LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|05
2021
08:34

Με σφραγίδα Κεραμέως η ταφόπλακα στην Τριτοβάθμια - “Μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία”

 Το σύνολο των αιρετών της Ηλείας και την πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία με την σφραγίδα της Νίκης Κεραμέως που με τον πλέον επίσημο τρόπο έβαλε την ταφόπλακα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του νομού.

Και είναι και ειρωνικός ο τρόπος της κυρίας υπουργού Παιδείας, όταν αντί τμημάτων ΑΕΙ υποσχέθηκε Θεματικό ΙΕΚ στην Αμαλιάδα και Μεταπτυχιακό τμήμα στην Αρχ. Ολυμπία. Όσο για την πρωτεύουσα του νομού τον Πύργο, αυτή μάλλον την αγνόησε παντελώς, αφού δεν ανακοίνωσε τίποτα στη θέση της Μουσειολογίας.

Η κα Κεραμέως “πάτησε” πάνω σε στοιχεία του Πανεπιστημίου που δείχνουν πως το ποσοστό αποφοίτησης στη μουσειολογία ειναι της τάξης του 5% και το έθεσε ως κριτήριο αποτελεσματικότητας προς τους φοιτητές. Δεν ανέφερε όμως πουθενά την πορεία απαξίωσης που χάραξε με το σχέδιο Αθηνά η προηγούμενη κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και η ηγεσία του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν η Ηλεία διέθετε ισχυρά και επιτυχημένα τμήματα όπως το Πληροφορικής και ΜΜΕ που ουσιαστικά ήταν το τμήμα που αφορούσε τον κλάδο των New Media, δηλαδή το μέλλον της ενημέρωσης. Ούτε επίσης σκέφτηκε στη λογική των διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να ζωντανέψει τα τμήματα που υπάρχουν ή να διαμορφώσει διαφορετικά αλλά δίκαια για όλες τις περιοχές τον ακαδημαϊκό χάρτη…

Και εν τέλει σε αυτά που ανέφερε η υπουργός Παιδείας, η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες “καλύτερα διαβασμένη” αφού επί της ουσίας τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας χθες, τα παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η βουλευτής, ως βαρυσήμαντες προτάσεις που θα βγάλουν ενισχυμένη την Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη. Αλλά η Ηλεία έπιασε πάτο και σε αυτό το πεδίο…

Γιαννόπουλος: “Ανασύνταξη δυνάμεων και διεκδίκηση”

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος μίλησε για τα όσα συνέβησαν στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

“Στη συνάντηση που είχαμε με την υπουργό κα Κεραμέως, δεν προέκυψε κάποια ευχάριστη εξέλιξη για την τριτοβάθμια στην Ηλεία. Θέσαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πρόβλημα και μεταφέραμε στην υπουργό την έκδηλη οργή και αγανάκτηση που επικρατεί στην Ηλειακή κοινωνία, σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών εξελίξεων για τον τόπο μας, που επιτείνουν αυτό το αίσθημα αγανάκτησης και αν θέλετε το αίσθημα αδικίας που υπάρχει σε όλους μας. Προσωπικά αυτό που έθεσα στην υπουργό ήταν το εξής. Αναμφίβολα και θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους στην χώρα μας σε ένα ουσιαστικό εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Όμως αυτός ο εξορθολογισμός προωθήθηκε θεωρώ με συγκεκριμένο τρόπο από το πανεπιστήμιο Πατρών και από την αρχή, με έναν τρόπο που θεωρώ ότι μας αδικεί. Με έναν τρόπο που στοχοποιεί την Ηλεία και φυσικά μας εξαφανίζει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η υπουργός. Μετέφερα την αγωνία μου και την ανάγκη μου να μη συντελεστεί αυτή η φοβερή αδικία. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Κεραμέως μας εξέθεσε κάποιους αριθμούς όσο κι αν δε μας αρέσει, οι αριθμοί αυτή είναι αμείλικτοι. Έθεσε λοιπόν υπόψη, τα στοιχεία που είχαμε ήδη στη διάθεσή μας και τα έχει η σύγκλητος που έχουν να κάνουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τμήματα αυτά αλλά και τα ποσοστά αποφοίτησης από τις σχολές αυτές. Έθεσε δε το ρητορικό ερώτημα… “Θέλετε τα παιδιά μας να μπαίνουν σε σχολές και να μην αποφοιτούν;”

Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής αυτό είναι πράγματι μία διάσταση που δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε. Ανέφερα όμως στην κυρία υπουργό, ότι τα τμήματα αυτά απαξιώθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το πανεπιστήμιο Πατρών. Το πανεπιστήμιο Πατρών ουδέποτε προώθησε και ούτε θέλησε να έχει μία ουσιαστική εξακτίνωση”.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά που μέσα από το θεσμικό της ρόλο θα αναδείξει το θέμα στη Βουλή.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και θα δούμε σε πιο πλαίσιο θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες

Λυμπέρης: “Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…”

Με την πιο σκληρή γλώσσα μίλησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό της Άγγελο Συρίγο

Δυστυχώς πρέπει να πληροφορήσω τον Λαό της Ήλιδας και της Ηλείας πως οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»! Όταν  ρωτήσαμε την Υπουργό Παιδείας, γιατί η μεταρρύθμιση σταμάτησε στον Πύργο και την Αμαλιάδα, μας απάντησε ότι είχε ξεκινήσει καταργώντας τις σχολές που ίδρυε ο νόμος Γαβρόγλου, όπως Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΦΑ στον Πύργο κ.α.

Όταν της είπαμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες που είχε ιδρύσει ο ίδιος νόμος – Γαβρόγλου-, όπως η Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Κεραμέως δεν μας απάντησε.

Όταν της είπαμε πως οι βάσεις στη Σχολή Γεωπονίας του Μεσολογγίου ήταν χαμηλότερες από αυτές τις Αμαλιάδας και πάλι δεν μας απάντησε. Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει με ποια δεδομένα κλείνει η σχολή της Αμαλιάδας, από τη στιγμή που το 50% της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας είναι στην Ηλεία  και πάλι δεν μας είπε.

Μήπως λοιπόν η κ. Κεραμέως και η περιβόητη μεταρρύθμιση βασίστηκε στον «μπάρμπα στην Κορώνη» που εμείς χθες ονομάζαμε «Κύριο Βαρεμένο» και σήμερα μπορεί να λέγεται «κύριος Λιβανός ή κύριος Γεραπετρίτης…»;

Αυτή είναι οι πολιτικοί μεταρρυθμιστές της Χώρας. Αυτοί που με τους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» και τους … κουμπάρους έχουν καταφέρει να διώξουν τα παιδιά μας, από την Πατρίδα τους.

Αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο  έκτρωμα και έχουν μετατρέψει ένα κομμάτι της Χώρας, το νομό Ηλείας σε «φτωχό συγγενή» αφενός της Αχαΐας και αφετέρου της Πελοποννήσου.

Εμείς δεν είμαστε Έλληνες για όλους αυτούς. Εμείς δεν έχουμε ούτε δρόμο, ούτε νοσοκομεία  για να πάρουμε μια απλή αντιβίωση.

Μας είπαν λοιπόν, πως θα μας δώσουν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ στην Αμαλιάδα. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε από το 2014 όταν δημιουργήθηκε ο ΤΕΙ Γεωπονίας στην πόλη. Μάλλον θα πρέπει να καταργήσουμε το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ που έχουν αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέα που θα παράγουν «ημίονους ράτσας», γιατί γι’ αυτό μας προορίζουν και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει … τσάπες, αξίνες και κασμάδες!

Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα για να τους πούμε πως είμαστε Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι ! Να τους πούμε "έως εδώ και μη παρέκει" ! Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…

Αντωνακόπουλος: "Προκατειλημμένοι με την Ηλεία"

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος λίγη ώρα μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος αντιλήφθηκε. “Δυστυχώς επαληθεύσαμε τα χειρότερα σενάρια, είμαστε ανένδοτοι, προετοιμασμένοι να χτυπήσουμε - ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον - την πανεπιστημιακή ύπαρξη στον Πύργο, κλείνουν τις σχολές, τα τμήματα περνούν γρήγορα τα διατάγματα. Προαποφασισμένοι μόνο για την Ηλεία. Πουθενά στην υπόλοιπη χώρα τέτοια πολιτική. Από ότι φαίνεται αυτή η μεταρρύθμιση εν ονόματι της χώρας έγινε μόνο στην Ηλεία. Είπαμε τα επιχειρήματα μας, διαφωνήσαμε λεκτικά, συγκρουστήκαμε, αλλά δυστυχώς χτυπούσαμε σε μη ανοιχτές πόρτες. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις των δύο συμβουλίων Πύργου Αμαλιάδας, κινητοποιήσεις και αγώνες.

Αρχικά το μεσημέρι συναντηθήκαμε με την κα Γεννηματά και μετά στις τέσσερις είχαμε συνάντηση με την κα Κεραμέως και τον υφυπουργό τον κ. Συρίγο στο υπουργείο Παιδείας. Αίτημά μας ήταν να μην προχωρήσουν στην έκδοση διατάγματος για την κατάργηση των δύο τμημάτων αλλά δεν εισακουστήκαμε σε τίποτα. Ίσα-ίσα που είχαν μαζέψει διάφορα επιχειρήματα αστεία βέβαια, διότι αυτά που μας έλεγαν ισχύουν για 70-80 τμήματα σε όλη τη χώρα και μόνο τα δικά μας τμήματα βρήκαν να χτυπήσουν. Ήταν μία προκατειλημμένη κατάσταση.

Συναντήθηκε η πολιτική του υπουργείου μαζί με τις αλύτρωτες επιθυμίες του λόμπι της Πάτρας. Η Πάτρα είναι μία φοιτητούπολη, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να μαζευτούν τα τμήματα γύρω-γύρω γιατί αυτοί οι 2000 ή 3000 φοιτητές που θα λείψουν από την Πάτρα των άλλων τμημάτων που θα αναπτυχθούν στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία είναι γι’ αυτούς ένα έσοδο. Αυτή είναι η σκληρή και κυνική πραγματικότητα”…

Γεωργιόπουλος: “Κλιμακώνουμε τη διεκδίκηση”

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος από την πλευρά του δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα όσα άκουσε στο υπουργείο Παιδείας, ακόμα και αν αυτά περιλαμβάνουν μεταπτυχιακό στην Αρχ. Ολυμπία.

“Καταθέσαμε όλες τις γνωστές και δίκαιες προτάσεις και αιτιάσεις της Ηλείας γύρω από το ζήτημα της διακοπής λειτουργία των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Δηλώσαμε για μια ακόμα φορά ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι μεταρρύθμιση, όταν εξαντλείται στην διακοπή λειτουργίας των δύο τμημάτων της Ηλείας.

Και ταυτόχρονα δηλώσαμε τον μεγάλο προβληματισμό μας για τη συνολική εγκατάλειψη του νομού στο ζήτημα του αυτοκινητοδρόμου στο ζήτημα του τρένου στο ζήτημα της υποβάθμισης των νοσοκομείων.

Ακούσαμε τα επιχειρήματα που ακούμε όλο το τελευταίο διάστημα είτε από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, είτε από χείλη υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν μας έπεισαν.

Οι προτάσεις τους οι οποίες εξαντλούνται στην πρόθεση για δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης γεωπονικής κατεύθυνσης στην Αμαλιάδα που προφανώς καμία σχέση δεν έχει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε μια μελλοντική και αόριστη δήλωση για τμήματα μεταπτυχιακού και ίσως προπτυχιακού επιπέδου γύρω από το πολιτιστικό κεφάλαιο και απόθεμα της Αρχαίας Ολυμπίας. Και αυτό στο επίπεδο προφανώς των προθέσεων και μελλοντικών υποσχέσεων. Είναι προφανές ότι το μέτωπο παραμένει αρραγές, σταθερό και διεκδικητικό και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μέσα από κοινές αποφάσεις για το πως θα κλιμακώσουμε αυτή μας τη διεκδίκηση”.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor