LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|06
2022
09:55

Φαρμάκης: Η Περιφέρεια στο πλευρό των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα με πράξεις και όχι με λόγια!

Τo πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αρχής για τη στήριξη και ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Ελλάδα, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 22 Ιουνίου 2022.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν εισφέρει ποσά ύψους 48 εκ. ευρώ περίπου στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων στη χώρα, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.

Επίσης, παρέθεσε τα εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια, όπως το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων μέσω του οποίου έχουν καταβληθεί πόροι ύψους 6,9 εκ. ευρώ σε 557 παραγωγούς, το πρόγραμμα Δακοκτονίας μέσω του οποίου έχουν καλυφθεί 7,3 εκατομμύρια ελαιόδεντρα με ποσό δημόσιας δαπάνης 3,75 εκ. ευρώ, τη στήριξη ομάδων παραγωγών για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων με χρηματοδότηση 2,84 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα διαχείρισης βοσκοτόπων με 2 εκ. ευρώ αλλά και το πρόγραμμα καύσης νεκρών με 3 εκ. ευρώ.

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την αναγνώριση ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ και άλλων προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας. Όπως είπε, «το Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, η Χονδροελιά Αγρινίου, η Πατάτα Αχαΐας, το Ελαιόλαδο Αχαΐας, η Πατάτα Ηλείας, η Φράουλα Ηλείας, το Καρπούζι Ηλείας, το Ελαιόλαδο Ηλείας και το  Μέλι Ξηρομέρου, είναι προϊόντα για να τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί οι φάκελοί τους στο ευρωπαϊκό μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ με δαπάνη 159 χιλιάδες ευρώ, ενώ για την Παστή λίγδα Μεσολογγίου, τη Γραβιέρα Αμφιλοχίας, τη Μαλαγουζιά Αιτωλ/νίας, το Αρνάκι Ξηρομέρου, το Κατσικάκι Ερύμανθου, το Παστό χοιρινό Ηλείας, το Καλυβιώτικο Κρεμμύδι Ηλείας, το Τυρί Τσαλαφούτι Αιτωλ/νίας, και την Ελιά ποικιλίας Καλαμών, βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση για το αν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ΠΟΠ / ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ προϊόντα».

Ακόμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ανάδειξη των τοπικών αγροδιατρροφικών προϊόντων και της αύξησης των εξαγωγών, ο Περιφερειάρχης μίλησε για τα Προγράμματα Προβολής και Προώθησης, όπως για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας, για τα αλιεύματα της Αιτωλοακαρνανίας στις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, για την φράουλα στις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επιτραπέζια ελιά στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας, κλπ.

Επίσης, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλους, εγνωσμένης αξίας φορείς, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού πλαισίου επιμόρφωσης των αγροτών, αλλά και στις δεκάδες παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή και άλλα, συναρμόδια Υπουργεία, για την επίλυση προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

farmakis perif sumnvoulio agr 2

Τέλος, εστίασε και έργα της Περιφέρειας που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ως κορυφαίο και εμβληματικό έργο, χαρακτήρισε το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο που δρομολογείται να κατασκευαστεί στο κτήμα Polder του Μεσολογγίου και το οποίο θα εισφέρει σημαντικά στην ανακούφιση άνω των 140.000 αγροτών από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, ενώ μίλησε και για τα αρδευτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Έχουμε ενταγμένα 5 αρδευτικά έργα, τα οποία βρίσκονται στα στάδια δημοπράτησης και κατασκευής, συνολικού προυπολογισμού: 7,95 εκ. ευρώ, ενώ μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης έχουν ενταχθεί 7 αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 14,6 εκ ευρώ με συμβασιοποιημένα τα 7,1 εκ ευρώ. Και από τον 6/22 έχουμε υποβάλει προτάσεις για ακόμα 10 έργα συνολικού προϋπολογισμού 20,3 εκ. ευρώ» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε όμως και για το μεγάλο ζήτημα έλλειψης εργατικών χεριών που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. «Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικότητα της δικής μας Περιφέρειας. Και για τη λύση του δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι, ούτε να ποντάρουμε σε σπασμωδικές κινήσεις. Αντίθετα, πρέπει να ανοίξει ένα μεγάλο τραπέζι διαλόγου στο οποίο θα καθίσουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και θα αναλύσουν το ζήτημα με σκοπό μία μακροπρόθεσμη λύση» είπε, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο υπό το πρίσμα μεταφοράς περισσοτέρων εργατών γης από το εξωτερικό, αλλά και μέσω της ανάγκης επαναδραστηριοποίησης νέων ανθρώπων με την ελληνική γη. Ωστόσο, ειδικεύοντας στο άμεσο ζήτημα που τίθεται και ως προς την περιοχή εμφανίζεται ιδιαίτερα οξύ στην καλλιέργεια φράουλας, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση. «Λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών της περιοχής και μεμονωμένων παραγωγών αλλά και μελέτης υπολογισμού των αναγκών εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας,  προτείναμε οι κρατικές υπηρεσίες που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν τον αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνουν υπόψη την εποχικότητα της εργασίας, που για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου 7 εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ / στρέμμα. Και αποστείλαμε στα συναρμόδια Υπουργεία πλήρη ανάλυση αναγκών σε ημερομίσθια για την καλλιέργεια της φράουλας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε: «Ούτε ξερόλες είμαστε, ούτε και υποστηρίζουμε ότι έγιναν όλα και ως δια μαγείας λύθηκαν τα προβλήματα. Όμως, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε φοβόμαστε την αλήθεια. Δεν καθυστερήσαμε ούτε μία μέρα και δεν μείναμε αδρανείς απέναντι σε κανένα πρόβλημα. Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας με πράξεις και δεν φοβόμαστε να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γιατί αυτό οφείλουμε να κάνουμε, αυτό είναι το χρέος μας…»

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ