LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

05|08
2022
22:59

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Γιατί θα είναι «διαφορετική» φέτος

Πότε είναι η πανσέληνος του Αυγούστου 2022. Τι την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες.

Πλησιάζει η πανσέληνος του Αυγούστου για το 2022, η οποία σύντομα θα λάμψει στο νυχτερινό ουρανό, χαρίζοντάς μας ένα μοναδικό υπερθέαμα, για δύο λόγους.

Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι ένα από τα αστρονομικά φαινόμενα όλων όσων λατρεύουν τη φύση και τον ουρανό, ενώ κάθε χρόνο διάφορα events διοργανώνονται για να γιορτάσουν την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού. (Δείτε τους μύθους και τις πλάνες της αυγουστιάτικης πανσελήνου).

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Πότε είναι – Η ονομασία

Η πανσέληνος για τον Αύγουστο του 2022 αναμένεται να λάβει χώρα μέσα σε λίγες μόλις μέρες, συγκεκριμένα θα την απολαύσουμε το βράδυ της 12ης του Αυγούστου (ημέρα Πέμπτη).

Το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι γνωστό και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Η συγκεκριμένη ονομασία, όπως και τα περισσότερα ονόματα της πανσελήνου, προέρχεται από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα συνήθιζαν να ψαρεύουν το εν λόγω ψάρι.

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Γιατί είναι ξεχωριστή φέτος

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι ξεχωριστή από τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους για δύο λόγους.

Αρχικά, πρόκειται για την τελευταία υπερπανσέληνο (η οποία πραγματοποιείται όταν η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης) του έτους, μετά από τα διαδοχικά supermoon το πρώτο εκ των οποίων έκανε την εμφάνισή του στις 16 Μαΐου.

Έτσι, αυτό το καλοκαίρι θα είναι γεμάτο με εντυπωσιακά φεγγάρια, καθώς η υπερπανσέληνος (η οποία πραγματοποιείται όταν η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης) εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Όπως αναφέρει η Independent, η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη λίγο πριν δύσει ο ήλιος, γύρω στις 8 το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανητάριου, Διονύση Σιμόπουλο, η πανσέληνος του Αυγούστου μπορεί να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Σημειώνουμε ότι η πανσέληνος του Αυγούστου συμπίπτει και με τις Περσείδες, μια βροχή από πεφταστέρια, η οποία θα κορυφωθεί στις 13 Αυγούστου, ωστόσο δεν θα είναι έντονα διακριτή, λόγω της έντονης φωτεινότητας του ολόγιομου φεγγαριού εκείνες τις μέρες.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ