LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

13|01
2022
13:26

Άδεια Covid: Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς το 2022

Νέο πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί για τις άδειες που δικαιούνται οι γονείς με παιδί που νοσεί με κορονοϊό. Τι ισχύει σήμερα.

Άδεια ειδικού σκοπού θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι γονείς τα παιδιά των οποίων νοσούν με κορονοϊό καθώς τα κρούσματα στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα επαναλειτπουργίας τους είναι χιλιάδες.

Σύμφωνα με το Mega ακόμη και μέσα στην ημέρα αναμένονται νέες ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους δημοσίους υπαλλήλους και από το Υπουργείο Εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζομένους. Πληροφορίες που επικαλείται ο σταθμός αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί τουλάχιστον άδεια ειδικού σκοπού 5 ημερών για τους εργαζόμενους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους.

Τι ισχύει σήμερα

Άδεια ειδικού σκοπού δίνεται σήμερα μόνο σε περίπτωση που κλείνει το σχολείο ή το τμήμα του παιδιού βάσει του πρωτοκόλλου 50+1 που ισχύει στα σχολεία.

Τότε ο γονέας ενημερώνει τον εργοδότη και παίρνει άδεια τεσσάρων ημερών, εκ των οποίων 2 καλύπτονται από τον εργοδότη, 1 από το κράτος και 1 χρεώνεται από την κανονική του άδεια ο εργαζόμενος. Αυτή μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς αλλά όχι ταυτόχρονα. Τα παραπάνω ισχύουν για παιδιά έως 14 ετών.

Αν νοσεί το ίδιο το παιδί τότε ο εργαζόμενος γονέας αν είναι διπλά εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος μπαίνει 5 μέρες σε καραντίνα και αν το επιτρέπει η εργασία θα δουλέψει με τηλεργασία. Διαφορετικά δεν θα δουλέψει και όταν επιστρέψει θα πρέπει να αναπληρώσει τις μισές ώρες εργασίας από αυτές που έχει χάσει. Τις περισσότερες φορές ωστόσο ο εργαζόμενος παίρνει την κανονική του άδεια.

Αν κάποιος είναι τριπλά εμβολιασμένος δεν προβλέπεται κάτι και πρέπει να πάρει την ετήσια κανονική άδεια.

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

«Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής.» αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo