LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|02
2022
17:25

Ακρίβεια: Στο τραπέζι κουπόνι έως 100 ευρώ για αγορά τροφίμων

Το κύμα ακρίβειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις γονατίζουν τα νοικοκυριά γεγονός που προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Όπως διατείνονται στελέχη της κυβέρνησης, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς τις ευάλωτες οικογένειες και μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να δοθεί κουπόνι αγοράς τροφίμων έως 100 ευρώ.

Σύμφωνα με το imerisia.gr τα στοχευμένα μέτρα που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να αφορούν σε παρεμβάσεις σε φόρους, καθώς αυτές θα είχαν οριζόντιο χαρακτήρα ενώ το όφελος μπορεί να χαθεί στην πορεία προς το πορτοφόλι του καταναλωτή. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει απευθείας ενίσχυση των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών με ένα «έκτακτο επίδομα», το οποίο θα έρθει να ενισχύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους από τις αυξήσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Πρόκειται για τη χορήγηση ενός κουπονιού αγοράς τροφίμων που θα μπορούσε να φτάσει έως τα 100 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα η Γερμανία ανακοίνωσε επιδοτήσεις στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, 135 ευρώ για ένα άτομο, 175 ευρώ για δύο και 35 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο. Ακολούθως και η Αυστρία, όπου σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, ενώ και το Βέλγιο χορηγεί σε όλα τα νοικοκυριά επίδομα 100 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί ήδη τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ωστόσο στοχεύει να στηρίξει ακόμα περισσότερο τις «ασθενείς» οικονομικά οικογένειες.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Η φόρμουλα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και δεν είναι καθαρό αν η ενίσχυση θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού.

Το πιθανότερο πάντως είναι να υπάρξει μια εφάπαξ ενίσχυση one off, η οποία θα έρθει να καλύψει μέρος του κόστους που κλήθηκαν και θα έχουν κληθεί μέχρι τότε να διαχειριστούν τα νοικοκυριά σε περιβάλλον ακρίβειας. Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί - εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο - σε κάθε περίπτωση με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Αναλυτές εκτιμούν πως η καταλληλότερη περίοδος εκδήλωσης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι πιθανότατα αυτή του Πάσχα.

Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως βρίσκεται το μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, όταν δόθηκε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το «μέτρημα» των αντοχών του προϋπολογισμού του 2022, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και να κερδίσει παράλληλα το εισιτήριο για την είσοδο στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ