LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

19|03
2021
13:39

Εντολές Πιτσιλή για τους φορολογικούς ελέγχους - Πού θα δίνεται προτεραιότητα

Εντολές για το πώς θα ελέγχονται - ερευνώνται κατά προτεραιότητα οι φορολογικές υποθέσεις που θα επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου από τη φορολογική διοίκηση, έδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής σε απόφαση που εξέδωσε.

Όπως σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο, οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, σύμφωνα με την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης.

Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές, ετήσιας στοχοθεσίας βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2021.

Oι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων εφόσον, από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν προτεραιοποιηθεί ή δεν έχουν περιληφθεί στη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, εισάγουν τις προκρινόμενες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, δύνανται να προκρίνονται προς έλεγχο- έρευνα υποθέσεις, κατόπιν εντολής του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή του προϊσταμένου της διεύθυνσης προγραμματισμού και αξιολόγησης ελέγχων και ερευνών.

Οι υποθέσεις αυτές εντάσσονται σε υλοποιήσιμη σειρά κατάταξης και μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31/12/2021.

Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και να γνωστοποιείται εντός 30 ημερών στη διεύθυνση προγραμματισμού και αξιολόγησης ελέγχων και ερευνών.

Σε περίπτωση κάλυψης των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου για το 2021, θα διενεργούνται έλεγχοι- έρευνες πέραν των στόχων αυτών σύμφωνα με τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης. Ειδικό βάρος θα δοθεί στις προτεραιοποιημένες υποθέσεις ερευνών που αφορούν τις χρήσεις 2012, 2013 και 2014.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, θα ελέγχονται οι κάτωθι υποθέσεις:

  1. Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
  2. Έρευνες - έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
  3. Έρευνες - έλεγχοι που κατά τη δημοσίευση της παρούσας βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
  4. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Οι υποθέσεις ελέγχων - ερευνών δύνανται να αξιολογούνται σε μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων ή με νέα κριτήρια ανάλογης μοριοδότησης, και να ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν.

Τέλος, σημειώνεται πως η διεύθυνσης προγραμματισμού και αξιολόγησης ελέγχων και ερευνών της ΑΑΔΕ καθίσταται αρμόδια για την παρακολούθηση των μεταβολών στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων, καθώς και για την υλοποίηση των υποθέσεων βάσει της φθίνουσας σειράς κατάταξής τους, μέχρι την επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ