LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|05
2022
20:48

Ανησυχητική μελέτη: Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον νυχτερινό ύπνο

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Πώς η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τον βραδινό ύπνο

Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Αλλά καθώς αυξάνονται οι νυχτερινές θερμοκρασίες, ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι την ημέρα, ο ύπνος καθίσταται όλο και πιο δύσκολος, αναφέρει η μελέτη, που επικαλείται η εφημερίδα Guardian. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει ήδη 44 ώρες ύπνου το χρόνο, οδηγώντας σε 11 νύχτες με λιγότερο από επτά ώρες ύπνου, ένα τυπικό κριτήριο επαρκούς ύπνου.

Ο χαμένος ύπνος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, αλλά επηρεάζει ορισμένες ομάδες πολύ περισσότερο από άλλες. Η απώλεια ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, διπλάσια για τα άτομα άνω των 65 ετών και τριπλάσια για τα άτομα σε λιγότερο εύπορα έθνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από βραχιολάκια παρακολούθησης του ύπνου που χρησιμοποιήθηκαν από 47.000 άτομα σε 7 εκατομμύρια νύχτες και σε 68 χώρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας βλάπτει την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των καρδιακών προσβολών, των αυτοκτονιών και των κρίσεων ψυχικής υγείας, των ατυχημάτων και των τραυματισμών, καθώς και της μείωσης της ικανότητας για εργασία.

Ο κακός ύπνος έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αυτές τις επιπτώσεις και οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να είναι ένας βασικός μηχανισμός με τον οποίο η ζέστη προκαλεί αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία. Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα τους δεν έδειξαν σημάδια ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις πιο ζεστές νύχτες.

«Για τους περισσότερους από εμάς, ο ύπνος είναι ένα πολύ οικείο μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας- περνάμε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι», δήλωσε ο Kelton Minor, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, και ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε πολλές χώρες του κόσμου δεν κοιμούνται αρκετά».

«Σε αυτή τη μελέτη, παρέχουμε τις πρώτες αποδείξεις σε πλανητική κλίμακα ότι οι θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες διαβρώνουν τον ανθρώπινο ύπνο», δήλωσε. «Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η κορυφή του παγόβουνου, διότι είναι πολύ πιθανό οι εκτιμήσεις μας να είναι συντηρητικές».

Ο Minor δήλωσε ότι ο ύπνος που μειώνεται από τις θερμότερες νύχτες επηρεάζει τεράστιους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, είπε, μια νύχτα με θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών κελσίου σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων θα είχε ως αποτέλεσμα 46.000 επιπλέον άτομα να υποφέρουν από μειωμένο ύπνο. «Και αν δείτε τον καύσωνα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ινδία και το Πακιστάν, μιλάμε για δισεκατομμύρια άτομα που εκτίθενται σε συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια ύπνου», δήλωσε ο Minor.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό One Earth, ανέλυσε δεδομένα ύπνου και εξωτερικών καιρικών συνθηκών που συλλέχθηκαν από το 2015 έως το 2017 και διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μείωσαν τον ύπνο καθυστερώντας την έναρξή του. Τα σώματα των ανθρώπων πρέπει να δροσίζονται κάθε βράδυ καθώς αποκοιμούνται, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο όταν είναι πιο ζεστά.

Οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο επειδή το σώμα τους συνήθως ψύχεται πιο γρήγορα από το σώμα των ανδρών όταν πέφτουν για ύπνο. Οι γυναίκες έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους κατά μέσο όρο, καθιστώντας την ψύξη πιο αργή. Οι ηλικιωμένοι είναι γνωστό ότι κοιμούνται λιγότερο τη νύχτα και έχουν χειρότερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την ευαισθησία τους. Οι άνθρωποι στα φτωχότερα έθνη θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο ύπνο, καθώς έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χαρακτηριστικά ψύξης, όπως παραθυρόφυλλα, ανεμιστήρες και κλιματισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αντίκτυπος των θερμότερων νυχτών στον ύπνο παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, είτε είχαν φυσικά ψυχρότερο είτε θερμότερο κλίμα, με τον αντίκτυπο να είναι σαφής όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες ανέβαιναν πάνω από 10 βαθμούς κελσίου.

«Ανησυχητικά, βρήκαμε επίσης ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζουν ήδη σε θερμότερα κλίματα παρουσίασαν μεγαλύτερη διάβρωση του ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Minor. «Περιμέναμε ότι αυτά τα άτομα θα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα». Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι άνθρωποι δεν κάλυπταν τον χαμένο ύπνο σε μεταγενέστερες εποχές.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών