LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|07
2022
08:24

Επιστολή αγανάκτησης από ιδιοκτήτη γης στον πυρόπληκτο δήμος Αρχ. Ολυμπίας - "Πότε επιτέλους θα αποζημιωθούμε;"

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνουμε ένα χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας. Τα παράπονα για τον αποκατάσταση των πληγέντων δεν έχουν τέλος, αφού ένα χρόνο μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για άλλους.

Με επιστολή του, ένας ιδιοκτήτης γης που όχι μόνο ασχολήθηκε με τον τόπο του - παρότι διαμένει στην Αθήνα - αλλά επένδυσε στους ελαιώνες της οικογένειάς του στην Αχλαδινή δημιουργώντας μια ποιοτική και βιολογική καλλιέργεια με πιστοποιήσεις και βραβεύσεις για το παραγώμενο προϊόν.

Όπως μας ανέφερε δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, όμως έχει κάνει επέκταση στην επαγγελματική του δραστηριότητα και καθόλα νόμιμος δραστηριοποιείται και σε αυτό τον κλάδο, και ενήμερος σε ΟΣΔΕ και ΕΛΓΑ.

Από το 2014 που αποφάσισε να αξιοποιήσει τους ελαιώνες της οικογένειάς του, η καλλιέργεια μετατράπηκε αμέσως χωρίς καμία επιχορήγηση σε βιολογική με πιστοποίηση από την Eurocert και το προϊόν έχει πολλαπλές βραβεύσεις από την Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ για την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες καθώς και πιστοποίηση για φαρμακευτική χρήση. Έτσι έως το 2021 δημιουργήθηκε μια υπεραξία σημαντική, μέσα από την επίμονη και μεθοδική προσπάθεια του.

Όπως μας ανέφερε σε επιστολή του “… τον Αύγουστο του 2021, 11 μήνες πριν, η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έκαψε το κτήμα. Αμέσως μετά την καταστροφή ο κρατικός μηχανισμός με κάθε αρμόδιο φορέα του ( Περιφέρεια, ΕΛΓΑ, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) εξήγγειλε την άμεση αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου και της χαμένης για 3 χρόνια παραγωγής καθώς και του πάγιου εξοπλισμού ( φράκτες κλπ) που καταστράφηκε. 
Έντεκα μήνες μετά δεν υπάρχει καμία βοήθεια παρά μόνο ένας συνεχόμενος εμπαιγμός από όλους προφανώς μεθοδευμένος για λόγους επικοινωνιακούς. Η όποια προκαταβολή για τις καταστροφές δόθηκε μέσα στην Μ. Εβδομάδα και ΜΟΝΟ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ( σωστά, αλλά δεν καταλαβαίνω την διχαστική αυτή διάκριση αφού και εγώ επαγγελματίας είμαι με τις ίδιες υποχρεώσεις ( ΕΛΓΑ, Πιστοποίηση, Φορολογία κλπ)) και οι υπόλοιποι έχουμε μείνει σε μια αρωγή 1000 - 2000 ευρώ από τον Σεπτέμβρη του 2021.

Οι Εκτιμητές του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο στο κτήμα μου εδώ και 20 και πλέον ημέρες. Τα δορυφορικά στοιχεία του COPERNICUS είναι διαθέσιμα από την επομένη της πυρκαγιάς και είναι ανοιχτά σε όλους! Τα στοιχεία μου είναι όλα στην διάθεση των αρχών από πέρυσι μέσω των αιτήσεων που κάναμε όλοι σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά και μέσα στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΣΔΕ” σημείωσε.

Τι γίνεται όμως με τις αποζημιώσεις; Όπως αναφέρει μετά από επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ενημερώθηκε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να πληρωθούν οι όποιες αποζημιώσεις μετά από δύο χρόνια.

“Είναι πλέον φανερό πως δεν υπάρχει πρόθεση από την κεντρική διοίκηση να αποζημιώσει τους αγρότες για τις καταστροφές στην φυτική παραγωγή από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Οι δικαιολογίες για έλλειψη κονδυλίων είναι αστείες ειδικά αν δει κανείς τι ποσά έχουν καταβληθεί στους αγρότες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας για καταστροφές από τον ΕΛΓΑ (το ποσό για 450.000 ελαιόδεντρα του Νομού Ηλείας που κάηκαν είναι 45 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογίσουμε 100 ευρώ ανα δέντρο όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση…)”… καταλήγει ο ιδιοκτήτης γης που περιμένει ακόμα τις αποζημιώσεις...

Ένα χρόνο μετά, όσες κυβερνητικές επισκέψεις και αν έγιναν στην Ηλεία, όσα συνέδρια και συσκέψεις περί αποκατάστασης και ανάπτυξης, οι αρχικές δεσμεύσεις που έχουν μείνει στα λόγια, βάζουν σε σκέψεις τους πληγέντες, που δίνουν μεγάλο αγώνα για να κρατηθούν όρθιοι και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο τους.

Ένα χρόνο μετά δεν είναι αποδεκτό να μην έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις και να προβάλουν οι αρμόδιοι προσχήματα.

Πριν λίγες ημέρες μια άλλη περιοχή, αυτή της Κρέστενας υπέστη μεγάλες καταστροφές στο αγροτικοκτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Θα περιμένουν και εκεί οι κάτοικοι την υλοποίηση των εξαγγελιών ένα χρόνο μετά;

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ