LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|09
2019
07:20

Κοινό μέτωπο για την Πατρών-Πύργου - Όχι σε «νότια χάραξη» και από Φαρμάκη

Η συνάντηση των δημάρχων του νομού Ηλείας και των συνεργατών τους, με το νέο Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη για τα έργα που «τρέχουν» στην Ηλεία, ήταν μια ακόμα αφορμή για να φανεί η ομοθυμία όλων των πλευρών σχετικά με την ολοκλήρωση της Πατρών – Πύργου με την επέκταση έως την Ολυμπία και τις προοπτικές για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Όλοι οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης τάχθηκαν ξεκάθαρη υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, κάτι για το οποίο κάθε δήμος δίνει και τον επίσημο τόνο μέσα απο την σχετική απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Ανάμεσα στα έργα λοιπόν χθες, στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας συζητήθηκε και το θέμα της Πατρών – Πύργου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως «... πρόκειται για το κορυφαίο θέμα των τελευταίων ετών. Μιλάμε για ένα δρόμο που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες καταδικάστηκαν στις τελευταίες εκλογές. Το να φτάνουμε εδώ και να θυμόμαστε ξαφνικά ότι υπάρχει το πρόβλημα του δρόμου, δεν περιποιεί τιμή ούτε σε εμάς ούτε στους πολίτες τους οποίους καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Έχω την αίσθηση ότι έχει καταστεί σαφές και από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο δεν είχαμε ακόμα αναλάβει, όταν με σαφήνεια είπαμε ότι ο δρόμος πρέπει να γίνει χθες. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτό αποτελεί δήλωση προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τον αρμόδιο φορέα που δεν είναι άλλος από το Υπουργείο. Δεν υπάρχει κανείς που δεν συντάσσεται με τις αποφάσεις των δήμων της Ηλείας. Πρέπει να δούμε προτάσεις και λύσεις άμεσες και ρεαλιστικές. Ήρθε μία κίνηση πολιτών για τη νότια χάραξη του δρόμου και ξεκάθαρα ότι σε αυτή τη χρονική φάση δεν υπάρχει ζήτημα παρέμβασης εκ μέρους της αυτοδιοίκησης».

Farmakis4

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος απο την πλευρά του σημείωσε πως «... νομίζω ότι δικαιωνόμαστε. Ξεκινήσαμε ως Πρωτεύουσα του Νομού αυτή τη δυναμική παρουσία. Όλη η αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού ομόφωνα συνομολογεί μία συμφωνία που για πρώτη φορά συμβαίνει στο Νομό για μία δυναμική παρουσία. Το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί. Βλέπετε τα τελευταία δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου αρχίζουν να «στρογγυλεύουν» και να δίνουν και θέση στην προοπτική συνέχισης των έργων. Είμαστε ανυποχώρητοι. Σήμερα (σ.σ. χθες) τα Λεχαινά και η Ζαχάρω λαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές στέλνονται στα Υπουργεία με πλήρη ομοφωνία και μας οι τοπικές κοινωνίες συμφωνούν. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης ή κομματικής διάστασης. Περιμένουμε και μαςμας δύο δημάρχους που δεν έχουν πάρει ακόμα αποφάσεις να πάρουν. Τα ζητήματα είναι πολιτικά, δεν είναι υπηρεσιακά ή γραφειοκρατικά. Πρέπει να είμαστε παρόντες για να ισορροπήσουμε αυτή την ενδοπεριφερειακή ανισότητα που έχει η Ηλεία και ο Πύργος. Υπάρχει ενδοπεριφερειακή ανισότητα και θα πρέπει να είμαστε πιο μαχητικοί και με μεγαλύτερες διεκδικήσεις, βάζοντας τον πήχη ψηλότερα για το τόπο μας».

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε ότι «... στο Δημοτικό Συμβούλιο είπα ότι ήμουνα νιος και γέρασα, είπα, ότι αυτή τη στιγμή που δίνουμε τον όρκο του δημάρχου για την τιμή και για την συνείδησή μας, πρέπει να είναι όρκος ότι μέσα στην θητεία μας πρέπει να τελειώσει αυτή ιστορία.Να μην έχουμε άλλους νεκρούς, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, να μη μείνουμε οι τελευταίοι και καταραμένοι της χώρας. Επομένως σε ότι με αφορά και σε ότι εκπροσωπώ, είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι. Στην απόφαση υπάρχει μία παράγραφος που έλεγε: Τώρα θέλουμε το δρόμο και δεν θα δεχθούμε καμιά παρενέργεια. Αυτό τα λέει όλα! Αυτό λέει ότι η Δυτική Αχαΐα και τα Βραχναίικα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια. Δεν μπορούν να παίζουνε άλλο. Δε με ενδιαφέρει με τι παίζουν αυτοί… εμείς παίζουμε με τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας, των οικογενειών μας, των συγγενών μας, των φίλων μας, του κόσμου μας. Άρα λοιπόν τέρμα το παραμύθι! Αν ο υπουργός καταφέρει και τα δώσει στους παραχωρησιούχους και τελειώσουμε έναν χρόνο συντομότερα από ότι λένε καλώς να τα καταφέρει, εμείς δεν θα του πούμε όχι. Ας πάει και 1 εκατομμύριο παραπάνω και 10 και 20 και 50. Τον λαϊκισμό των προηγούμενων της αριστεράς εγώ δεν θα τον κάνω. Ότι εμείς κερδίσαμε χρήματα και το κόψαμε στα οκτώ κομμάτια. Λάθος ήταν αυτό! Όπως λάθος ήταν και των προηγούμενων, που το έβγαλαν από την παραχώρηση. Λάθος, στο λάθος. Τα λάθη τέρμα! Το θέμα όμως δεν είναι οι αποφάσεις, το θέμα είναι η δράση! Και είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη φορά για δράση εάν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα μέσα στα χρονοδιαγράμματα».

Farmakis6

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι «... ο δρόμος Πάτρα - Πύργος είναι το βασικό ζήτημα της Ηλείας, από κάθε άποψη. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το Νομό και όλους μας και είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακούμε πολλά τελευταία, είναι ότι εμείς δεν θα υποδείξουμε στο Υπουργείο με ποιο τρόπο θα κάνει το έργο. Αυτό το οποίο ζητά όλη η Ηλεία ανεξαρτήτως του τρόπου και των διαδικασιών είναι αυτό να τελειώσει γρήγορα. Βλέπουμε ότι και το υπουργείο έχει κολλήσει και ότι και ο υπουργός ματαίωσε την επίσκεψη του στο συνέδριο στην Πάτρα επειδή είναι στις Βρυξέλλες και ένα από τα βασικά του θέματα είναι να τελειώσουν οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συναινέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην έναρξη του έργου. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος πλην της επέκτασης της παραχώρησης κατά την άποψη μου είναι καταδικασμένος και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα μπλοκάρει πάλι το έργο. Το έχω πει δύο φορές στον κ. Σπίρτζη, το έχω δηλώσει δημόσια αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με μεγάλη μου ικανοποίηση βλέπω τον τελευταίο καιρό μπαίνει στο τραπέζι η παράκαμψη του Πύργου και η επέκταση του δρόμου προς Ολυμπία. Αυτά πρέπει να μπουν είτε υπό την μορφή προαίρεσης είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δηλαδή είτε από Ευρωπαϊκά χρήματα είτε από το πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο. Τα τμήματα από Πύργο έως Καλό Νερό και από εκεί έως τη Τσακώνα είναι άλλα θέματα που είναι στην ατζέντα της Ηλείας και δεν θα πρέπει να τα βγάλουμε από εκεί και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε».

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος τόνισε ότι «... είναι η ώρα που ο Νομός θα πρέπει να είναι στο δρόμο και να φύγει από το δρόμο όταν θα έχουμε πλέον την ακριβή και οριστική απάντηση των καθ ύλην αρμοδίων. Ο Νομός έχει προχωρήσει στην επίλυση βασικών ζητημάτων όπως ήταν τα απορρίμματα τα οποία μας ταλάνιζαν τόσα χρόνια και χάναμε το στόχο μας. Τώρα έχει μείνει ο δρόμος αλλά ο δρόμος Πάτρα- Πύργο – Καλό Νερό – Τσακώνα. Έτσι σχεδιάστηκε, έτσι τον διεκδικήσαμε έτσι θα τον απαιτήσουμε. Ο δρόμος θα είναι το πρώτο μας θέμα στη πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου».

Farmakis5

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος είπε στις δηλώσεις του ότι «... συνεδριάζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) και πρώτο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η απόφαση μας στην ίδια γραμμή με τους άλλους δήμους του Νομού για τον δρόμο Πάτρα- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία-Τσακώνα όπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος από τον Πύργο έως την Κυπαρισσία με τα 20 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη προγραμματιστεί για έργα βελτίωσης αυτού του παλιού εθνικού δρόμου θα πρέπει να υλοποιηθεί, ενώ η Ανατολική χάραξη είναι η ολοκληρωτική λύση για να έχουμε έναν εθνικό δρόμο που θα βοηθήσει και στον τουρισμό και στην ανάπτυξη του Νομού μας».

Farmakis7

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας σημείωσε ότι «... το έργο θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα. Είναι έργο πνοής και διαπερνά το δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης από την είσοδο του Νομού Ηλείας και για 25 περίπου χιλιόμετρα. Θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και των υποδομών στο γεωργικό τομέα με την μεταφορά των προϊόντων και δεν το συζητάμε, ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα πρέπει να προκηρυχτεί και να τελειώσει».

Τέλος ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε ότι «... η κατασκευή της Ολυμπίας οδού πρέπει επιτέλους να περαιωθεί. Είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπτυξη του τόπου αλλά και με τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν χαθεί και χάνονται κάθε μέρα. Θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής στις Βρυξέλλες θα καταφέρει και θα επισπεύσει την διαδικασία της πραγματοποίησης αυτού του έργου και βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι προστίθεται και ο δρόμος Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας που θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είναι στο τεχνικό αντικείμενο του έργου. Έστω και τώρα θεωρώ ότι θα έχουμε μία ευτυχή εξέλιξη για την πορεία αυτού του έργου, του τόσο σημαντικού, του τόσο κομβικού έργου για την περιοχή της Ηλείας και όχι μόνο».

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ