LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|09
2021
11:55

ΟΑΕΔ: Οι νέοι απολύονται μετά τη λήξη της επιδότησης

Με βάσει τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, αυτή την στιγμή στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με το οποίο καλύπτονται πλήρως οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, παραμένουν μόλις 55.000 άτομα.

Μετά την λήξη της περιόδου επιδότησης οι νεοπροσλαμβανόμενοι απολύονται. Τα πρόγραμμα ευνοούν την απασχόληση σχεδόν αποκλειστικά και μόνο για όσο διάστημα καταβάλλονται οι κρατικές ενισχύσεις. Οι παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ έτσι και οι δημόσιοι πόροι, δεν φαίνεται να έχουν αφενός διάρκεια και αφετέρου αποτελεσματικότητα.

Με βάσει τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αυτή την στιγμή στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με το οποίο καλύπτονται πλήρως οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές (σ.σ. τουλάχιστον 240 € το μήνα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ποσό που αυξάνεται για τι άλλες κατηγορίες απασχολουμένων), παραμένουν μόλις 55.000 άτομα. Σχεδόν όσοι έχουν προσληφθεί από τον περασμένο Απρίλιο και μετά. Δηλαδή βρίσκονται εντός του… υποχρετικού 6μήνου.

Πάντα με βάσει τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, δηλαδή στηριζόμενοι στα πλέον επίσημα χείλη, από πέρυσι που ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, έχουν κάνει χρήση 80.000 άτομα. Μέχρι και τον 4ο μήνα του 2021 είχαν κάνει χρήση, όπως ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης, μόλις 30.000. Και αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις παραμένουν μόλις 55.000 επιδοτούμενοι μισθωτοί. Σχεδόν αποκλειστικά δηλαδή όσοι προσελήφθηκα από τον Μάιο και μετά. Και οι οποίοι, φευ, δεν μπορούν να απολυθούν μέχρι να ολοκληρωθεί το εξάμηνο (σ.σ. από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά θα βρίσκονται στον «αέρα»).

 

Η κυβερνητική αποκάλυψη για την πλήρη αποτυχία, τουλάχιστον ως προς την διάρκεια και τα (μη) πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των επιδοτούμενων προγραμμάτων, θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα του σχεδιασμού και της παρακολούθησης αυτών. Να διερευνηθούν δηλαδή οι επίπτωσης στην απασχόληση συνολικά. Γιατί αποδεικνύεται ότι εδώ και χρόνια ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει προγράμματα χωρίς μελέτη, σχέδιο και σαφή στόχο. Και στο τέλος δεν αναλύει την αποτελεσματικότητα αυτών ώστε να μην γίνουν εκ νέου τα ίδια λάθη.

Πώς θα «δουλέψουν» τα 100+100 €

Και ενώ ένα τόσο ευνοϊκό πρόγραμμα, όπως είναι η πλήρης κάλυψη των (εργατικών και εργοδοτικών) εισφορών έχει μια τόσο μικρή παρέμβαση την αγορά εργασίας, μοιάζει εντελώς πρόχειρη η πρωθυπουργική εξαγγελία, από τη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση των νέων έως 29 ετών (που δεν έχουν κανένα ένσημο), με 100+100 ευρώ. Και αυτό μετά την υπουργική διόρθωση, καθώς η εξαγγελία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκανε λόγο για επιδότηση 600 (εργαζόμενος)+600 (επιχείρηση) ευρώ το μήνα.

Το εν λόγω πρόγραμμα μοιάζει αναιμικό εν σχέσει με το προεκτεθέν (για επιδότηση με πάνω των 240 € το μήνα). Κάτι που καταδείκνυε την αποσπασματικότατα και το ευκαιριακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών. Η μόνη αξία του νέου προγράμματος είναι η συνδυαστική του χρήση με το υφιστάμενο σχέδιο για επιδότηση των ανέργων με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το οποίο επεκτείνεται για 150.000 άτομα το 2022. ¨όπως τουλάχιστον διευκρίνισε χθες ο κ.Χατζηδάκης. Σε μια τέτοια περίπτωση η οικονομική ενίσχυση για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας (συνδυαστικά τα δύο προγράμματα) θα ξεκινά από 440 € το μήνα και θα κλιμακώνεται. Πρόκειται για μία άκρως ευνοϊκή χρηματοδότηση.

Βασική παράμετρες θα είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση που υπήρχε πριν την πρόσληψη νέων απασχολουμένων (στη βάσει των καινούριων προγραμμάτων). Αλλά δεν υπάρχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας πέραν του 6μήνου…

Τα τρικ που μειώνεται η ανεργία

Αν οι θέσεις εργασίας καταστρέφονται με το πέρας του χρόνου της επιδότησης, τότε πώς μειώνεται η ανεργία;

Με βάσει τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (15,8% η ανεργία το β’ τρίμηνο και 14,2% τον Ιούλιο). Ιδού μερικά στοιχεία:

-Τον Ιούλιο οι αναζητούντες εργασία μειώθηκαν κατά 30.000 άτομα (το ανενεργό δυναμικό αυξήθηκε από 3.155.100 τον περασμένο Ιούνιο σε 3.185.100 άτομα τον επόμενο μήνα Ιούλιο). Άρα στο εργατικό δυναμικό έχουμε μείωση των άνεργων καθώς απογοητευμένοι άνθρωποι αποσύρονται, δεν αυξηθήκαν, ιδιαίτερα, οι απασχολούμενοι).

-Όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θεωρούνται σαν απασχολούμενοι.

-Μήνα με τον μήνα αυξάνοντα οι προσλήψεις σε θέσεις μερικής απασχόλησης (4ωρο). Έτσι, ενώ δεν αυξάνεται ο συνολικός όγκος της εργασίας, αυξάνονται οι απασχολούμενοι (που μοιράζονται τις θέσεις εργασίας)…

Πηγή: iEidiseis.gr

Tags: ΟΑΕΔ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ