LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|03
2021
21:07

Μαστοράκου: Κάνουν επίταξη γιατρών αλλά 9 Πατρινοί εθελοντές γιατροί που τέθηκαν στη διάθεση του ΕΣΥ είναι αναξιοποίητοι

Tι λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας - Μαστοράκου: Κάνουν επίταξη γιατρών αλλά 9 Πατρινοί εθελοντές γιατροί που τέθηκαν στη διάθεση του ΕΣΥ, είναι αναξιοποίητοι από το φθινόπωρο

Εξοργισμένοι είναι ιδιώτες και νοσοκομειακοί γιατροί από τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Υγείας χειρίζεται την έλλειψη σε γιατρούς τη στιγμή που βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας με γεμάτα νοσοκομεία.  Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η αντιπρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου «οι ιδιώτες γιατροί θέλουν να προσφέρουν στο σύστημα υγείας αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με κάποιες προϋποθέσεις».

Να σημειώσουμε ότι για τα νοσοκομεία της Αθήνας σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο επίταξη που αφορούσε σε πάνω από 200 γιατρούς. Στην Πάτρα ακόμα δεν έχει γίνει τέτοια ενέργεια ενώ όπως εξηγεί η κα Μαστοράκου, από το περασμένο φθινόπωρο οι εννέα γιατροί από την Πάτρα που τέθηκαν στην διάθεση του ΕΣΥ, δεν αξιοποιήθηκαν. Σήμερα με τα νοσοκομεία της Πάτρας να είναι γεμάτα και με πάνω από 300 άτομα, να παραμένουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα σπίτια τους παρακολουθούμενοι από το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και τους ιδιώτες, οι γιατροί της Πάτρας δηλώνουν ότι δεν λένε «όχι» στο να προσφέρουν, αλλά υπό όρους. Θα πρέπει να προστατευτούν και οι ίδιοι.

«Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από το Υπουργείο ή την ΥΠΕ για την Πάτρα. Η επίταξη και το θέμα της πρόσκλησης αφορά την Αττική. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόσκληση. Χθες προχωρήσαμε σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και είμαστε στη διάθεση του ΕΣΥ, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την αξιοπρέπεια του γιατρού. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο θα καθορίσει και τον εθελοντισμό, γιατί εθελοντικά θα πάμε και όχι με μπλοκάκι. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση που θα μας καλύπτει σε περίπτωση  αστικής ευθύνης» λέει η κα Μαστοράκου.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα ευέλικτο ωράριο για να μπορούμε να παραμείνουμε στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε εκεί γιατί το ιατρείο της γειτονιάς έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ασχολείται και με περιστατικά covid (τo 85% των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένουν στα σπίτια και τα παρακολουθούν οι γιατροί) αλλά και με περιστατικά που δεν είναι covid και δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας. Πρόκειται για καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς κ.α. Υπάρχουν λοιπόν υποχρεώσεις» επισημαίνει η κ. Μαστοράκου και συμπληρώνει:  

«Πέρα από τα παραπάνω, η επίταξη που έγινε στην Αθήνα για πάνω από 200 γιατρούς του ΕΟΠΥ, συμπεριλαμβάνει και οικογενειακούς γιατρούς. Πολίτες που απευθύνονται σε αυτούς τους γιατρούς θα μείνουν χωρίς δωρεάν κάλυψη για όσο καιρό ο γιατρός τους είναι σε επίταξη. Αυτό είναι θλιβερό για μία Πολιτεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό είχε δώσει προτάσεις στο Υπουργείο και θεωρεί ότι το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται πρέπει να έρθει από τις δυνάμεις του ΕΣΥ. Υπάρχουν γιατροί που έχουν συμμετάσχει σε κρίσεις από τις προκηρύξεις του ΕΣΥ για τις μόνιμες θέσεις. Υπάρχουν οι κρίσεις και εκκρεμούν οι προσλήψεις. Και είναι σχεδόν όσοι οι γιατροί που επιτάχθηκαν. Δεν προχωρούν λοιπόν οι προσλήψεις και αναγκάζουν τον γιατρό να φύγει από το ιατρείο του και να πάει στα νοσοκομεία.

Γιατροί που το φθινόπωρο έκλεισαν τα ιατρεία τους και πήγαν στη βόρεια Ελλάδα για να συνδράμουν στο σύστημα, καταστράφηκαν καθώς δεν υπήρχαν τίποτα από αυτά που σας ανέφερα. Δεν μπορεί οι γιατροί της πρώτης γραμμής να καταστρέφονται. Να πάμε εκεί που είναι να πάμε, αλλά με αξιοπρέπεια. Δεν θα μας πει κανείς τι σημαίνει ο όρκος του Ιπποκράτη. Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις μέσα στην κοινωνία. Οι γιατροί είναι εξοργισμένοι, ιδιώτες και νοσοκομειακοί, με τη διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο μεσούσης της πανδημίας. Κάνει μέτωπο με την ιατρική κοινότητα» επισημαίνει η κ. Μαστοράκου.

Δεν αξιοποιήθηκαν

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει τέσσερα έγγραφα στο υπουργείο» λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και εξηγεί: «Το ένα, από το φθινόπωρο του 2020, περιέχει την εθελούσια προσέλευση εννέα γιατρών στο σύστημα υγείας οι οποίοι δεν αξιοποιήθηκαν, δεν κλήθηκαν ποτέ. Δώσαμε μάχη να επανέλθουν οι πρώην απολυμένοι γιατροί του ΙΚΑ στα κέντρα υγείας. Πρόκειται για 31 γιατρούς.

Μας ζητήθηκε η λίστα των αναισθησιολόγων και γιατρών που έχουν ειδικότητες που λόγω της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή, τη δώσαμε. Έχουμε δώσει πολλά άτομα που θα μπορούσαν να διατεθούν στο σύστημα, με κάποιους όρους όμως. Υπάρχουν πολλοί γιατροί που θέλουν να προσφέρουν στο σύστημα όμως να έχουν ένα πλαίσιο και να μην αφήσουν πίσω τους ασφαλισμένους πολίτες που παρακολουθούν. Δεν είπαμε ποτέ όχι. Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση επίταξης. Όμως πρέπει να προστατεύσουμε τους γιατρούς». 

Πηγή: TheBest.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ