LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|09
2019
08:38

Euro Working Group: Ξανά στο τραπέζι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το σκεπτικό της αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά σήμερα η Ελλάδα στο ΔΝΤ βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον έχουν ανακληθεί όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες του πρόσφατου παρελθόντος

Η πρόωρη, μερική αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ είναι η πρώτη νίκη που θέλει να έχει το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πριν το τέλος του χρόνου.

Το θέμα αναμένεται να κινηθεί άμεσα στο αυριανό, πρώτο Euro Working Group, όπου θα συμμετέχει ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Μιχάλης Αργυρού και θα ενημερώσει σχετικά και τους συναδέλφους του.

Μαζί δηλαδή με την ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης και την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2019 ο κ. Αργυρού θα ενημερώσει και για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να ανακινήσει το θέμα σύντομα.

Το σκεπτικό της αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά σήμερα η Ελλάδα στο ΔΝΤ βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον έχουν ανακληθεί όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες του πρόσφατου παρελθόντος. Ως γνωστόν το θέμα είχε ανοίξει την άνοιξη αλλά "πάγωσε" λόγω των εκλογών και των αντιρρήσεων κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Οι αντιρρήσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά τα μέτρα του Μαΐου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις έθεταν την Ελλάδα εκτός δημοσιονομικών στόχων.

Μετά όμως τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη αλλά και τη διόρθωση των στοιχείων, στην οποία προχώρησαν -σιωπηλά - οι Θεσμοί στις αρχές Αυγούστου στην έκθεση για την τρίτη αξιολόγηση, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον θεωρείται εφικτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας να θέσει επίσημα το θέμα στον ESM και στη συνέχεια και στο Eurogroup (σως και αυτό του Σεπτεμβρίου) και να προχωρήσει η μερική αποπληρωμή του Ταμείου από το τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας των περίπου 40 δισ, που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση μετά το τέλος του μνημονίου.

Πριν από αυτό όμως ο κ. Αργυρού θα πρέπει αύριο, να δεσμευτεί άλλη μια φορά για την προώθηση και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα από το τέλος του τρίτου προγράμματος αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει. Επίσης θα θέσει εμμέσως το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων μέσα από το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των μειώσεων φόρων. Θα τονίσει δηλαδή ότι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να προέλθει και από την διαφορετική καταγραφή των ANFA.

Τα μέλη του EWG θα πρέπει να ενημερωθούν και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και για τα σχέδια για την μείωση φόρων σε επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Τα μέτρα έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό οι εκπρόσωποι των θεσμών αλλά θα πρέπει να ενημερωθούν γι αυτά και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης πριν το Eurogroup της Φιλανδίας.

Το ΑΕΠ του β' τριμήνου

Ο κ. Αργυρού θα προσέλθει στο σύνοδο και με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Β τριμήνου που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία που αφορούν στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου αναμένεται να καταγράφουν ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη από το 1,3% του ΑΕΠ που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Θα αιτιολογηθούν εκτός από την έναρξη της τουριστικής περιόδους αλλά και τις προσδοκίες για αλλαγή κυβέρνησης. Μάλιστα απόδειξη τούτου αποτελεί και η πρόσφατη εξέλιξη για το οικονομικό κλίμα που καταγράφεται από τον ΙΟΒΕ με την άνοδο ρεκόρ των επιχειρηματικών προσδοκιών.

Πηγή: News247.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών