LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

11|05
2022
08:52

Επιτάλιο: Εξαιρετικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Αγουλινίτσας

Ο Αυστριακός πολιτικός και πρίγκιπας Φον Μέτερνιχ (1773-1859), είχε πει ότι «οι άνθρωποι που δημιουργούν ιστορία, δεν έχουν χρόνο να τη γράψουν». 201 χρόνια μετά τη νικηφόρα μάχη της Αγουλινίτσας (24 Απριλίου 1821, Κυριακή των Μυροφόρων) εναντίον των Λαλαίων Τουρκαλβανών, η ιστορία γράφτηκε, αναδείχτηκε και προβλήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (τον Περιφερειάρχη κ.Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Ν. Κοροβέση), και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου «Επί της Αλός» με τη βοήθεια της Τοπικής Κοινότητας Επιταλίου, του Συλλόγου Γυναικών Βώλακος, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου και του Αθλητικού Ομίλου «ΑΛΦΕΙΟΣ» Επιταλίου.
 
Η συνδιοργάνωση των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου, στο Επιτάλιο, τις οποίες αγκάλιασε θερμά η τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία, μόνο ως απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Η συμμετοχή δε για πρώτη φορά, δύο αναβιωτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», του μοναδικού αναβιωτικού Συλλόγου της Ηλείας, και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, με τριακονταετή παρουσία και προσφορά στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιόδου της ελληνικής Επανάστασης, του Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου), του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ», καθώς και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», προσέδωσαν ιδιαίτερη αίγλη στις εκδηλώσεις αυτές.
 
Το Σάββατο 7 Μαΐου, στην πλατεία του Επιταλίου, πραγματοποιήθηκε κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο μας από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, μια μεγάλη και εντυπωσιακή έκθεση με αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1821 (άρματα, φορεσιές, κα), τα οποία παρουσίασε με σαφήνεια και γλαφυρότητα ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Κωνσταντίνος Βαγγελάκος, συνεπικουρούμενος από τον Γραμματέα κ.Παύλο Ζαβέρδα.
 
Και, όταν η νύχτα άρχισε να απλώνει τα μαύρα πέπλα της, αναβιωτές, πεζοί και έφιπποι, μαζί με μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Επιταλίου, φώτισαν τα σκοτάδια της ιστορικής λήθης και άγνοιας, λαμβάνοντας μέρος σε μία εντυπωσιακή λαμπαδηφορία, κατευθυνόμενοι συμβολικά από την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Επί της αλός» (αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου) προς το μνημείο της μάχης, στην τοποθεσία «Αϊ-Γιάννης».
 
Στην επιστροφή, η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου), καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Επιταλίου, περίμεναν όλους τους συμμετέχοντες στη λαμπαδηφορία, όπως και τους θεατές, στην πλατεία του Επιταλίου, για να παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς του Μοριά. Στο τέλος, όλοι μαζί οι συμμετέχοντες, έγιναν ένα σώμα και χόρεψαβ τα γνήσια μουσικά αποστάγματα του επαναστατημένου προγόνου μας ραγιά.
 
Την Κυριακή 8 Μαΐου, η καμπάνα του πολιούχου του Επιταλίου Αγίου Χαραλάμπους ξύπνησε το χωριό, που ετοιμάστηκε, προκειμένου να παραστεί στο Ιερό Μνημόσυνο, στη μνήμη των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών στη μάχη της Αγουλινίτσας.
 
Για να κινήσει στη συνέχεια η πομπή των πεζοπόρων αναβιωτών με παραδοσιακές ενδυμασίες, συγχρονίζοντας το βήμα τους στο ρυθμό που έδιναν οι προπορευόμενοι τυμπανιστές της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», από το κέντρο του Επιταλίου, στο μνημείο της μάχης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους π. Παναγιώτη Θανάσουλα.
 
Το αηδόνι της δημοτικής μας παράδοσης κα Ανέτα Γεωργουλοπούλου, με ένα τραγούδι της κλεφτουριάς, άνοιξε τις εκδηλώσεις, για να παραλάβει, στη συνέχεια, τη σκυτάλη ο τελετάρχης, καθηγητής φιλόλογος-ιστορικός κ.Γεώργιος Κουρκούτας, και να συντονίσει το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (το στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Επιταλίου και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ.Ανδρέας Γκιόκας), τον Δήμο Πύργου (από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Ιωάννη Αργυρόπουλο), την Δημοτική Κοινότητα Επιταλίου (από τον Πρόεδρο κ.Ιωάννη Μπαλάσκα), την Τοπική Κοινότητα Νέας Φιγαλείας (από τον Πρόεδρο κ.Νικόλαο Κουτσόπουλο), τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών (από τον Πρόεδρο κ.Κων/νο Βαγγελάκο), τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ -1821- (από τον Πρόεδρο κ.Φώτιο Βερβίτα), τον Σύλλογο Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ» (από τον Αντιπρόεδρο κ.Θάνο Χουλιάρα), τον Σύλλογο των εν Αθήναις Επιταλιωτών «Ο ΑΛΦΕΙΟΣ» (από τον Πρόεδρο κ.Σταύρο Φωτόπουλο), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου «Επί τη αλός» (από τον Αντιπρόεδρο κ.Αντώνιο Χαραλαμπόπουλο) και τον Αθλητικό Όμιλο «ΑΛΦΕΙΟΣ» Επιταλίου (από τη Γραμματέα καΕλένη Μπίστολα).
 
Ακολούθως, ο δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ» κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, με πλήρη ιστορική τεκμηρίωση, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχη της Αγουλινίτσας, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου Γιώργος Μαγκλάρας, ο οποίος διάβασε εξαιρετικά το υπέροχο ποίημα του συμπατριώτη μας ποιητή Κώστα Επιταλιώτη με τίτλο «Η ΜΑΧΗ –24 Απρίλη 1821», ενώ η Ανέτα Γεωργουλοπούλου τραγούδησε μοναδικά το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στη μάχη («Το μάθατε τι έγινε μες στην Αγουλινίτσα; Χίλιοι Λαλαίοι πλάκωσαν, χίλιοι καβαλαραίοι…»).
 
Αναμφίβολα όμως, η πιο συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή της εκδήλωσης ήταν, η επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον δραστήριο και δυναμικό Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Αθήναις Επιταλιωτών κ. Σταύρο Φωτόπουλο στην συνταξιούχο δασκάλα και απόγονο του οπλαρχηγού, Φιλικού και πολιτικού Αλέξη Μοσχούλα, κα Αικατερίνη Παναγιωτακοπούλου (το γένος Μοσχούλα), στο σεβάσμιο πρόσωπο της οποίας συμπυκνώνεται ένα λαμπρό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
 
Επίσης, τιμητικές πλακέτες επιδόθηκαν στον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών (από τη Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου «Επί της αλός» κα Ευαγγελία Τζάννε), στον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ» (από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου κ.Ιωάννη Αργυρόπουλο), στην Τοπική Κοινότητα Νέας Φιγαλείας (από τον Τοπικό Σύμβουλο Επιταλίου κ.Κων/νο Σεμπέκο) και στον Σύλλογο Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ» (από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βώλακος κα Έφη Φιλιπποπούλου-Κουτσανδρέα).
 
Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών της μάχης και των ψαλμό από το σύνολο των παρευρισκόμενων στο μνημείο της μάχης του Εθνικού μας Ύμνου, οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις, αισίως, έλαβαν τέλος.
 
Όπως αναφέρουν τα μέλη του συλλόγου "Επί της Αλός" σε ανακοίνωσή τους "... κυριευμένοι από κούραση, την οποία όμως εξαφανίζει η χαρά και η ικανοποίηση των συγχωριανών μας για ό,τι πρωτόγνωρο έγινε το διήμερο της 7ης & 8ης Μαΐου, μια χαρά και ικανοποίηση που έγινε παράκληση, για να μετατραπεί ακαριαία σε απαίτηση, να επαναληφθούν οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις του χρόνου (και κάθε χρόνο), ακόμα πιο λαμπρές, ακόμα πιο συμμετοχικές και οργανωμένες, δεσμευόμαστε ότι, αυτό, ήταν μόνο η αρχή των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής των ένδοξων προγόνων μας, οι οποίοι άναψαν τη σπίθα της Επανάστασης στην Ηλεία και πολέμησαν και θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας σήμερα ελεύθεροι. Κάθε Κυριακή των Μυροφόρων, το Επιτάλιο θα γιορτάζει τη λαμπρή ιστορία του!!! Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συλλόγους – τοπικούς και μη – καθώς και το Χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου. Τέλος, οφείλουμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στους παρακάτω για την σημαντική τους συνδρομή, βοήθεια και συμπαράσταση για την επιτυχή έκβαση του διημέρου των εκδηλώσεων :
 
Δήμος Πύργου
Σύλλογος Επιταλιωτών Αθήνας «Ο Αλφειός»
Γιάννης Μπαλάσκας Πρόεδρος Συμβουλίου Τ.Κ. Επιταλίου
Γιώργος Μπάρκας Σύμβουλος Τ.Κ. Επιταλίου
Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος Εκπαιδευτικός / Δ/ντης Δημοτικού Σχολείου Λάλα
Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιταλίου
Ηλειακή Ελαιουργία
Γιάννης Λαμπρόπουλος
Γιώργος Παπαντωνόπουλος
Παναγιώτης Μαλλιόπουλος
Δημήτριος Πατσολιάς
Αντώνης Αθανασόπουλος
Γεώργιος Ραπακούλιας
Γεώργιος Μανώλης
Αλέκος Κάγκουρας
Παναγιώτης Λαμπρόπουλος
Βασίλης Αναστόπουλος
Και τους αναβάτες, Χαράλαμπο Φωτόπουλο, Γεώργιο Ναστούλη και Χαράλαμπο Γεωργιόπουλο".
 
(Δελτίο Τύπου)
 
maxi agoul alos 2
 
maxi agoul alos 3
 
maxi agoul alos 4
 
maxi agoul alos 5
 
maxi agoul alos 6
 
maxi agoul alos 7
 
maxi agoul alos 8
 
maxi agoul alos 9
 
maxi agoul alos 10
 
maxi agoul alos 11
 
maxi agoul alos 12
 
maxi agoul alos 13
 
maxi agoul alos 14
 
maxi agoul alos 15
 
maxi agoul alos 16
 
maxi agoul alos 17
 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor