LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|05
2022
11:47

Πάτρα - Νεκρός μυοκάστορας: Που έχει εντοπιστεί ξανά ο επικίνδυνος εισβολέας στην Αχαΐα

Τον μυοκάστορα μήκους άνω των 50 εκατοστών, βρήκαν νεκρό διερχόμενοι στην Πλάζ της Αγυιάς στην Πάτρα, το πρωί της Τρίτης.

Ενα από τα «ενδημικά» είδη της Νοτίου Αμερικής που αποτελεί κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εισβολέα» για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη βρέθηκε χθες, το πρωι στην περιοχή της Πλαζ, στην Πάτρα. Πρόκειται για τον μυοκάστορα, ένα υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του.

Όμως ορισμένα άτομα που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους) των νέων περιοχών, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζοντας την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών, στις οποίες εμφανίζεται.

Τον μυοκάστορα βρήκαν νεκρό κάποιοι διερχόμενοι στις 7.30 το πρωί της Τρίτης. Είχε τραύμα από αντικείμενο, προφανώς κάποιος άλλος περαστικός το είχε δει και το σκότωσε. Είχε μήκος πάνω από 50 εκατοστά. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο δημοσιογράφος Αγγελος Κωνσταντίνου που τον εντόπισε στη διάρκεια τζόκινγκ στην Πλαζ: «Είναι τεράστιο. Επικοινώνησα με όλες τις υπηρεσίες, αλλά δεν κατάφερα να βρω άκρη για να μάθουμε τι συμβαίνει με το τρωκτικό και πόσο επικίνδυνο είναι. Και σε αυτή την περίπτωση η γραφειοκρατία μας έδειξε τα δόντια της»!

Σύμφωνα με τον λέκτορα Βιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Μήτσαινα, το ζώο αυτό είχε εντοπιστεί και πέρυσι στη Στροφυλιά. Ο καθηγητής ενδιαφέρθηκε για να το παραλάβει και να μελετηθεί και στη συνέχεια να ταρριχευθεί για το Μουσείο που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο. Οπως μας είπε, είναι ένα εξαιρετικά ευφυές θηλαστικό, δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά για τη χλωρίδα και την πανίδα.

Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων. Επίσης, ο μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους. Ο μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία, καθώς τρέφεται σε αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών, προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.

Για τους παραπάνω λόγους, ο μυοκάστορας κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτη ανάγκη η λήψη μέτρων για τη διαχείριση και εξάλειψη του πληθυσμού του μυοκάστορα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μυοκάστορας στην Ελλάδα προκαλεί ζημιές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Τα ξενικά είδη μπορούν να μεταβάλουν τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, να μειώσουν την αυτόχθονη βιοποικιλότητα, να διαταράξουν το τοπίο, να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στις οικονομικές και περιβαλλοντικές αξίες. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαία η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και των υπεύθυνων φορέων της χώρας.

Για τον μυοκάστορα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Είναι βέβαιο, πως το συγκεκριμένο τρωκτικό δεν είναι μόνο του. Υπάρχουν και άλλα που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Πλαζ. Αλλωστε, ο μυοκάστορας είναι ένα τρωκτικό θηλαστικό, με μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα, καθώς μπορεί να γεννήσει 3 φορές το χρόνο και μέχρι 15 μικρά τη φορά. Σύνολο; Τουλάχιστον 40 με 45 το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πληθυσμοί μυοκάστορα πριν μερικά χρόνια είχαν απειλήσει (και ίσως απειλούν ακόμη) τον Αμβρακικό κόλπο, αλλά και το ΔΕΛΤΑ του Εβρου.

Πηγή: Pelop.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ