LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|07
2022
13:36

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα ιστορική έκδοση του Δήμου Πύργου «Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο»

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Να βρούμε τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας»

Άγνωστες, στο ευρύ κοινό, πτυχές της τοπικής ιστορίας έφερε στην επιφάνεια ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός  Πολιτισμού  με την έκδοση και παρουσίαση του τρίτου κατά σειρά ιστορικού  βιβλίου με τίτλο «Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο». Η παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου (ελληνικά-αγγλικά) πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του θεάτρου Απόλλων παρουσία εκπροσώπων απο το χώρο της εκκλησίας, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, φορέων της πόλης και πλήθος πολιτών.

Την έρευνα και συγγραφή  του βιβλίου υπογράφουν ο ιστορικός-ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου Θεόδωρος Λάμπρος - ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλεια - και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος οι οποίοι συνεχάρησαν τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο για την πρωτοβουλία του, την πρόεδρο  του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου  και τους συγγραφείς για την εξαιρετική εργασία τους. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης,  ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ρόη Αντωνοπούλου, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος,  η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Τζανέτου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου Γιώργος Καραστέργιος, ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ήλιδας MaikAbuHadba, ο αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βασίλης Φάμελλος, ο Διοικητής Π.Υ. Πύργος Νικόλαος Σμαρνάκης, η Φλώρα Παπαγιαννάκη, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του ΕΕΣ Πύργου Τάκης Γεωργόπουλος, η αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης Ευγενία Χριστοπούλου, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Ζακύνθου Ουρανία Φωτακοπούλου καθώς και πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο-λεύκωμα διατρέχει την ιστορία της Αρχαίας Φειάς, του λιμανιού των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τους Μεσαιωνικούς χρόνους. Περιγράφεται η ταραγμένη ιστορία του Βυζαντινού και μετέπειτα Φράγκικου κάστρου «Ποντικόκαστρον» και ολοκληρώνεται με την ιστορία του Κατακόλου κατά τους Νεότερους χρόνους μέχρι την σημερινή του μορφή. Για το βιβλίο μίλησαν οι : Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής-πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της γραμματείας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, κι οι συγγραφείς Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και Θεόδωρος Λάμπρος. Την παρουσίαση και τον συντονισμο της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαριάννα Μητροπούλου.

«Τα γραπτά μένουν»

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά τη συνέπεια της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην Ιστορία της περιοχής καθώς και όλες τις συστηματικές δράσεις που γίνονται στο να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό.

«Οφείλουμε στον τόπο μας να βγάλουμε στην κυριολεξία από το βυθό, που έχουν  σκεπαστεί, διάφορες πτυχές της Ιστορίας μας. Προσπαθούμε να αφήσουμε κάτι στον τόπο, και επειδή τα γραπτά μένουν απλώνουμε χέρι συνεργασίας στους πνευματικούς ανθρώπους .

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου με τον εξαιρετικό ιστορικό και συνεργάτη του Δήμου Θοδωρή Λάμπρο και τον καλό φίλο αρχαιολόγο Κώστα Αντωνόπουλο.

Είναι πολύ σπουδαία η ιστορία της περιοχής μας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις ένδοξες σελίδες της» καταλήγοντας πως «Η Ιστορία σε «βαριέται» αν δεν ασχοληθείς μαζί της».

Παίρονας το λόγο η πρόεδρος του ΔΟΠΠ  Μαριάννα Σταθοπούλου, αφού συνεχάρη τους συγγραφείς, μίλησε για τη σπουδαιότητα της έρευνας και της μετάδοσης τη γνώσης για τον πλούσιο θησαυρό της Αρχαίας Φειάς, καταλήγοντας «είναι χρέος μας, όχι μόνο η ανάδειξη αλλά και η προστασία των μνημείων που «σφραγίζουν» με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την ταυτότητά μας και τη σχέση μας με τη «λάμψη» που εκπέμπει ο πολιτισμός από το μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν μας.

Οι ομιλητές-Επιστημονικός οδηγός για τον επισκέπτη

Για το βιβλίο μίλησε πρώτος ο αναπληρωτής καθηγητής-πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου ΠατρώνΓιώργος Παναγιωτόπουλος. Ο καθηγητής, έκανε μια τεκμηριωμένη παρουσίαση για την περιοχή όπως αυτή αποτυπώνεται και σε κείμενα αρχαίων ιστορικών για να καταλήξει λέγοντας «Το βιβλίο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο χθες, της ζωής του τόπου και που διανύοντάς το, θα έχουμε την ευκαιρία να συνθέσουμε, με τα κομμάτια που λείπουν, το ιστορικό περιεχόμενο της καταγωγής μας.  

Αναδεικνύεται, όχι μόνο ως ένας πρώτης τάξεως επιστημονικός οδηγός για τον επισκέπτη, αλλά και ως ένα απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για τον επιστήμονα, ενώ δεν παύει να αποτελεί πόλο αναφοράς για νεότερες δημοσιεύσεις».

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, αφού μετέφερε μια γλαφυρή ιστορία από τη σχέση του με την περιοχή του Αγίου Ανδρέα, έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμο Πύργου και στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού για την πρωτοβουλία τους να εκδώσουν το βιβλίο των Θοδωρή Λάμπρου και Κώστα Αντωνόπουλου, σημειώνοντας ότι «το σημαντικότερο είναι πως αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μια αποσπασματική ενέργεια, αλλά, αν έχω καταλάβει καλά, αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης πολιτικής για την ανάδειξη της περιοχής, μαζί δηλαδή με τις νέες αρχαιολογικές έρευνες και το Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς που ίδρυσε φέτος ο Δήμος».

Οι συγγραφείς-Έρευνα, καταγραφή με πολλά  μηνύματα

Για την έρευνα και την καταγραφή όλων των στοιχείων που αποτυπώνονται στο βιβλίο, μίλησαν οι συγγραφείς Θεόδωρος Λάμπρος και Κώστας Αντωνόπουλος.

Ο κ. Λάμπρος αναφέρθηκε στα μηνύματα που περνάει η συγκεκριμένη έκδοση τονίζοντας πως «  Ένα σημαντικό μήνυμα είναι ότι πλέον ο Δήμος Πύργου αναδεικνύει και προβάλει την ιστορία του. Η νυν Δημοτική Αρχή έχει ως βασική της προτεραιότητα την ανάδειξη του πολιτισμού - ιστορίας και αυτό το αποδεικνύει εμπράκτως με τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή εκδήλωση. Αυτό πιστώνεται στον Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τους συνεργάτες του που έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να βγάλει τρεις ξεχωριστές ιστορικές εκδόσεις αναδεικνύοντας την ιστορία του τόπου μας. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αγαπάμε την ιστορία μας γιατί ζούμε σε ένα τόπο με πλούσια ιστορία – πολιτισμό που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Αυτό όμως αλλάζει πλέον μέσα από αυτές τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλουμε για να προβάλουμε την ιστορία μας».

Ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος ,κλείνοντας την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργο,  τον ΔΟΠΠ και τον Θοδωρή Λάμπρο για την συνεργασία υπογράμμισε πως «Με το δίγλωσσο αυτό συγγραφικό πόνημα που έχει και χαρακτήρα αρχαιολογικού - τουριστικού οδηγού, προσκαλούμε τον αναγνώστη μας, αφενός τον ντόπιο αλλά και τον ξένο που επισκέπτεται την περιοχή, να ταξιδέψει συμβολικά στον άξονα του χρόνου ξεκινώντας από την Φειά της ομηρικής και ιστορικής περιόδου, να συνεχίσει στο Ποντικόκαστρο ή Μπωβουάρ ή κάστρο Belvedere των βυζαντινών χρόνων και της φραγκοκρατίας και να καταλήξει στο Κατάκολο της σύγχρονης εποχής».

feia katakolo vivlio 2

feia katakolo vivlio 3

feia katakolo vivlio 4

feia katakolo vivlio 5

feia katakolo vivlio 6

feia katakolo vivlio 7

feia katakolo vivlio 8

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ