LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|06
2021
18:55

Στο Αρχαίο Θέατρο οι παραστάσεις του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας - Στις 8/7 Ιουλίου πρεμιέρα με «Ιππείς» του Αριστοφάνη

Γ. Λυμπέρης : «Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διεκδικεί μαζί με την Επίδαυρο, τις «δάφνες» στο χώρο των θεατρικών παραστάσεων της αρχαιότητας»

Το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά το κοινό στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ της Ήλιδας. Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, που τις έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας παραμένει ζωντανό και το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2021, προσαρμοσμένο τις νέες συνθήκες. Όλες οι παραστάσεις θα «ανέβουν» στο Αρχαίο Θέατρο, το οποίο παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τους θεατές να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο επιχωματωμένο κοίλο θα χρησιμοποιούνται μαξιλαράκια. Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκαν μίλησε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Τόνια Μουρτζίνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής. Να σημειωθεί πως οι παραστάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη και ολοκληρώνονται την Τρίτη 24 Αυγούστου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και θα παρουσιαστούν δυο παραστάσεις από τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Γιάννης Λυμπέρης : «Επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας»

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε : «Πιστεύω με σχετική και όχι απόλυτη βεβαιότητα, πως το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα πραγματοποιηθεί. Είναι περιττό να τονίσω πως μέσα σε αυτή την κρίση, ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις. Κοινωνία όμως χωρίς πολιτισμό δεν έχει τύχη. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε πως ένα καταξιωμένο Φεστιβάλ που έχει στοχοποιήσει το ύφος και το περιεχόμενο, που είναι θεατρικών παραστάσεων της αρχαιότητας, έρχεται πάλι να ανοίξει τις πύλες του και να προσφέρει όλα αυτά που παρείχε τόσα χρόνια στην τοπική κοινωνία. Το ότι το Αρχαίο Θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις δίνει την απαιτούμενη αίγλη στο Φεστιβάλ μας. Αυτονόητο είναι πως εμείς ως Δήμος θα πρέπει να επισκευάσουμε και καταστήσουμε λειτουργικό το ξύλινο θέατρο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο Φεστιβάλ».

Καταλήγοντας επεσήμανε : «Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διεκδικεί μετά την Επίδαυρο τις δάφνες στο χώρο των αρχαίων παραστάσεων. Είμαι βέβαιος και από το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, για την επιτυχία που ουσιαστικά σημαίνει την επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας».

Νίκος Κοροβέσης : «Δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας»

Η συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έφερε την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι οι Ιππείς του Αριστοφάνη.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ Νίκος Κοροβέσης : «Στις πλούσιες δράσεις του Πολιτιστικού καλοκαιριού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εμπνευστή τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στηρίζουμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «ΙΠΠΕΙΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών όπως ο Κώστας Κόκλας και ο Πάνος Μουζουράκης.

Πρόκειται για την ίσως πιο μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου και σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπο μας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 9 το βράδυ και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι μια πολύ ωραία παράσταση που αγκάλιασε η περιφέρεια και ο Δήμος και νομίζω πως αξίζει ο κόπος και η κοινωνία έχει ανάγκη».

Τόνια Μουρτζίνη : «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό»

Για την προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατευθεί – αναδεχθεί η Αρχαία Ήλιδα, μίλησε η αρχαιολόγος κ. Τόνια Μουρτζίνη.

Όπως ανέφερε : «Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και της προϊσταμένης Ερωφύλης Ίριδος Κόλλια χαιρετίζουμε την έναρξη του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991 από την εταιρεία «Φίλων Αρχαίας Ήλιδας» με σκοπό την αναβίωση πολιτιστικών δρωμένων στο χώρο και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό που «κλείνει» φέτος 30 χρόνια παρουσίας ως ένα από τα ενδεδειγμένα μέσα βίωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας, από το κοινό. Οι σύγχρονες, άλλωστε, τάσεις στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων θεωρούν ότι αυτά οφείλουν να ανάγονται σε βιούμενα κοινωνικά αγαθά. Το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρωτότυπο και ευαίσθητο μνημείο καθώς συνδυάζει, λίθινη σκηνή με το επιχωματωμένο κοίλο ενώ η σκηνή με τα προσκήνια και τα παρασκήνια είναι από τα παλαιότερα της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα η κατάσταση διατήρησης του μνημείου είναι τέτοια ώστε να είναι απαραίτητη η εκπόνηση και εφαρμογή μιας μελέτης αποκατάστασής του προκειμένου αυτό να προστατευθεί και να καταστεί ενδεχομένως ικανό για νέα χρήση. Μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επιτυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ στο χώρο της Ήλιδας και στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας από το 2001 έως και το 2010 απαλλοτριώθηκε από τον τότε Δήμο Αμαλιάδας, μια έκταση όπου κατασκευάστηκε το ξύλινο θέατρο χωρητικότητας 1150 θεατών. Η εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του Φεστιβάλ και στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, συναίνεσε στην προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου για την τέλεση των παραστάσεων και εύχεται στην απρόσκοπτη και επιτυχή τέλεσή του στο πλαίσιο μιας αγαστής συνεργασίας η οποία θα συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας».

Β. Καψής : «Επαναφέραμε την ταυτότητα του Φεστιβάλ»

Παίρνοντας το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής, επεσήμανε πως η επιλογή των παραστάσεων έγιναν με γνώμονα το χώρο που θα «ανεβούν» δηλαδή το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και ως εκ τούτου, η θεματολογία προέρχεται από το αρχαίο δράμα, όπως άλλωστε είχε καθιερωθεί για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, Στάθηκε στη συμβολή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξασφάλιση της παράστασης «Ιππείς του Αριστοφάνη» από το Εθνικό Θέατρο, καθώς επίσης και στο κομμάτι που αφορά τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Αμέσως μετά παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ