LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|06
2021
11:52

Φροντιστήρια Καίσαρης: Απαντήσεις θεμάτων έκθεσης Επαλ

Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Α1.

α) Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο αρθρογράφος πραγματεύεται την εμπορευματοποίηση του σύγχρονου αθλητισμού και στις επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει στη προσωπικότητα του ίδιου του αθλητή. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας αθλήτριας του τένις, αναφέρεται στην ψυχική καταπίεση που βιώνουν οι αθλητές από τους διοργανωτές αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τους πιέζουν για να επωφεληθούν οι ίδιοι. Καταλήγοντας, τονίζεται το χρέος που έχουμε σαν κοινωνία να αντιληφθούμε τη διάσταση του προβλήματος.

β) Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί στις δύο παραγράφους του κειμένου επίκληση στο συναίσθημα, με μέσα πειθούς: ρητορικό ερώτημα «Τελικά, μήπως η επιτυχία έχει γίνει απάνθρωπη;», μεταφορική χρήση της γλώσσας : «σκοτεινές πλευρές του πρωταθλητισμού»

Α2.

α) «ειδικούς»: Ειρωνεία του πομπού (σχολιαστικό), απαξίωση μιας έννοιας 

«προϊόν» : Μεταφορική χρήση

β) «αποχώρησε»: απομακρύνθηκε

«κυρώσεις»: επιπτώσεις

«προσωπικό»: ιδιωτικό

Α3.

Επικοινωνιακό πλαίσιο: Άρθρο

Ύφος: οικείο, γ΄ ρηματικό πρόσωπο

Τίτλος: «Η κρίση του αθλητισμού!!!»

Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές σήμερα

- Έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών για καλύτερη προετοιμασία.

- Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ειδικότερα του πρωταθλητισμού έχει επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο πνεύμα του συναγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας.

- Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν τη διάκριση και τη νίκη, όπως τα αναβολικά, προκαλώντας τους προβλήματα υγείας.

- Οι αθλητές έχουν σαν αυτοσκοπό τη κατάρριψη των ρεκόρ και τις επιδόσεις.

- Τα ΜΜΕ ηρωοποιούν αθλητές, παρεμβαίνουν στην ιδιωτική τους ζωή παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά τους.

- Αγώνες χειραγωγούνται από αθλητικούς παράγοντες και διαιτητές.

Προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο αθλητής για να ξεπεράσει τα προβλήματα.

  • Αθλητική και ανθρωπιστική παιδεία ώστε οι νέοι να μυηθούν σε αξίες και ιδεώδη
  • Κοινωνική συνείδηση – πνεύμα αλτρουισμού, ικανό να εξοβελίσει το στείρο ανταγωνισμό και τον ωφελιμισμό.
  • Σεβασμός, εντιμότητα, ήθος.
  • Αυτοκριτική – υιοθέτηση μέτρου και πιο απλού τρόπου ζωής.
  • Οι αθλητές ν’ αποτελέσουν υγιή πρότυπα για τη νεολαία, με τη συμπεριφορά τους μέσα και έξω απ’ τους αθλητικούς χώρους. Δεν πρέπει να είναι υποταγμένοι στο κέρδος ή να προκαλούν με τη στάση τους. Είναι ανάγκη ν’ αποβάλουν το στυγνό επαγγελματισμό και ν’ αγωνίζονται υπεύθυνα και έντιμα.

ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Β1. Το ποίημα αναφέρεται στην ιστορία ενός αθλητή ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες ταχύτητας. Στις προηγούμενες προσπάθειες απέτυχε να βγει πρώτος επιρρίπτοντας ευθύνες σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Στην τελευταίο του αγώνα, το άγχος τον έχει κυριεύσει και παρά τις προσπάθειές του το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.   

Β2. α) Ο εξομολογητικός τόνος δηλώνεται με :  χρήση α΄ ρηματικού προσώπου («κόψω»),  μεταφορική χρήση της γλώσσας («σταματάει η καρδιά μου»), στοιχεία προφορικού λόγου («μπαμ»)

β) Μέσω της περιγραφής, έκδηλη παρουσιάζεται η αγωνία που βιώνει το ποιητικό υποκείμενο θέλοντας να κερδίσει στον αγώνα ταχύτητας στον οποίο συμμετέχει. Θέλει με αυτό τον τρόπο να αποφύγει την οργή του κοινού που παρακολουθεί, το οποίο είναι επικριτικό απέναντί του δίχως να συγχωρεί την αποτυχία. 

Β3. Στους συγκεκριμένους στίχους αποτυπώνονται οι σκέψεις του ήρωα όσον αφορά τη συμμετοχή του στον αγώνα ταχύτητας. Όλες οι προσπάθειες που προηγήθηκαν δε στέφθηκαν με επιτυχία επιρρίπτοντας ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες. Στον τελευταίο αγώνα, όμως, οι δικαιολογίες τελείωσαν. Έπρεπε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό ώστε να πετύχει το στόχο του. Για να γίνει αυτό πράξη θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τους φόβους και τις σκέψεις που τον κρατούσαν δέσμιο.

Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να αποτελέσει για εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Οφείλουμε να μένουμε πιστοί στους στόχους και τις επιδιώξεις μας ακόμα και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα θέλουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αποβάλλοντας κάθε μοιρολατρική στάση και συμπεριφορά με στόχο, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό.  

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ