LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|05
2021
14:28

Ingenuity: Πρόβλημα κατά την πτήση έθεσε σε κίνδυνο το σκάφος της NASA

Περιπετειώδης ήταν η πτήση της «Ευφυίας» η οποία έλαβε χώρα την 91η Αρειανή ημέρα

Το Ingenuity (Ιντζενούϊτι), που στα ελληνικά σημαίνει «ευφυία», είναι ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο το οποίο προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 ως μέρος του ρομποτικού οχήματος τύπου ρόβερ με την ονομασία Perseverance. Αποτελεί μέρος της διαστημικής αποστολής «Mars 2020» της NASA. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποίησε έξι πτήσεις στην επιφάνεια του Άρη με την τελευταία να γίνειται προχθές Τετάρτη.

Η έκτη πτήση του Ingenuity της NASA έλαβε χώρα την 91η Αρειανή ημέρα ή sol και έμελλε να είναι η πιο περιπετειώδης. Σκοπός να αυξήσει το πεδίο δράσης και να επιδείξει της δυνατότητα εναέριας καταγραφής μίας περιοχής προς τα δυτικά.
 
 
Το Ingenuity έλαβε την εντολή να ανυψωθεί στα 10 μέτρα και να διασχίσει μία απόσταση 150 μέτρων προς τα νοτιοδυτικά με ταχύτητα 4 μέτρα το δευτερόλεπτο. Έπειτα, θα έπρεπε να μετακινηθεί 15 μέτρα νότια καταγράφοντας φωτογραφίες προς τα δυτικά και τέλος να πετάξει 50 μέτρα προς τα βορειοανατολικά και να προσεδαφιστεί.

Η τηλεμετρία έδειξε πως το πρώτο μέρος της πτήσης (τα 150 μέτρα) πραγματοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα, αλλά προς το τέλος αυτού, το Ingenuity άρχισε να αλλάζει ταχύτητα και να κινείται εμπρός και πίσω με ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμό, ενώ οι αισθητήρες έδειξαν κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας και μία κλίση 20 μοιρών. Η συμπεριφορά αυτή, συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της πτήσης.

Σύμφωνα με την έρευνα των χειριστών, το πρόβλημα εντοπίζεται στο χρόνο στον οποίο καταγράφηκαν οι εικόνες από την navcam του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία που πετούσε.

Πιο συγκεκριμένα, μία εικόνα χάθηκε, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να έχουν ανακριβή timestamps. Από εκείνο το σήμείο, κάθε φορά που ο αλγόριθμος πλοήγησης επιχειρούσε διόρθωση βασισμένος στις εικόνες, λειτουργούσε με ψευδή κριτήρια σχετικά με το πότε καταγράφηκε η εικόνα. Έτσι λοιπόν το glitch υπονόμευσε την ικανότητα πτήσης του ελικοπτέρου σημαντικά. Ωστόσο τα υπόλοιπα υποσυστήματα του Ingenuity κατάφεραν να το κρατήσουν ασφαλές παρά την ανωμαλία και μπόρεσε να καλύψει τα τελευταία 65 μέτρα του ταξιδιού του για να προσεδαφιστεί.
 
Πηγή: Protothema.gr
 
Tags: NASA

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ