LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

12|06
2020
06:13

«Ανάσα» 748 εκατ. ευρώ αλλά και… συστάσεις «χωρίς ανάσα» για μεταρρυθμίσεις

Eνώ οι δημοσιονομικές απαιτήσεις για πλεονάσματα έχουν πάει περίπατο για φέτος, το Eurogroup ανακοίνωσε μια λίστα μέτρων τα οποία ζητά να λάβει η Ελλάδα

 
Ύμνους για τις επιτυχίες της χώρας σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο αλλά -και για όποιον δεν κατάλαβε- άμεσες συστάσεις στην κυβέρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές, επεφύλασσε η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα. Τα 748 εκατ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από ANFA’s και SMP’s είναι μία σημαντική επιβράβευση και ανάσα ρευστότητας, αλλά μόλις το 1/7 από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που κατάφερε η Αθήνα να δανειστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα (3 δισ. από το νέο δεκαετές και 1,3 δισ. από έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας).

Και ενώ οι δημοσιονομικές απαιτήσεις για πλεονάσματα έχουν πάει περίπατο για φέτος (το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2020), το Eurogroup ανακοίνωσε μια λίστα μέτρων τα οποία ζητά να λάβει η Ελλάδα. Όπως τονίζει μάλιστα στην ανακοίνωσή του:
 
- Συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης.

- Χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων
 
- Επαινεί την Ελλάδα για την πρόοδο σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο συνιστά προσοχή και δεν εφησυχάζει:

- μιλά για καθυστερήσεις (λόγω πανδημίας) των αλλαγών σε τράπεζες, πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, προστασία α΄ κατοικίας και γενικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

- προειδοποιεί για μεσοπρόθεσμο κίνδυνο και προκλήσεις

- ζητά μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

 
Και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά σε 6+1 δράσεις και μεταρρυθμίσεις:

- στην μείωση καθυστερούμενων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες,

- στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού πτωχευτικού κώδικα

- κατάργηση του ισχύοντος συστήματος προστασίας α΄κατοικιών από τέλος Ιουλίου 2020

- περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης

- βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

- κινητοποίηση των δημοσίων επενδύσεων,

- εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αντίστοιχο κλίμα και η χθεσινή έκθεση του ESM για την Ελλάδα μιλά για την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και Εργασίας (μερική απασχόληση) θυμίζοντας ίσως άλλες εποχές, αλλά και ότι η ελληνική οικονομία ΄μένει εκτεθειμένη σε τεκτονικές αλλαγές που επίκεινται.

Η επόμενη συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα θα βασιστεί στην έβδομη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.
 

Πηγή: Protothema.gr

 
 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ