LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|07
2021
18:04

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027 - Πώς θα διατεθούν τα 26 δισ. ευρώ

Το ελληνικό ΕΣΠΑ που είναι το πρώτο που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Κομισιόν

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση της Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού ύψους 26,1 δισ. ευρώ έπειτα απ' την τηλεδιάσκεψη εργασίας που είχαν το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., κ. Elisa Ferreira.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2021-2027», ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, κ. Γιώργος Ζερβός και η Ειδική Γραμματέας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κ. Νίκη Δανδόλου.

Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (σσ ΕΣΠΑ), θα κατανέμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ενισχυμένους πόρους, για την πολιτική προστασία, τη δίκαιη μετάβαση (αφορά τις λιγνιτικές περιοχές), το πρόγραμμα Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια καθώς και νέο Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα 13 ΠΕΠ, σημαντικές επενδύσεις με κοινοτική χρηματοδότηση προβλέπονται στα τομεακά προγράμματα, ως εξής:

- Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή: 4,1 δισεκ.

- Ανταγωνιστικότητα: 3,8 δισεκ.
- Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: 3,6 δισεκ.
- Μεταφορές: 2,2 δισεκ.
- Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: 1,6 δισεκ.
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός: 943 εκατ.
- Πολιτική Προστασία: 714 εκατ.
- Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα: 455 εκατ.

Στους επιμέρους στόχους του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και νέων ιδεών από υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
- Επένδυση στο τουριστικό οικοσύστημα
- Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (Industry 4.0) και σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα
- Ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων
- Προσαρμογή δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού
- Προώθηση της αυτονομίας με χρήση των ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή και συστημάτων αποθήκευσης
- Μετάβαση των νησιών σε καθαρές μορφές ενέργειας
- Αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών, προστασία του περιβάλλοντος
- Επεξεργασία αποβλήτων, ενημέρωση των πολιτών για τη διαλογή στην πηγή, για την ανακύκλωση, για την κυκλική οικονομία και τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών
- Εξοικονόμηση, επανάχρηση νερού
- Ολοκλήρωση/αναβάθμιση υποδομών οδικών μεταφορών στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα
- Σιδηροδρομικές μεταφορές: ηλεκτροκίνηση, αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και διασυνοριακών συνδέσεων
- Θαλάσσιες μεταφορές: Εξασφάλιση σταθερών, διαρκών και αξιόπιστων συνδέσεων για τις άγονες γραμμές, χρήση καθαρών καυσίμων
- Επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης ασφάλειας στην εναέρια κυκλοφορία
- Αύξηση της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού και βελτίωση της απασχολησιμότητας, παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε ανέργους, ΑμεΑ κ.ά.
- Βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων στη μαθησιακή διαδικασία
- Μείωση της παιδικής φτώχειας, μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, κοινωνική ένταξη για περιθωριοποιημένους πολίτες
- Υγειονομική Κάλυψη: έμφαση στην πρόληψη, την ψυχική υγεία και την μακροχρόνια φροντίδα
- Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις αγροτικές περιοχές με έμφαση σε ορεινές, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού, ένας από τους κυριότερους στόχους μου είναι η άνοδος της επίδοσης της Ελλάδας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Πετύχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ να ανεβάσουμε την απορρόφησή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπολογίζουμε τους πόρους του REACT E.U.

Επίσης θέσαμε ως βασικό μας στόχο και υποσχεθήκαμε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι θα επιτύχουμε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, πράγμα που θα μας επιτρέψει να είμαστε και η πρώτη χώρα που θα απορροφήσει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο τρέχον έτος.

Σήμερα, η αρμόδια Επίτροπος, κυρία Ferreira, σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον κύριο Πρωθυπουργό και εμάς από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μας ανακοίνωσε επισήμως ότι πριν από λίγα λεπτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παίρνει έγκριση.

Άρα, αφήνουμε πίσω μας πολλά χρόνια κακοδαιμονίας και χαμηλής αποτελεσματικότητας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμη σε όλη την Ευρώπη ως προς την απορρόφηση για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους και να αλλάξει τη μοίρα του ελληνικού λαού προς το καλύτερο.
Ευχαριστώ πολύ όλους μου τους συνεργάτες για τη μεγάλη σημερινή εθνική μας επιτυχία».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίνει το νέο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Οι συνολικοί πόροι των 26 δις, θα έχουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξης της χώρας και παράλληλα θα της προσδώσουν ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση με συντονισμένες ενέργειες, σωστά βήματα και βέλτιστες πρακτικές, χρησιμοποιεί όλους τους ευρωπαικούς πόρους προς όφελος της χώρας μας και των συμπολιτών μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε:

«Η έγκριση του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με άξονα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής. Το νέο ΕΣΠΑ θέτει φιλόδοξους στόχους για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής και ιεραρχεί προτεραιότητες στους τομείς της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καθαρής ενέργειας, της ανάπτυξης των διασυνδεδεμένων μεταφορών, της διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ουσιαστική ενίσχυση των δικαιούχων ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων».

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ ΕPA/ STEPHANIE LECOCQ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ