LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|01
2020
08:21

ΔΣ Πύργου: Η αντιπολίτευση για το τεχνικό πρόγραμμα και για το 16-15 της καταψήφισης

Για την απόρριψη από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του τεχνικού προγράμματος του δήμου Πύργου, μίλησαν στο ilialive.gr, οι επικεφαλής των παρατάξεων που καταψήφισαν.

Οι Κώστας Νικολούτσος, Αντώνης Καράμπελας, Στάθης Καννής και Χάρης Μιχαλακόπουλος δεν στάθηκαν μόνο στο τελικό 16-15 των ψήφων, αλλά και στις εντάσεις και τις απαξιωτικές συμπεριφορές που τονίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση.

Το τεχνικό πρόγραμμα όμως θα εφαρμοστεί λόγω της τροπολογίας που έχει περάσει το υπουργείο Εσωτερικών και ο κ. Θεοδωρικάκος σχετικά με τις περιπτώσεις όπου λόγω της στρέβλωσης του εκλογικού νόμου που έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές, υπάρχουν περιπτώσεις δήμων όπου η παράταξη του δημάρχου δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται για την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων, όπως είναι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά όμως οι τόνοι προχθές σηκώθηκαν αρκετά ψηλά και οι εντάσεις ήταν μεγάλες ανάμεσα στο δήμαρχο Πύργου και την αντιπολίτευση.

Νικολούτσος: Αμφίβολο αν υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα

Στις εντάσεις και στις αντιδράσεις της συνεδρίασης του ΔΣ Πύργου και την απόρριψη του τεχνικού προγράμματος στάθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Νικολούτσος. “Χθες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου υπήρχε μία σημαντική συνεδρίαση με θέματα την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου. Πάνω στο τεχνικό πρόγραμμα το οποίο είναι ένα βασικό εργαλείο για την υλοποίηση έργων, υπάρχουν έχουν δύο κατευθύνσεις, κατά την δικιά μου προσωπική προσέγγιση, η μία κατεύθυνση είναι η υλοποίηση των έργων και η δεύτερη πολύ σημαντική και η τάχιστη αξιοποίηση των πόρων οι οποίοι θα δώσουν και μία ώθηση στην τοπική οικονομία. Δυστυχώς το πρόγραμμα το οποίο μου παρουσιάστηκε, ήταν ένα πρόγραμμα πέρα από τον ορίζοντα το 2020, πολύ πιο πέρα και με πόρους για τους οποίους υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν. Πάνω σ’ αυτές τις θέσεις υπήρχε μία αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε αυτού του είδους την εισήγηση και ζητήσαμε το έργο να έχει ορίζοντα σαφώς το 2020, να δούμε τα έργα, πάνω σε αυτό να τοποθετηθούμε και να βάλουμε και τις δικές μας προτάσεις. Δυστυχώς η συζήτηση δεν πήγε σε αυτήν την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή επέμενε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα της τάξεως των 27 εκ. ευρώ, το οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να υλοποιηθεί σε ορίζοντα τετραετίας και παραπάνω και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό οδηγούσε την συζήτηση σε μία αοριστολογία. Αυτές οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από μέρους μας, καθώς και από τις άλλες παρατάξεις, στο τέλος οδήγησαν σε μία ψηφοφορία που το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα απερρίφθη από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με ψήφους 16 - 15. Πιστεύουμε ότι οι επόμενες εισηγήσεις της δημοτικής παράταξης, που αυτή τη στιγμή είναι μειοψηφία στο Δήμο, θα είναι σε πιο ρεαλιστική βάση έτσι ώστε όλοι να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μίας πρότασης πραγματικά εποικοδομητικής για τον τόπο. Όπως ξέρετε ο Πύργος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, έχουμε πολύ χαμηλούς δείκτες ευημερίας και αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι ενότητα και σύγκλιση όλων των δυνάμεων του τόπου. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον μεγάλο σκόπελο που είναι εμφανής ότι τα τελευταία χρόνια είναι στην πόλη και έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον πολύ ασφυκτικό για την οικονομία και τους κατοίκους και είναι ζητούμενο να κάνουμε τις ενέργειες που μπορούμε γρήγορα και με αποτελεσματικότητα”.

Καννής: Τεχνικό πρόγραμμα αντιγραφή του 2019 που είχαν καταψηφίσει Αντωνακόπουλος και Αργυρόπουλος

Στην καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος με 16-15, στις ομοιότητες που αυτό έχει με το τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και την προοπτική να μείνει αυτό ανεφάρμοστο, σχολίασε σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ο επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε” Στάθης Καννής.

“Χθες (σ.σ προχθές) συζητήθηκε το θέμα του τεχνικού προγράμματος του 2020, δηλαδή τα έργα τα οποία πρόκειται να εκτελεστούν την χρονιά του 2020. Η δημοτική αρχή, κατέθεσε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο κατά 80% όπως ανέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί αντιγραφή του προγράμματος του 2019 που είχε καταθέσει  η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Λιατσή, την όποια πρόταση αυτή, το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, είχαν καταψηφίσει και ο εισηγητής και υπεύθυνος αντιδήμαρχος ο κ. Αργυρόπουλος και ο δήμαρχος ο κ. Αντωνακόπουλος. Και τώρα έρχονται με σχεδόν ίδιο πρόγραμμα να ζητήσουν την εφαρμογή του για το 2020. Δυστυχώς το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα ανεφάρμοστο, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει έναν προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα στον προϋπολογισμό του 2020 που ήταν θέμα συζήτησης πάλι χθες στο δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός των έργων ήταν μόλις 7,5 εκατ. Τι σημαίνει αυτό;. Ότι πρόγραμμα 27 εκατομμυρίων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί, απλά με το πρόγραμμα αυτό το οποίο κατέθεσαν, ήθελαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις κυρίως στους προέδρους των κοινοτήτων ότι θα γίνουν έργα στις κοινότητές τους. Τα οποία όμως, στο πρόγραμμα του προϋπολογισμού αυτά τα έργα δεν αναφέρονται. Δηλαδή είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο μόνο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει την ειλικρίνεια και να πει ότι καταθέτω ένα πρόγραμμα για την τετραετία αλλά φέτος θα γίνουν μόνο αυτά τα έργα.

Οι πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου μας είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Έπρεπε λοιπόν μέσα σε αυτό το πρόγραμμα να προβλέπονται έργα, που θα στοχεύσουν στην ανάπτυξη και στην προκοπή αυτών των δύο τομέων. Δυστυχώς τέτοια έργα δεν υπάρχουν. Έργα μόνο μικρά, έργα αποσπασματικά, έργα που θα χαϊδέψουν τα αυτιά των προέδρων των κοινοτήτων ότι τάχα κάτι θα γίνει στο χωριό τους. Η δημοτική αρχή έφερε αυτό το πρόγραμμα, καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 16 έναντι 15, η παράταξη του κ. Νικολούτσου, η παράταξη του κ. Καράμπελα η δική μας παράταξη και η παράταξη του κ. Μιχαλακοπούλου καταψήφισε αυτό το πρόγραμμα, δυστυχώς όμως με τη νομοθεσία που υπάρχει παρόλο που καταψηφίστηκε και είναι η πρώτη φορά από καταψηφίζεται πρόταση που φέρνει δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο, δυστυχώς περνάει ως ψηφισμένο πρόγραμμα. Προκαλεί έκπληξη σήμερα (σ.σ χθες) που στον τοπικό ημερήσιο τύπο δεν αναφέρεται σε καμιά εφημερίδα ότι καταψηφίστηκε το πρόγραμμα από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Μπορεί να είναι σύμπτωση, μπορεί να είναι αβλεψία, μπορεί να υποκρύπτει και κάτι αυτή η αποφυγή αναγραφής της αλήθειας. Στη συνέχεια βέβαια μετά από πολλές εντάσεις ήρθε προς ψήφιση ο προϋπολογισμός, όπου δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση, διότι ότι ήταν να αναφερθεί αναφέρθηκε κατά την συζήτηση του θέματος του τεχνικού προγράμματος όπου εκεί επειδή αποχώρησε η παράταξη του κ. Καράμπελα, πράγματι αυτό το σχέδιο του προϋπολογισμού υπερψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Αντωνακόπουλου και οι παρατάξεις, «Αναγέννησης», «Μπορούμε» και του κ. Νικολούτσου το καταψήφισαν. Θέλω να πιστεύω ότι στη συνέχεια θα πρέπει να καταλάβει ο κύριος δήμαρχος ότι δεν μπορεί να αγνοεί τις παρατάξεις, είναι μία μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή του, αν πραγματικά επιζητά το καλό του τόπου, την προκοπή και την ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις και να ζητάει ιδέες και προτάσεις των άλλων παρατάξεων, ώστε να υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός για το μέλλον του Δήμου μας. Ευελπιστούμε ότι χθες πήρε το μήνυμα και ότι θα υπάρξει μία άλλη πορεία στο δημοτικό συμβούλιο και πάνω απ’ όλα θα πρέπει ο δήμαρχος να σέβεται τους δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων. Θα πρέπει να σέβεται, δυστυχώς φέρεται με έναν τρόπο απαράδεκτο, υβριστικό, μειωτικό, για όποιον σύμβολο τολμά να έχει αντίθετη άποψη από την δική του άποψη. Δεν θα το αφήσουμε αυτό, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη αυτή η συμπεριφορά, θα προσφύγουμε με οποιονδήποτε τρόπο, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον δήμαρχο ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αξίζουν το σεβασμό που πρέπει να έχουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο”.

Καράμπελας: Δεν θα δεχθούμε απαξιωτικές συμπεριφορές

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πύργος - Έργο Πολιτών” Αντώνης Καράμπελας εστίασε στο θέμα των απαξιωτικών συμπεριφορών απο την πλευρά της δημοτικής αρχής, ιδιαίτερα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα σχολίασε πως οι αντιθέσεις δεν οφελούν. “Τόνισα και χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, άλλωστε το έχω τονίσει και σε δημόσια τοποθέτησή μου σε ανοιχτή επιστολή που είχα στείλει στον σημερινό δήμαρχο, ότι οι αντιθέσεις δεν ωφελούν τον Δήμο μας. Οι αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, στα εσωτερικά του Δήμου αλλά και οι αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τακτικής του δήμαρχου με άλλους δήμους δεν θα ωφελήσουν στο τέλος τον Δήμο μας. Εμείς ως παράταξη «Πύργος έργο πολιτών» άλλωστε το έχουμε δηλώσει και προεκλογικά και μετεκλογικά, είμαστε υπέρ της συνεργασίας της συνεννόησης και των συγκλίσεων. Αυτό δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν φαίνεται.

Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή κατάσταση. Θα πρέπει επιτέλους ο δήμαρχος να καταλάβει, όπως εμείς το αποδείξαμε κατά την εκλογική διαδικασία που χωρίς αστερίσκους, στηρίξαμε την παράταξή του και αυτόν προσωπικά, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο συνεργασίας, συνεννόησης και σύγκλισης. Και το λέω αυτό διότι και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το συμβούλιο των επικεφαλής των παρατάξεων θα λειτουργούσε. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ένα συμβούλιο των επικεφαλής των παρατάξεων. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα που συζητήσαμε χθες στο δημοτικό συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα και για τον προϋπολογισμό. Είναι δύο κορυφαίες διαδικασίες για τον Δήμο διότι αποτελούν τον μπούσουλα πως θα κινηθεί ο Δήμος το τρέχον έτος. Τώρα όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα και εγώ αλλά και οι άλλοι σύμβουλοι της παράταξής μας, τεκμηριωμένα θέσαμε υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου κάποιες παρατηρήσεις. Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το ρεαλιστικό της εφαρμογής του τεχνικού προγράμματος.

Όταν γνωρίζουμε ότι η δυνατότητα που υπάρχει για την εκτέλεση έργων και μελετών στο δήμο από ίδιους πόρους, το ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Και όταν μας φέρνει ένα τεχνικό πρόγραμμα με 15,5-16 εκ. ευρώ από  ίδιους πόρους για την εκτέλεση έργων και μελετών καταδεικνύεται το μη ρεαλιστικό του θέματος. Και βέβαια δεν έγινε καμιά αξιολόγηση – ιεράρχηση ποια έργα θα πρέπει να προταθούν και ποια είναι άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας.Έτσι λοιπόν σε ένα δημοτικό συμβούλιο που για άλλη μία φορά υπήρξε η ένταση και η διαπληκτισμοί σε μεγάλο βαθμό, εγώ προσωπικά ποτέ δεν είμαι αυτής της άποψης. Όμως οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και επιτέλους κάνω έκκληση στο δήμαρχο να αλλάξει ρότα, να κατανοήσει επιτέλους ότι η συνεργασία, η συνεννόηση και η σύγκλιση θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και θα είναι προς όφελος του Δήμου. Και βέβαια με την ευκαιρία, να τονίσω ότι εμείς ως παράταξη και εγώ προσωπικά ως επικεφαλής της παράταξης δεν πρόκειται να δεχθούμε έκτοτε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, που συνέχεια κάνει ο δήμαρχος στα δημοτικά συμβούλια. Θα υπάρξει αντίδραση και προσωπική μου αλλά και της παράταξης. Και βέβαια θέλω να θυμίσω στο δήμαρχο ότι η συνεργασία και η στήριξη την οποία δώσαμε στην εκλογική διαδικασία του Μαΐου δεν θα πρέπει να την ξεχνάει. Η αχαριστία είναι το χειρότερο που υπάρχει σε έναν άνθρωπο. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι εμείς ως παράταξη θα έχουμε μία εποικοδομητική και όχι άγονη κριτική στα θέματα του Δήμου. Διότι εμείς είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο να προτείνουμε και να συνεργαζόμαστε προς όφελος των πολιτών και του καλού του Δήμου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το όνομα της παράταξης μας, «Πύργος έργο πολιτών», αυτός είναι ο στόχος μας να επιλύνουμε τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και του κάθε δημότη μας. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν Θα δεχτούμε πλέον εντάσεις, απαξιωτικές εκφράσεις και μία συμπεριφορά η οποία δεν προσφέρει θετικά μηνύματα στην κοινωνία. Θα είμαστε εποικοδομητικοί, ουσιαστικοί και με κριτική εποικοδομητική”.

Μιχαλακόπουλος: Οι μάσκες έπεσαν…

Ο επικεφαλής της παράταξης “Αναγένεσις στο δήμο Πύργου” Χάρης Μιχαλακόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr για την πρόσφατη συνεδρίαση ανέφερε τα εξής: “Μία συμπολίτευση η οποία είναι όπως η ίδια αποκαλείται τεσσάρων μηνών και που έρχεται από μία εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής, άρα δεν έχει την πλειοψηφία, έχει μόνο εννέα δημοτικούς σύμβουλος, θα έπρεπε η ίδια να έχει καταλάβει ότι η κοινωνική συναίνεση που ζητάει δεν προέρχεται αυτόματα ως διά μαγείας αλλά προέρχεται από ζυμώσεις. Άρα λοιπόν, η συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχει κάνει έμμισθους αντιδημάρχους δύο επικεφαλής από άλλες παρατάξεις, όπως είδαμε χθες και στο τεχνικό Πρόγραμμα η Χρυσή Αυγή είναι καθαρά μαζί της, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι μάσκες έπεσαν. Και το ΚΚΕ ανεξηγήτως έλειπε από μία τόσο σοβαρή συνεδρίαση, δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για μας. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα πάλι ήταν κατά. Η αντιπολίτευση πιστεύω ότι κράτησε πολύ ώριμη στάση διότι γνώριζε ότι θα πάρει τα πυρά του δημάρχου, ο όποιος με λαϊκισμό έλεγε στην κοινωνία ότι θα καταψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα, ότι δεν θα προχωρήσει και δεν θα γίνει τίποτα στο Δήμο μας και τα λοιπά. Αυτό δεν ισχύει και το γνωρίζει και ο ίδιος, η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε δικό της τεχνικό πρόγραμμα και δικό της προϋπολογισμό επίτηδες για να μπορέσει να συνεχίσει ο Δήμος αυτό το οποίο ο ίδιος κατέθεσε, χωρίς συναίνεση όμως, από τους υπόλοιπους. Εμείς αυτό θέλαμε αναδείξουμε ότι  εφόσον θέλουν τη συναίνεση, να είναι στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια. Και αυτό γίνεται καλώντας τους επικεφαλής και καλώντας παρατάξεις, να τους δώσουν προτάσεις και ιδέες και να τις ενσωματώσουν. Άλλωστε τι είναι το τεχνικό πρόγραμμα και τι είναι ο προϋπολογισμός; Είναι ένα πλάνο, δεν είναι ότι όλα εφαρμόζονται και όλα θα υλοποιηθούν. Απλώς είναι ένα πλάνο. Θα μπορούσαν να το κάνουν έστω και για τα μάτια του κόσμου αλλά δεν έγινε. Χθες λοιπόν η δημοκρατία έχασε και νίκησε ο Θεοδωρικάκος. Νίκησαν οι αντισυνταγματικές διατάξεις αυτές που λέω συνέχεια, διότι όταν χάνεις 16-15 δεν μπορείς να λες την επόμενη μέρα ότι νίκησα. Νίκησε μόνο ο Θεοδωρικάκος και έχασε η Δημοκρατία. Αυτό είναι το συμπέρασμα το χθεσινό. Το τεχνικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και δεν πέρασε. Θα εφαρμοστεί γιατί είναι το μόνο που κατέβηκε εις γνώσιν μας και επίτηδες για να προχωρήσουν τα έργα, τα οποία έχει υπόψιν της η δημοτική αρχή, όμως φυσικά και δεν πέρασε. Όταν στο ποδόσφαιρο χάνεις 16 – 15 δεν μπορείς να λες νίκησα. Έχασα λες!”.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ