LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|06
2021
12:23

Εμβόλια mRNA: Στο «μικροσκόπιο» περιστατικά μυοκαρδίτιδας – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη χώρα μετά από εμβόλια mRNA

Εκτενή μελέτη για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να έχουν σχέση με τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως επεσήμανε και το πρωί της Τετάρτης η Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Η καθηγήτρια τόνισε πως στην Πάτρα καταγράφηκε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

Η κυρία Τσόλια μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και τα όρια ηλικίας, η κυρία Τσόλια υπογράμμισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών. Ανέφερε ότι η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.

Παπαευαγγέλλου: 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο

Περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα έχουν αναγερθεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, τόνισε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ακόμη ότι τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Όπως αποκάλυψε στο δελτίο του Οpen η Δέσποινα Βλεπάκη την Τρίτη, τα περιστατικά έχουν πάει καλά καθώς ήταν ήπια και αυτοπεριοριζόμενα. Μέχρι στιγμής υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. 

Τα πιο πολλά αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε άτομα άνω των 60 ετών, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι γιατροί προσπαθούν να δουν πολύ προσεκτικά αν ευθύνονται τα υποκείμενα νοσήματα ή το εμβόλιο.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών