LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|06
2019
07:36

"Παγώνει" μέχρι και τις εθνικές εκλογές η τρίτη αξιολόγηση για Ελλάδα

Στο Eurogroup στις 8ης Ιουλίου την επομένη των εθνικών εκλογών αναμένεται να συζητηθεί η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την Ελλάδα. Ανησυχίες εκφράζονται για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και για την επίτευξη των στόχων για το 2019 και το 2020.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup αποφάσισαν ατύπως να περιμένουν την εκλογή της νέας κυβέρνησης πριν συζητήσουν επί της ουσίας για την συνέχιση της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή η έκθεση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, δεν θα συζητηθεί καθόλου στην συνεδρίαση του Eurogroup την άλλη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Το ίδιο και το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή 3,6 από τα 9,5 δισ. ευρώ που χρωστά ακόμη η Ελλάδα στο Ταμείο.

Στη χθεσινή συνάντηση των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (Euroworking group) δεν έγινε καμία συζήτηση για Ελλάδα. Μάλιστα την Ελλάδα εκπροσώπησε -τυπικά - μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας και του Συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων αφού ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονταν στις ΗΠΑ.

Η συζήτηση για τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που θα καταγράφει η επιτροπή για την επίδραση της 13ης σύνταξης και της μείωσης του ΦΠΑ στο δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα γίνει κατ αρχήν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου. Επειδή όμως η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών θα γίνει την επομένη των εθνικών εκλογών είναι σαφές ότι και πάλι δεν θα μπορεί να γίνει συζήτηση επί της ουσίας παρά μόνο μια αρχική καταγραφή των θεμάτων που θα εξεταστούν.

Το πιο πιθανό είναι ότι μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει και μια αποστολή των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα Το θετικό είναι αυτή την φορά δεν κρίνεται επιστροφή κερδών ομόλογα και άρα ο χρόνος δεν πιέζει αφού δεν χρειάζεται το κλείσιμο της αξιολόγησης να περάσει από εθνικά κοινοβούλια. Τούτο διότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στην Ελλάδα τα εθνικά κοινοβούλια κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές μετά τις 20 Ιουλίου.

Τι θα συζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση

Εκτός από τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και την επίτευξη των στόχων για το 2019 και το 2020 θα πρέπει να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω σε δημόσιο τομέα αποκρατικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμα του δημοσίου.

Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά στις βασικές κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή σημείο αναφοράς θα είναι το πρόγραμμα για τα μέτρα που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2020 -2023. Τούτο με δεδομένο ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να περάσει από την Βουλή το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο είχε μεν ολοκληρώσει το Υπουργείο Οικονομικών αλλά λόγω των εθνικών εκλογών θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν θέσει ως στόχο την αναθεώρηση από το 2020 προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ. Και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς πριν προχωρήσει σε μια συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup.

Πηγή: News247.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ