LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|08
2022
16:11

Ενεργειακή κρίση: «Καίνε» την Ευρώπη οι τιμές - Στον «αέρα» η επάρκεια ενόψει χειμώνα

Με σπασμένα φρένα το ράλι στο φυσικό αέριο και το ρεύμα - Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο την Ευρώπη - «Μαύρες» προβλέψεις ενόψει χειμώνα

ε σπασμένα φρένα συνεχίζουν να τρέχουν οι τιμές της ενέργειας με την Ευρώπη να καλείται να βρει απάντηση στην συνεχιζόμενη κρίση. Το φυσικό αέριο «πετά» στα επίπεδα της περασμένης άνοιξης (πάνω από 220€/MWH) όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ρίχνει περισσότερο «λάδι στη φωτιά» δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την ευρωπαίκή αγορά ενέργειας.

Την Τρίτη η Gazprom απείλησε ευθέως με αύξηση 60% των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου καθώς όπως υποστηρίζει οι εξαγωγές και η παραγωγή της μειώνονται λόγω των δυτικών κυρώσεων, απογειώνοντας την τιμή ακόμα και πάνω από τα 400 ευρώ τη μεγαβατώρα. Μια ημέρα αργότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κ.μ.  υπερδιπλάσια τιμή από τα 304,6 δολάρια που το 2021.

Σε κρίση οι εταιρείες ενέργειας

Παράλληλα, οι χαμηλές παραδόσεις αερίου από τη Μόσχα οδηγούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας σε οικονομική ασφυξία. O γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κατέγραψε ζημιά ύψους 12,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους με την μετοχή της μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων να σημειώνει βουτιά περίπου 9,5%.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Uniper λόγω των εξελίξεων με το ρωσικό αέριο αναγκάστηκε να κλείνει πολύ ακριβότερα συμβόλαιο φτάνοντας αυτή την περίοδο να αγοράζει αέριο έως και δέκα φορές πιο ακριβά από ότι πέρυσι την ίδια περίοδο. Στα τέλη Ιουλίου το γερμανικό κράτος ανακοίνωσε πακέτο «μαμούθ» ύψους 15 δισ. ευρώ για τη διάσωση της εταιρείας, ενώ αναμένεται  να πάρει ανάσα και από το «χαράτσι» που ανακοίνωσε το Βερολίνο στο φυσικό αέριο που θα πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας από τον Οκτώβριο.

«Καλπάζει το ρεύμα»

Στη σκιά του ράλι στο αέριο, στο κόκκινο είναι και το ρεύμα. Οι χώρες της Βαλτικής βρέθηκαν την Τετάρτη σε κατάσταση ηλεκτροσόκ τιμών, με τη χονδρική στην αγορά της επόμενης ημέρας σε Λετονία και Λιθουανία να πλησιάζει τα 824€/MWH και την Εσθονία να ακολουθεί στην τρίτη θέση της ακρίβειας στην Ευρώπη με 682€/MWH.  Στην Γερμανία σημειώθηκε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ στη χονδρική με σχεδόν 552 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ στα ίδια επίπεδα ήταν και η Γαλλία με ολόκληρη την Ευρώπη να έχει χονδρεμπορική τιμή πάνω από τα 500 ευρώ τη μεγαβατώρα.

φσδ

Πάνω από τα 400 ευρώ τη μεγαβατώρα παραμένει η χονδρική του ρεύματος και στην Ελλάδα (410€/MWH σήμερα) με τη μέση χονδρική να οδεύει προς νέο ρεκόρ τον Αύγουστο καθώς κινείται σε επίπεδα πάνω από 200% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση χονδρική τιμή ήταν στα 121€/MWH ενώ φέτος ο μέσος όρος του μήνα μέχρι στιγμής κινείται πάνω από τα 370 €/MWH.

Προβληματισμός για τις επιδοτήσεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εντείνεται η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για τα κονδύλια που θα χρειαστεί να βάλει ο κρατικός προυπολογισμός ώστε να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης των λογαριασμών ρεύματος. Για τον Αύγουστο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κόστισαν 1,1 δις. ευρώ με τον κρατικό προϋπολογισμό να βάζει περίπου 200 εκ. ευρώ.

Το νέο ράλι τιμών ρουφάει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αύξηση εσόδων καθώς εκτιμάται πως οι επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου θα κοστίσουν 1,2 έως 1,4 δις. ευρώ και ο προυπολογισμός θα πρέπει να συνεισφέρει με 300 – 400 εκ. ευρώ. Η άνοδος ωστόσο της χονδρικής αναμένεται να αυξήσει και τα έσοδα από το πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής που ισχύει από τον προηγούμενο μήνα και τα οποία έφτασαν τον Ιούλιο περίπου το 0,5 δισ. ευρώ.

«Αγκάθι» και η επάρκεια

Στο μεταξύ η Ευρώπη αγωνιά και για την ενεργειακή επάρκεια και προετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο γεμίζοντας τις αποθήκες αερίου με την πληρότητα να φτάνει αυτή την περίοδο το 75,1%. Ωστόσο αρκετοί αναλυτές εκφράζουν ενστάσεις για το αν ακόμα και ο στόχος του 80-85% πληρότητα είναι αρκετός για να βγει χωρίς ελλείψεις ο χειμώνας αν η Μόσχα κλείσει τελείως τη στρόφιγγα.

Και αυτός ο φόβος είναι εντονότερος στη Γερμανία που έχει πληρότητα στις αποθήκες της πάνω από 77%. Ο Klaus Mueller, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη πως ακόμη και αν πιαστεί ο στόχος της πληρότητας στο 95% έως τον Νοέμβριο αν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου η χώρα θα είχε επάρκεια που θα κάλυπτε μόνο 2 με 2,5 μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια.

«Εξοικονομήστε ενέργεια»

Το θέμα της επάρκειας δημιουργεί προβληματισμό στην Ευρώπη που τρεχει να εξοικονομήσει ενέργεια για να βγει ο χειμώνας. Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε τις προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης που έχουν ξεκινήσει ήδη σε πολλά κράτη μέλη παροτρύνοντας και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. 

«Χαμηλώνοντας τη θέρμανση στο σπίτι κατά 1 ° C μπορεί να εξοικονομηθεί περίπου 7% ενέργεια μέσα σε ένα χρόνο. Όλοι μαζί εξοικονομούμε ενέργεια για έναν ασφαλή χειμώνα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter. 

Μαζί με τις δημοτικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες ανά την Ευρώπη που προχωρούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τις περικοπές στο ρεύμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να σβήνει τα φώτα. 

Πηγή: imerisia.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ