LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|09
2021
14:14

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει το τέλος της πανδημίας covid-19 για να δράσει

Προειδοποιούν οι μεγαλύτερες επιστημονικές επιθεωρήσεις του κόσμου

Παρά την πανδημία της covid-19 ο κόσμος δεν μπορεί να αναβάλει τη λήψη «έκτακτων» μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης, που απειλούν την υγεία των ανθρώπων, τονίζουν σήμερα σε κοινό τους άρθρο οι μεγαλύτερες επιστημονικές επιθεωρήσεις του κόσμου.

«Η υγεία (των ανθρώπων) έχει ήδη επηρεαστεί από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή της φύσης», αναφέρουν οι διευθυντές σύνταξης 220 επιστημονικών επιθεωρήσεων, ανάμεσά τους οι Lancet, British Medical Journal και National Medical Journal of India.
Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι ήδη σημαντικές.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των περιστατικών αφυδάτωσης και των προβλημάτων στα νεφρά, των καρκίνων του δέρματος, των τροπικών ασθενειών, των ψυχολογικών προβλημάτων, των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, των αλλεργιών, της θνητότητας και της νοσηρότητας των καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών προβλημάτων», υπογραμμίζουν στο κοινό κεντρικό τους άρθρο οι επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μείωση της γεωργικής παραγωγής εμπόδισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του υποσιτισμού.

Εξάλλου οι επιστημονικές επιθεωρήσεις εξηγούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους (μειονότητες, παιδιά, πιο φτωχές κοινότητες), έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται.

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αναμένεται ως το 2030 σύμφωνα με έκθεση των ειδικών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, και συνεχιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας, «κινδυνεύουν να προκληθούν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία» των ανθρώπων.

«Παρά τη λογική ανησυχία για την covid-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να μειώσουμε γρήγορα» τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου, υπογραμμίζουν οι διευθυντές σύνταξης των επιθεωρήσεων.

«Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μπορούν να ξεπεράσουν αυτούς οποιασδήποτε ασθένειας. Η πανδημία covid-19 θα τελειώσει, αλλά αυτό για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο είναι η κλιματική κρίση», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι «κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μάς φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο υγιές και ασφαλές μέλλον».

Αναφερόμενα στα «πρωτόγνωρα» ποσά που δαπανήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, οι επιστημονικές επιθεωρήσεις ζητούν να αυξηθεί κατά πολύ η χρηματοδότηση για την προστασία του πλανήτη.

«Μια καλύτερη ποιότητα αέρα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει την υγεία, κάτι που θα αντισταθμίσει το παγκόσμιο κόστος από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.

Όμως εκτός από χρήματά ζητούν «να αλλάξει θεμελιωδώς ο τρόπος που οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας είναι οργανωμένες, όπως και ο τρόπος ζωής μας»: αναδιοργάνωση των μεταφορών, των πόλεων, της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών αγορών, των συστημάτων υγείας.

«Το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά που ο πλανήτης μας θα αλλάξει πορεία: η υγεία μας εξαρτάται από αυτό», υπογραμμίζει η Φιόνα Γκόλντι διευθύντρια σύνταξης της επιθεώρησης British Medical Journal.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ