LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|09
2021
13:06

ΣτΕ- Ελεγκτικό Συνέδριο: Προς δυο θετικές αποφάσεις για Δώρα και συντάξεις

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων για Δώρα και διαφορές στις συντάξεις και όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
 

Να μην δοθούν τα αναδρομικά για τα Δώρα και οι διαφορές στις αποδοχές της περιόδου 2015-18 στους συνταξιούχους γιατί θέλουμε να αγοράσουμε… αεροπλάνα, ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου κατά την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι αγωγές των συνταξιουχικών οργανώσεων του Δημοσίου για την καταβολή των Δώρων για την 4ετία 2015-18 (800 € το χρόνο), των διαφορών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκε να δοθούν για το 11μηνο Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016, αλλά όχι μεταγενέστερα, καθώς και η επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι τις 31/12/2018, οπότε και έληξε η ασφάλιση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι δημόσιοι υπάλληλοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (ν.4387/16).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την δικαστική αίθουσα, ακόμη και ο Επίτροπος τάχθηκε υπέρ των εναγόντων (συνταξιούχων), που εκπροσωπήθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον νομικό Λουκά Αποστολίδη. Ενώ αλγεινή εντύπωση έκανε η αναφορά εκπροσώπων του Δημοσίου που ανέβασε το ποσό των επιστροφών στα 11 δις ευρώ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα χρειάζεται να αγοράσει (πολεμικά) αεροπλάνα.

Να σημειωθεί ότι οι διεκδικήσεις (αναδρομικά) των 300.000 συνταξιούχων του δημοσίου αφορούν σε περίπου 2 δις ευρώ και αναφέρονται τα Δώρα, την Εισφορά Αλληλεγγύης και τις διαφορές στις κύριες συντήξεις που παρανόμως είχαν αποκοπεί το 2012.

Στον αντίλογο η πλευρά των συνταξιούχων σημείωσε τις αναφορές του πρωθυπουργού για ισχυρή ανάπτυξη φέτος, η οποία θα υπερκαλύψει στις απώλειες της πανδημίας καθώς και την βεβαιότητα που εκφράζει η κυβέρνηση ότι η οικονομία «έχει την ευχέρεια να δώσει ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες» (εξαγγελίες πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να εκδοθεί σύντομα (περίπου εντός διμήνου). Να σημειωθεί ότι υπέρ των συνταξιούχων έχει ταχθεί το αρμόδιο τμήμα του Δικαστηρίου.

Ιδιωτικός τομέας

Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών (αύριο ή την επόμενη Παρασκευή) αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην αγωγή των συνταξιουχικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα (αφορά σε πιλοτική δίκη από 10/1/2021), οι οποίες ζητούν την πλήρη εφαρμογή της προηγούμενης αποφάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι πριν δύο χρόνια, στις 4/10/19, το ΣτΕ είχε κρίνει ότι κακώς δεν δόθηκαν τα Δώρα και οι διαφορές στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από τον Ιούλιο του 2015 (αρχική απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει παράνομες τις περικοπές στις συντάξεις του 2012) μέχρι τον Μάιο του 2016 (οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος Κατρούγκαλου). Όμως την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ εφάρμοσε μερικώς η κυβέρνηση (ν.4670/20), οπότε οι συνταξιούχοι επανελθόν στο Συμβούλιου της Επικρατείας και ζητούν να καταβληθούν και τα Δώρα (800 ευρύ στον καθένα και περίπου 2 δις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα).

Και στις δύο περιπτώσεις αναμένονται , με βάσει και την νομολογία, θετικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους (του ιδιωτικοί και του δημοσίου τομέα). Πιθανότατα τα δύο ανώτατα δικαστήρια (με ξεχωριστές συνθέσεις όπως είναι φυσικό) αναμένεται να δικαιώσουν όλους όσοι κατέθεσαν αγωγές στα Πρωτοδικείο. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα της κυβέρνηση εάν θα επεκτείνει την απόδοση των αναδρομικών (Δώρα κ.α.) στο σύνολο των συνταξιούχων).

Σε κάθε περίπτωση εδώ, οι συνταξιούχοι του δημοσίου, που βρισκόταν υπό την σκέπη του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι τα τέλη του 2018, διεκδικούν τα Δώρα και τις διάφορες στα συντάξεις και για την τριετία 2016-18, αλλά και την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, θέματα που δεν υφίστανται στον ιδιωτικό τομέα που οι διεκδικήσεις του σταματούν στις 12/5/2016.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor