LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|08
2021
19:28

«Οικονομική αποδοτικότητα»

Toυ Χρήστου Γιάνναρου*

Στα αποκαΐδια των πυρκαγιών, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και επιτελεία εξωραΐζουν την ΕΕ και «ξεπλένουν» την καταστροφική πολιτική της για το περιβάλλον. Με αφορμή την ενεργοποίηση του συστήματος «rescEU», διαφημίζουν την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, παρουσιάζουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως «σωτηρία» για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών και την «πράσινη» πολιτική της ΕΕ ως «ασπίδα» τάχα από μελλοντικές τραγωδίες.

Κάθε νέα καταστροφή υπενθυμίζει τις εγκληματικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με αυτές, για την πρόληψη από φυσικές καταστροφές «το μόνο κριτήριο είναι η οικονομική αποδοτικότητα» και «οποιαδήποτε ανάλυση κόστους - οφέλους επιδιώκει να εκτιμήσει την πιθανή μελλοντική κατεύθυνση των ζημιών και να χρησιμοποιηθεί αυτό ως βάση για να προβλέπει το κατά πόσο αξίζει να μειωθούν ή να αποτραπούν εκείνες οι ζημιές ή αυτές (...)». Με άλλα λόγια, απέναντι στις καταστροφές που απειλούν τον λαό, το κράτος υπολογίζει κάθε φορά αν είναι οικονομικά πιο αποδοτικό «να προλάβει το κακό» ή να αναλάβει εκ των υστέρων το κόστος των ζημιών.

Κι όχι μόνο αυτό: Από το 2002 μέχρι το 2019, η εκτίμηση των ζημιών από διάφορες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ, με τους πιο υποτιμημένους υπολογισμούς. Η ΕΕ όμως, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, συνείσφερε μόλις 122,8 εκατ. ευρώ! Μόνο για τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, η εκτίμηση των ζημιών ήταν 2,118 δισ. ευρώ, αλλά η ΕΕ έδωσε από το Ταμείο Αλληλεγγύης μόλις 89,8 εκατ. ευρώ! Αναντίστοιχες των τεράστιων καταστροφών και απωλειών είναι βέβαια και οι κρατικές αποζημιώσεις. Και καμένος και γδαρμένος δηλαδή ο λαός, που αφήνεται στο έλεος των καταστροφών και δεν αποζημιώνεται ούτε για τα στοιχειώδη!

Όπως αναφέρεται στις ίδιες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα π.χ. εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ.εύπορες οικογένειες ή εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους». «Όπου φτωχός κι η μοίρα του» δηλαδή!

Με τη λογική του «κόστους - οφέλους» συγκροτείται και ο μηχανισμός «rescEU», για την έκτακτη παροχή βοήθειας από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά. Ο μηχανισμός αυτός αξιοποιείται ως άλλοθι για το σημερινό χάλι της πρόληψης, αλλά και για τη μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για την πυρόσβεση. Τα πυροσβεστικά μέσα από άλλα κράτη διατίθενται με το αζημίωτο και μόνο αν υπάρχει διαθεσιμότητα, πράγμα δύσκολο, αφού το καλοκαίρι είναι συνήθως εποχή πυρκαγιών για όλη την Ευρώπη, με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Όσο για το παραμύθι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η ευρωπαϊκή στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» θα οδηγήσουν σε «αντιστροφή των σημερινών κλιματικών τάσεων» και θα θωρακίσουν τον λαό από μελλοντικές απειλές και φυσικές καταστροφές, εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος. Εμφανίζουν με θράσος την αιτία ως «γιατρικό», όχι μόνο για να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό, τη ζωή και την περιουσία του, αλλά προπάντων για να κρύψουν ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου, είτε μαύρη, είτε πράσινη, ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αν κάτι προκύπτει ως συμπέρασμα και από τις τελευταίες πυρκαγιές, είναι ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Αν μετατρέψει τη δίκαιη οργή σε οργανωμένη διεκδίκηση και αγώνα!

 *Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ