LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|06
2020
13:40

Τα πάνω-κάτω στα ενοίκια λόγω πανδημίας: Κάθετη πτώση για το Airbnb, αύξηση μόνιμων μισθώσεων

Ταχύτατη "απόσυρση" ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.Ήδη δημιουργείται "πίεση" στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων.

Ενώ οι ιδιοκτήτες επικεντρώνονται στο πώς θα δηλώσουν στις πλατφόρμες του Taxis τη "ζημιά" που έχει κάνει μέχρι τώρα η πανδημία στο εισόδημά τους προκειμένου να πάρουν πίσω ένα μικρό μέρος υπό μορφή επιστροφής φόρου, οι εξελίξεις στην αγορά των ενοικίων φαίνεται να είναι ταχύτατες.

Οι ενοικιαστές κυρίως στις επαγγελματικές μισθώσεις, καταγράφουν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι και ήδη θέτουν ανοικτά ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων και μετά τη λήξη της περιόδου του υποχρεωτικού κουρέματος. Η εκτίμηση για μειωμένη προσέλευση τουριστικών έχει ήδη οδηγήσει σε ταχύτατη "απόσυρση" ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τον σχετικό αριθμό μόνο στην Αθήνα να έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 2.000 κτίσματα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Αύξηση της προσφοράς καταγράφεται στις μόνιμες μισθώσεις γεγονός που επίσης μπορεί να πιέσει το ύψος των ενοικίων. Οι πρώτοι που μπορούν να έχουν κάποιο όφελος από αυτή την τάση, είναι οι οικογένειες των φοιτητών καθώς θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ειδικότερα

1. Έχει μειωθεί ο αριθμός των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Airdna που "παρακολουθεί" τη συγκεκριμένη αγορά δείχνουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν μειωθεί –μόνο στην περιοχή της Αθήνας- από τουλάχιστον 11.800 που ήταν πριν από τον κορωνοϊό σε περίπου 9.200. Ακόμη και το μέσο εισόδημα που απέφεραν αυτά τα ακίνητα έχει υποχωρήσει δραματικά αν και μετά τις 15 Ιουνίου που άνοιξε επίσημα η τουριστική σεζόν έχουν φανεί σημάδια ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και για το επόμενο 12μηνο, ήδη προκαλεί "στροφή" των ιδιοκτητών στις "μόνιμες" μισθώσεις.

2. Όσο θα "απελευθερώνονται" ακίνητα από τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο θα αυξάνεται η προσφορά για μόνιμου χαρακτήρα ενοίκια κάτι που θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές. Οι πρώτοι που έχουν πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης φέτος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης, υπό την αμφιβολία του αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα πανεπιστήμια και με ποιο τρόπο κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, θα σκεφτεί πάρα πολύ να σηκώσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του.

3. Ήδη δημιουργείται "πίεση" στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής περιόδου "κουρέματος" των ενοικίων –αρκετές δεκάδες χιλιάδες ενοικιαστές εξακολουθούν να διατηρούν δικαίωμα στο -40% και για τον Ιούνιο- αναμένεται "κύμα" επαναδιαπραγμάτευσης των μισθώσεων το οποίο θα μεγαλώνει όσο θα μεγαλώνει και η ύφεση. Οι ενοικιαστές ήδη αξιώνουν για "μόνιμες" μειώσεις βλέποντας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδά τους, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από το lockdown. Οι επαγγελματικές μειώσεις αναμένεται να πιεστούν αρκετά το επόμενο διάστημα καθώς όσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο, θα αναστέλλονται και τα νέα επενδυτικά σχέδια που οδηγούν σε νέες μισθώσεις.

Πηγή: TheToc.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ