LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|07
2021
06:21

Δυτ. Ελλάδα: Στο Δεκαετές Αναπτυξιακό η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου - Ο σχεδιασμός για την Ηλεία

Σε μια νέα εποχή εισήλθε ο ΔΕΣΦΑ, μέσα από ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων και επιχειρηματικού μετασχηματισμού για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον και κομβικό παράγοντα στην ανάπτυξη μιας ρευστής αγοράς φυσικού αερίου και στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των €540 εκατ., που περιλαμβάνει 48 έργα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ελληνική οικονομία συνολικά. Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030, όπως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, εμπεριέχει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το σύστημα σε νέες περιοχές και αγορές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Στο επίκεντρο του Προγράμματος βρίσκονται έργα που πρόκειται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, προετοιμάζοντας παράλληλα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον. Στα έργα αυτά ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέων αγωγών Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Πάτρας, δύο νέα εθνικά αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας, που θα επιτρέψουν την τροφοδοσία πλήθους νέων περιοχών και αγορών με φυσικό αέριο. Τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΣΕΚ και του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Τα έργα στην Ελλάδα

Ο αρμόδιος διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών Φυσικού Αερίου Ιωάννης Χωματάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε την πορεία του τρέχοντος δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Περιλαμβάνει πάνω από 40 έργα συνολικής αξίας 540 εκ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν ο αγωγός υψηλής πίεσης Δυτικής Μακεδονίας μήκους 155 χλμ. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση του σχεδιασμού και τέλος του χρόνου αναμένεται η λήψη της επενδυτικής απόφασης ώστε από το 2022 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Από τα 155 χλμ τα 120 χλμ είναι ο κεντρικός αγωγός και τα υπόλοιπα 30 είναι κλάδοι και διασυνδέσεις. Ο νέος αγωγός θα συνδέσει τη Νάουσα, τη Βέροια, τη Φλώρινα, την Πτολεμαϊδα και την Κοζάνη.

Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι ο αγωγός υψηλής πίεσης της Δυτικής Ελλάδας (Πελοποννήσου). Έχει μήκος 130 χλμ. θα συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο της Μεγαλόπολης, ενώ είναι υπό μελέτη η σύνδεση με την Πάτρα, ενώ θα προβλεφθούν και αναμονές για την Ηλεία και την Αιτωλοκαρνανία. Η επενδυτική απόφαση για το έργο θα ληφθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Τα δύο προαναφερόμενα έργα αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα δημιουργήσουν και συνθήκες ανάπτυξης στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ