LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|08
2022
12:05

H Μεσόγειος εκπέμπει SOS λόγω υπερθέρμανσης: Αντιμέτωπο με «megafires» και το θαλάσσιο οικοσύστημα

«Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου» επισημαίνουν οι επιστήμονες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία και στις θάλασσες. Οι τελευταίες μετρήσεις στη Μεσόγειο προκαλούν έντονη ανησυχία για την επιβίωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας της.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να δουν κατά τόπους αύξηση ακόμη και 6°C, συγκριτικά με τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία.

Το γεγονός αυτό, προκαλεί τον φόβο, το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημά της, να υποφέρει κι αυτό από τις επιπτώσεις μιας κατάστασης αντίστοιχης με «megafires». Επιπτώσεις, που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και που μπορούν του επιφέρουν αμετάκλητες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, από τον περασμένο Μάιο, η θερμοκρασία του νερού εξακολουθεί να ξεπερνά τη μέση τιμή της, φτάνοντας ακόμη και τους 30.7°C. στην ανατολική ακτή της Κορσικής.

Αυτά τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για ένα καλοκαίρι (2022) με νέα ρεκόρ στην ένταση και στη διάρκεια του θαλάσσιου καύσωνα.

«Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου», δήλωσε στο BFMTV ο θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Φρεντερίκ Ντενχέζ, συμπληρώνοντας ότι η Μεσόγειος αρχίζει να μοιάζει με την Ερυθρά Θάλασσα, και πως τα είδη που ζουν σε αυτή δεν είναι συνηθισμένα σε αυτές τις συνθήκες.Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε στη Le Monde, ότι με το νερό σε πιο ψυχρή θερμοκρασία να μην μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια, τα κοράλλια, τα οστρακόδερμα και τα ψάρια της Μεσογείου «υποφέρουν τρομακτικά».

Οι επιστήμονες θεωρούν τη Μεσόγειο ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης βιοποικιλότητας. Μπορεί να αποτελεί λιγότερο και από το 1% των ωκεανών του πλανήτη, όμως φιλοξενεί το 10% των θαλάσσιων ειδών του. Εντοπίζονται σε αυτή 20.000 διαφορετικά θαλάσσια είδη, χλωρίδας και πανίδας, εκ των οποίων το 25% είναι ενδημικά.

Η επιβίωση του ισχυρού

«Οι πιο ευπροσάρμοστοι οργανισμοί θα επιβιώσουν, αν και αποδυναμωμένοι, καθώς είτε θα προσαρμόσουν τη φυσιολογία τους είτε θα μεταναστεύσουν. Οι πιο αδύναμοι οργανισμοί, το πιο πιθανό είναι να αφανιστούν», λέει στην εφημερίδα La Provence η Έμιλι Βιλάρ, θαλάσσια περιβαλλοντολόγος από τη Μασσαλία.

«Συνοπτικά, 700 είδη της Μεσογείου απειλούνται με εξαφάνιση», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν ήδη καταστρέψει το 90% των κοραλλιών σε σημεία της Μεσογείου, με τα κόκκινα κοράλλια και τα αλκυονοειδή, να είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι αχινοί και τα θαλάσσια σφουγγάρια έχουν κι αυτά δεχτεί μεγάλο πλήγμα.

Ο Ντέιβιντ Ντίαζ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, δήλωσε στη Le Monde ότι αυτοί οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορούν να παρομοιαστούν με θαλάσσιες πυρκαγιές, αφού η χλωρίδα και η πανίδα πεθαίνει από τη θερμότητα, όπως τα χερσαία είδη πεθαίνουν από τις δασικές πυρκαγιές.

Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί και στη σταδιακή μετανάστευση των θαλάσσιων ειδών. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας όμως, ανεβάζει ραγδαία τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η WWF, σε αναφορά της για το προηγούμενο έτος, αναφέρει ότι στη Μεσόγειο η θερμοκρασία ανεβαίνει με κατά 20% πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η θάλασσα, λοιπόν, της Μεσογείου θερμαίνεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη.

Έχουν ήδη μεταναστεύσει σε αυτή 1000 διαφορετικά, εξωτικά είδη από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταξύ των οποίων 126 είδη ψαριών, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα επεμβατικά και απειλούν τα θαλάσσια ενδιαιτήματα της Μεσογείο.

Πηγή: cnn.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ