίζονται για την φιλοξενία τους. “Κερνάμε Ελλάδα“ λοιπόν, κερνάμε γεύση, κερνάμε ποιότητα, θρεπτική αξία γιατί τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής μας, διακρίνονται για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά καθώς έχουν καλλιεργηθεί με πάρα πολύ μεγάλο μεράκι σε αυτήν την Ολυμπιακή γη. Αυτοί οι θησαυροί δεν θα μπορούσαν να έχουν τον αντίκτυπο που έχουν, εάν δεν καλλιεργούνταν από άξιους παραγωγούς, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και αν δεν αξιοποιούνταν από επίσης άξιους και ταλαντούχους επαγγελματίες της γαστρονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη δυναμική σε ό,τι αφορά τα τοπικά προϊόντα και ο μοναδικός σκοπός πλέον είναι η ανάδειξη και η καταξίωση των προϊόντων αυτών, όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά. Η έκθεση όπως σημείωσε στην συνέχεια, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες, να μάθουν τις ετικέτες των τοπικών προϊόντων, να μάθουν τις δυναμικές επιχείρησης του τόπου και την ποιότητα των προϊόντων. Άλλωστε όπως σχολίασε κλείνοντας, η 
Ηλεία μοιάζει με την διατροφική πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής κι από το “Κερνάμε Ελλάδα“ την προσφέρουμε στο πιάτο…

kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-
kername start-

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ