LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|03
2022
19:27

Ιστορικά και κλέφτικα δημοτικά τραγούδια της Δυτ. Ελλάδας σε ειδική έκδοση από την ΠΔΕ και την Χορολογική Εταιρία

«Απάνθισμα Ιστορικών και Κλέφτικων Δημοτικών Τραγουδιών στη Δυτική Ελλάδα» είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε η Χορολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η επετειακή έκδοση που συνδέεται με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 και ώρα 7:30 μμ., στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας.

Ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά είκοσι καθηγητές Φυσικής Αγωγής ειδίκευσης Ελληνικού παραδοσιακού χορού από τη Δυτική Ελλάδα, αναζήτησαν κυρίως βιβλιογραφικά, ταξινόμησαν και παρουσίασαν σε ένα πόνημα, ενδεικτικά ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια που αποτυπώνουν στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα.

Τη συγγραφή του βιβλίου επιμελήθηκαν τα μέλη της Χορολογικής Εταιρείας: Γρηγόριος Μικρώνης, Αθηνά Κολλύρου, Νικόλαος Χρόνης, Νικόλαος Πομώνης, Δημήτριος Καραβασίλης, Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδη, Φωτεινή Φαρμάκη, Αριστέα Μπαρούνη, Ελένη Τσιρίμπα, Μαρία Πομώνη, Μαρία Τσενίκογλου, Μαρία Σιολέ, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασιλική Τσιντώνη, Γεώργιος Κατσίβελος, Κωνσταντίνος Κωλέτσης, Δημήτριος Τσάντας.

«Πρόκειται για ένα χρήσιμο βιβλίο, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την κοινωνία μας. Η έκδοση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων της Χορολογικής Εταιρείας, που είναι ένας Πανελλήνιος μη κερδοσκοπικός επιστημονικός σύλλογος καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό και με έδρα την Πάτρα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Χορολογικής Εταιρείας και εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Νικόλαος Πομώνης.

Την έκδοση χρηματοδότησε η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας και στάθηκε αρωγός για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπου την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας, ενώ θα παραβρεθούν εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Για την παρουσίαση του βιβλίου έχουν προσκληθεί:

-Δρ. Διονύσιος Γ. Κάρδαρης, καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Φυσική Αγωγή με έμφαση στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς).

-Ιωάννης Δ. Μακρής, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητος Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Ι.Π. Μεσολογγίου.

-Δρ. Γρηγόριος Ε. Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών/Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο (Διδασκαλία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού), μέλος Δ.Σ. Χορολογικής Εταιρείας.

Το βιβλίο πρόκειται να διανεμηθεί δωρεάν σε πολλές βιβλιοθήκες σχολείων στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε πολιτιστικούς φορείς με σκοπό να γνωρίσει ο αναγνώστης σημαντικές στιγμές και ηρωικά πρόσωπα της ιστορίας μας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακά ακούσματα από μουσικό σχήμα, ενώ θα αποδοθούν επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια του βιβλίου και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τους μουσικούς και ερμηνευτές: Ξένια Βέρρα-τραγούδι, Πάνος Κοτρώτσος -κλαρίνο, Γιάννης Οικονόμου-Βιολί, Ελένη Παπαπροκοπίου-λαούτο και τραγούδι, Ανδρέας Νιάρχος-φλογέρα και κρουστά.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, μέλος Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Αφροδίτη Τσικριτσή.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την προϋπόθεση εξασφάλισης δωρεάν εισιτηρίου, μέσω του ιστότοπου:

https://www.ticketservices.gr/event/apanthisma-istorikon-kai-kleftikon-dimotikon-tragoudion/

vivlio dim tragoudia periferia 2

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ