LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|09
2021
07:34

Πύργος: Στο 3ο ΓΕΛ - Πιέρ ντε Κουμπερτέν η τρισέγγονη του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων

Στο σχολείο που φέρει το όνομα του προπάππου της Πιέρ ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης η τρισέγγονή του Ντιάνα ντε Ναβασέλ ντε Κουμπερτέν. Η έκπληξη για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ήταν μεγάλη να βλέπουν μπροστά τους, ένα πρόσωπο που κουβαλά μια τόσο μεγάλη ιστορία μέσα από την οικογενειά της… Και επίσης, που φέρει το ίδιο όνομα με αυτό του σχολείου.

Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Πύργου, Αντώνης Σπανός σε δήλωσή του στο ilialive.gr τόνισε πως είναι “… μεγάλη χαρά για μας σήμερα (σ.σ. χθες), ήρθε η ομάδα των Γάλλων μαθητών με την συνοδεία των καθηγητών τους αλλά κυρίως της τελευταίας απογόνου της οικογένειας Ντε Κουμπερτέν, η οποία ουσιαστικά μεταφέρει και την κληρονομιά του ιδρυτή των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων. Επισκέφτηκαν το σχολείο μας, γιατί το σχολείο μας έχει την ονομασία του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, περιηγήθηκαν στους χώρους, είδαν την αίθουσα που είναι αφιερωμένη σε αυτόν, με εικόνες και πληροφορίες από την ζωή του και το πολυσχιδές έργο του ως ιστορικού, καλλιτέχνη, αθλητή, ζωγράφου και τα παιδιά θα έχουν κοινές δραστηριότητες το υπόλοιπο της ώρας, διαμορφώνοντας έτσι μία καθημερινότητα που ακουμπάει πάνω στις παραδοσιακές αξίες του Ολυμπισμού”.

koumperten pirgos 2

Η Ντιάνα ντε Ναβασέλ ντε Κουμπερτέν μίλησε για δεύτερη ημέρα στο ilialive.gr, αυτή τη φορά πιο αναλυτικά για την σχέση της με το Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν. “Είμαι απόγονος του Πιέρ ντε Κουμπερτέν τέταρτης γενιάς. Είμαι εδώ σε ένα ταξίδι με 20 μαθητές από μία ομάδα 60 ατόμων από διάφορες περιοχές της Γαλλίας.
Όλα τα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και προέρχονται από 40 αθλητικές ομοσπονδίες. Ο μικρότερος μαθητής είναι 13 ετών, ο μεγαλύτερος 18 και είναι μαθητές από όλη την Γαλλία. Ήθελα να ασχοληθώ με τη νεολαία γιατί ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν θεωρούσε πολύ σημαντική τη νεολαία και ο βασικός στόχος είναι αυτή η ομάδα να γυρίσει τις 43 πόλεις όπου έχουν διεξαχθεί οι ολυμπιακοί αγώνες, με αρχή την Αρχαία Ολυμπία μέχρι τους αγώνες του 2024 στο Παρίσι” εξήγησε για το σκοπό της παρουσίας της στην Ελλάδα. “Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2020, τα ταξίδια όμως ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021. Έχουμε χωριστεί σε ομάδες και μέχρι τον Μάρτιο αυτές οι ομάδες θα έχουν γυρίσει όλες τις πόλεις που έχουν διεξαχθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ιδέα του προγράμματος είναι να έρθουμε σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, να ρωτήσουμε τους ανθρώπους, τους τοπικούς άρχοντες, τις κυβερνήσεις, με κύριο μέλημα να μελετήσουμε και να διαδώσουμε το κληροδότημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Να διαδώσουμε, να μεταδώσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για την κληρονομιά των ολυμπιακών αγώνων. Το βασικό είναι να δούμε τι έχει μείνει από τους ολυμπιακούς αγώνες, είτε θετικό, είτε αρνητικό και να δούμε και την εξέλιξη των ολυμπιακών αγώνων από το 1896 όπου ήταν μία διαφορετική περίοδος μέχρι και το 2024. Και βέβαια τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον των ολυμπιακών αγώνων. Οι μαθητές είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι, είναι καλοί μαθητές, ασχολούνται όλοι με τον αθλητισμό και είναι και πολύ καλοί και φυσικά θα πρέπει να βρουν οι ίδιοι χορηγούς για να ταξιδέψουν και αυτό φυσικά τους κάνει ακόμα πιο υπεύθυνα άτομα. Το σημαντικό είναι κατά την άποψή μου ότι οι μαθητές θα δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέρος από όπου έγιναν, γιατί είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις κάτι στην πραγματικότητα. Αυτό το project έχει υποστηριχτές αθλητές κυρίως από την Γαλλία αλλά και τις οικογένειες των  παιδιών που συμμετέχουν και είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξαν να είμαι επικεφαλής αυτής της ομάδας” περιέγραψε.

koumperten pirgos 3

Η Ντιάνα ντε Ναβασέλ ντε Κουμπερτέν, εξήγησε γιατί ξεκίνησε το πρότζεκτ αυτό από την Ελλάδα και την Αρχ. Ολυμπία. “… Επειδή εδώ ξεκίνησαν όλα όπως επίσης και για τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν που έδωσε την καρδιά του στην Ολυμπία. Ήθελα η αρχή να γίνει εδώ γιατί εδώ ήταν οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες προκειμένου να κάνω την σύνδεση της αρχαιότητας με τους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες. Είναι σημαντικό γιατί βαδίζουμε στα βήματά του και ακολουθούμε την πορεία του. Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη, βρίσκομαι για πρώτη φορά στην Ολυμπία, νιώθω ιδιαίτερη χαρά όταν ξέρω ότι η καρδιά του Πιέρ, βρίσκεται σε έναν υπέροχο γαλήνιο τόπο. Υπάρχουν σχολεία του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν στον κόσμο, ο ίδιος θεωρούσε ότι ο αθλητισμός μπορεί να σου δώσει αξίες οι οποίες μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε όλη σου τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό, θεωρώ ότι εδώ συνεχίζεται η ιστορία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν και πιστεύω ότι οι μικρότεροι μαθητές είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις αρχές του και να συνεχίζουν το έργο του. Είναι σπουδαίο που υπάρχει ο χώρος του και έρχονται τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησε κάτι, όμως το έργο του συνεχώς εκτιμάτε και συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια”.

koumperten pirgos 4

Όσο για την ακριβή συγγενική σχέση ανέφερε πως ο Βαρώνος που δεν είχε παιδιά, ζήτησε από την αδερφή του να φροντίσει για την συνέχεια του ονόματός του… “Πριν το θάνατό του συνειδητοποίησε ότι δεν είχε απόγονος για να συνεχίσουν το έργο του και ζήτησε από την αδερφή του, τα ανίψια του να έχουν το όνομα του γι’ αυτό και εγώ ονομάζομαι ντε Κουμπερτέν, για να μπορέσω να συνεχίσω και εγώ το έργο του. Είμαι και η ίδια καλλιτέχνης και είναι πολύ σημαντικό και θέλω να δείξω την σχέση μεταξύ της τέχνης και του αθλητισμού και γι’ αυτό το 2018 οργανώθηκε ένα νέο τμήμα στην Διεθνή επιτροπή το οποίο λέγεται OLY  ART. Να δείξουμε το συνδυασμό αθλητισμού και τέχνης γιατί είναι τα δύο μέσα που θα συνεχίσουν το έργο, δουλεύοντας παγκοσμίως αλλά και μέσα από τα συναισθήματα. Οι τρεις τομείς που θέλω να δουλέψω είναι αθλητισμός και τέχνη, εκπαίδευση και μετάδοση, η ένταξη των αναπήρων και των γυναικών στον αθλητισμό” είπε μιλώντας για τους στόχους που έχει θέσει συνεχίζοντας με αρχές και αξίες αυτό που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ