LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|07
2022
15:32

Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της θερμοκρασίας αποσταθεροποιεί τους παγετώνες των Άλπεων

Η πολύνεκρη κατάρρευση παγετώνα στις Δολομιτικές Άλπεις είναι σημείο των καιρών.

Οι ασυνήθιστοι καύσωνες που πλήττουν φέτος τμήμα της Ευρώπης αποσταθεροποιούν τους παγετώνες των Άλπεων και απειλούν τους ορειβάτες, όπως κατέστησε σαφές η πολύνεκρη κατάρρευση παγετώνα στην Ιταλία, πιθανή συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στους Δολομίτες της Ιταλίας, τμήμα των Άλπεων, όταν καταπλακώθηκαν από τους πάγους που αποκολλήθηκαν από τον παγετώνα του Μαρμολάντα σε ύψος 3.300 μέτρων.

«Το καλοκαίρι του 2022 μπορεί να αποδειχθεί η τέλεια καταιγίδα για τους παγετώνες» δήλωσε στο Reuters ο Τζιοβάνι Μπάκολο, ειδικός του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. «Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένας τέτοιος παγετώνας θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο» είπε.

Η κατάρρευση του παγετώνα συνδέεται με την περιορισμένη χιονόπτωση του περυσινού χειμώνα και τις ασυνήθιστα υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίας. Η κορυφή του Μαρμολάντα σπάνια φτάνει πάνω από το μηδέν, την Κυριακή όμως ο υδράργυρος έφτασε τους 10 βαθμούς Κελσίου.

«Οι παγετώνες μεγάλου υψομέτρου όπως ο Μαρμολάντα είναι συχνά απόκρυμνοι και εξαρτώνται από χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για να μείνουν σταθεροί» εξήγησε ο Πόουλ Κριστόφερσεν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Αποσταθεροποίηση

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο το καλοκαίρι και το υγρό νερό που προκύπτει μπορεί να λειτουργήσει ως λιπαντικό και να προκαλέσει την αποκόλληση του πάγου από το υποκείμενο πέτρωμα, εξήγησε.

Οι Δολομίτες στη Βόρεια Ιταλία και οι Άλπεις γενικά πλήττονται δυσανάλογα από την παγκόσμια θέρμανση, με τη θερμοκρασία της περιοχής να αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, τοπικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο όγκος πάγου που αποκολλήθηκε στο Μαρμελάντα είχε ύψος 80 μέτρα και πλάτος 65.

Κατρακύλησε στην απότομη βουνοπλαγιά με ταχύτητα σχεδόν 300 χιλιομέτρων την ώρα και δεν έδωσε στους εκδρομείς περιθώριο αντίδρασης.

Οι εικόνες του τμήματος που απέμεινε στον παγετώνα δίνουν μια εικόνα για το τι μπορεί να συνέβη, είπε η Γκουλιελμίνα Αντέλε Ντιολαούτι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Τα ανώτερα δύο τρίτα του τείχους πάγου δείχνουν σκονισμένα, ένδειξη ότι παρέμεναν για καιρό εκτεθειμένα στον αέρα. Η βάση του παγετώνα είναι πιο γαλάζια, ένδειξη ότι παραμένει σταθερή.

Το σκονισμένο ανώτερο τμήμα του κάθετου γκρεμού από πάγο ήταν το εσωτερικό τμήμα μιας μεγάλης κοιλότητας που σχηματίστηκε στο πάνω μέρος του παγετώνα λόγω της ζέστης. Μέσα σε αυτή την κοιλότητα μπορεί να συσσωρεύθηκε νερό, το οποίο αύξησε το βάρος στο συγκεκριμένο σημείο και ίσως λειτούργησε ως λιπαντικό για την αποκόλληση ενός μ,εγάλου τμήματος.

«Η παράκληση που έχω για όσους επισκεφθούν ψηλά βουνά αυτό το καλοκαίρι είναι να είναι πολύ πιο προσεκτικοί» τόνισε ο δρ Κριστόφερσεν του Κέμπριτζ.

Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Frank Becker από το Pixabay 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ