LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

19|06
2021
08:53

Σημαντικές επαφές στη διάσκεψη αρχαίων πόλεων στη Ρωσία ο πρόεδρος του ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας

Το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Παπαηλιου και ο Δημοτικός Σύμβουλος  και επικεφαλής της β' ελάσσονος Αντιπολίτευσης  Γεώργιος Γεωργούλης στη διάσκεψη της Ένωσης  Αρχαίων Πόλεων της βόρειας Μαύρης θάλασσας (ACBS) στη πόλη Ανάπα της Ρωσίας.

Η Ρωσο-Ελληνική διασκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου  ενώ τη Κυριακή 12 του Μηνός έγιναν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς ,πολιτιστικούς  και επαγγελματικούς-επιχειρηματικούς χώρους καθώς και  συναντήσεις  με την Ελληνική κοινότητα της ευρυτερης περιοχής του Novorossiysk.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τη Ρωσική Οργανωτική Επιτροπή  του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας , τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού  και  το συνδεσμο φιλιας επιχειρήσεων και πολιτιστικής συνεργασίας Ρωσιας- Ελλαδας- Κυπρου.  

Το συντονισμό της διασκεψης  είχε ο πρόεδρος της Ένωσης φιλίας των λαων Ελλαδας- Κύπρου- Ρωσίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής  ''2021 έτος ιστορίας Ελλαδας-Ρωσιας ''  Πρέσβης Georgi MURADOV. 

Συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της περιφέρειας Βόρειας Μαύρης Θάλασσας, της Κριμαίας  και φυσικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρχαίων Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιας Βόρειας Μαύρης Θάλασσας και δήμαρχος του Kerch περιφέρειας Krasnodar,  Sergey BOROZDIN.

Επίσης από την Ελλάδα συμμετείχαν με εκπροσώπους τους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θρακης , ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Κατερίνης. Παρευρέθηκαν επίσης αρκετοί  εκπρόσωποι Ρωσικών συλλόγων και Φορέων καθώς και εμπορικοί σύμβουλοι και διπλωματες.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλαδα Andrey MASLOV  και ο αναπληρωτης Υπουργος Τουρισμού της Ρωσίας  Dmitry CHERNYSHENKO. 

Κατα τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η χρήση της μοναδικής αρχαίας κληρονομιάς ως μέσω αμοιβαίου εμπλουτισμού των πολιτισμών Ρωσίας και Ελλάδας η δημιουργία και ενίσχυση διαδημοτικών δεσμών και η πρακτική  συνεργασία μεταξύ Ρωσικών και Ελληνικών πόλεων αρχαίας κληρονομιάς στους τομείς του τουρισμού της αρχαιολογίας και των μουσείων.Επίσης εξετάστηκαν οι προοπτικές δημιουργίας  Διεθνούς Ένωσης Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς.

Στη τοποθέτησή του ο π.του Δ.Σ. Σ.Παπαηλιου αναφέρθηκε στις μακραίωνες και σταθερες σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας μας  χάρη και στη σημαντική Ρωσικη βοήθεια, έκανε εκτενή αναφορά στο Ελληνικό στοιχείο της περιοχής από την εποχή του βασιλείου του Βοσπόρου και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για τη περαιτέρω ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασύνδεση και λειτουργία του όλου εγχειρήματος επ' ωφελεία των τοπικών κοινωνιων και των πόλεων με σύγχρονους όρους , κοινωνικούς ,πολιτιστικούς και οικονομικούς.

Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και τη στήριξη της Αρχαίας Ολυμπίας και τη σημασία που έχει αυτό στην όλη προσπάθεια και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Διεθνούς Ένωσης Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς.

Συγκινητικη ήταν η υποδοχή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Γοργιππίας με αναπαράσταση αφής της Ολυμπιακής Φλόγας καθώς και στο Ελληνικό χωριό Vityazevo όπου έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας. Τέλος έγινε επίσκεψη σε μεγάλο οινοποιειο της περιοχής, Ελληνικής ιδιοκτησίας, και τόσο εκεί όσο και στο περιθώριο της διάσκεψης συζητήθηκαν οι προοπτικές προώθησης τοπικων προιοντων της περιοχής μας καθώς και άλλες δράσεις.    

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας Σωτήρης Παπαηλίου, σημείωσε ότι ''... δε μπορούσε να απουσιάζει ο Δήμος Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Αρχαιολογικής αναφοράς από τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και η συμμετοχή μας εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ρώσους διοργανωτές. Είναι  καλύτερα όταν αυτές οι προσπάθειες ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω από πόλεις - Δήμους , από οργανισμούς δηλαδή και θεσμούς που βρίσκονται εγγύτερα στη κοινωνία και το πολίτη και μακρύτερα από πολιτικές σκοπιμότητες.Αναμένουμε τα επόμενα βήματα και την απόδοση που θα έχουν στο πολιτιστικό κεφάλαιο και φυσικά στις τοπικές κοινωνίες''.  

rosia1

Με το Δήμαρχο κ. BOROZDIN

rosia2

Με το πρέσβη κ. MURADOV

rosia3

rosia4

Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Γοργιππίας

rosia5

Υποδοχή στο Ελληνικό χωριό Vityazevo

rosia6

Χωριό Vityazevo, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Σταφιονιδη και το δάσκαλο Παύλο Παπαδόπουλο

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ