LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|09
2021
07:32

Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων: Ανεβάζουν ρυθμούς στις διεκδικήσεις

Η χθεσινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων Ηλείας στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας οδηγήθηκε σε κατάληξη του χώρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς οι πυρόπληκτοι δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιαννόπουλο, προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα της στήριξης και των αποζημιώσεις.

Οι πυρόπληκτοι της Ηλείας ζητούν να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να δοθούν αποζημιώσεις τους πληγέντες στο 100%. Ένα μήνα μετά ουσιαστική κίνηση δεν υπάρχει και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους πληγέντες σε ένα νομό που μετά την καταστροφή του 2007, έχει κακή εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Πυροπλήκτων ζήτησε να έχει συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας που απουσίαζε και έτσι προχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε κατάληψη του χώρου για λίγη ώρα. Σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβούν οι πυρόπληκτοι στην Αρχ. Ολυμπία για να διαμαρτυρηθούν εκεί σε συνάντηση που θα έχει ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος με φορείς από το εξωτερικό που προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή για τους πυρόπληκτους

Η κινητοποίηση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και συντονιστής της Επιτροπής των πυροπλήκτων, Θανάσης Βομπίρης σε δηλώσεις του τόνισε πως “… από την πρώτη μέρα που τελείωσαν οι φωτιές, ήρθαμε εδώ στην Περιφέρεια και επισημάναμε τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφές, δεν βρήκαμε βέβαια κανέναν εδώ και μιλήσαμε μόνο τηλεφωνικά. Μετά από λίγες ημέρες ξανά ήρθε εδώ η συντονιστική επιτροπή, πάλι δεν βρήκαμε κανέναν και πάλι δώσαμε το ψήφισμά μας, ζητήσαμε να δοθούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφος επειδή τα ζώα τους δεν είχαν να φάνε καθώς είχαν καεί τα πάντα. Μας είπαν ότι φροντίζουν γι’ αυτό όπως και την δεύτερη φορά.Μετά κάναμε συλλαλητήριο, τα επισημάναμε αυτά, τα στείλαμε παντού, προχθές πήγαμε στην Πάτρα στην αποκεντρωμένη διοίκηση και εδώ στον Πύργο και περιμένουμε απάντηση. Εκεί πήγαμε μαζί με τους αγρότες του Αιγίου που έχουν καεί και της Αχαΐας. Ήρθε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και για υποστήριξη, ήρθε το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος της Πάτρας. Εκεί ο γενικός της αποκεντρωμένης διοίκησης το έπαιξε ότι ήταν από κάποιο άλλο κράτος, μας κοίταζε και μας έλεγε ότι είναι υπάλληλος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα”…

Ο κ. Βομπίρης ανέφερε πως “… η κυβέρνηση ευθύνεται για το ότι κάηκε όλη η περιοχή και όλη η Ελλάδα, δεν έχει κάνει τίποτα για την πυροπροστασία, το 2007 καήκαμε ολοσχερώς, το ταμείο Μολυβιάτη το έριξαν αλλού, και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Έφαγαν αυτά τα χρήματα και τώρα έρχονται να μας πουν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας για να μην καούμε. Αυτό το γνωρίζουμε ότι πρέπει να φύγουμε για να μην καούμε. Το θέμα είναι ότι άμα φύγουμε τι θα γίνει πίσω; Θα καούν τα πάντα... Είναι υπεύθυνοι για αυτό το διαχρονικό έγκλημα που γίνεται. Σήμερα πηγαίνει στα χωριά ο ΕΛΓΑ και δηλώνει ότι μερικές αποθήκες για κάποιους λόγους δεν αποζημιώνονται. Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητάμε να αποζημιωθεί ο κόσμος στο ακέραιο και τα ελαιοτριβεία και ότι άλλο υπάρχει διότι δεν θα έχουνε δουλειά και δεν θα έχουν εισόδημα. Απαιτούμε αποζημίωση τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτά τα κόλπα, έκαναν και πέρυσι στο Χελιδόνι που κάηκε και δεν αποζημιώθηκε κάνεις. Και σήμερα το πάνε με αυτόν τον τρόπο. Το Χελιδόνι σήμερα δεν χαρακτηρίζεται πυρόπληκτο. Έπρεπε να καούν τα σπίτια για να είναι πυρόπληκτο το χωριό; Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα ζωοτροφές στους πυρόπληκτους, περιφράξεις, να μη λειτουργούν πελατειακά και παίρνουν τον κόσμο και του μιλάνε ιδιαίτερα, για το πως θα κάνει τις δουλειές του, για όλο τον κόσμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις άμεσες αποζημιώσεις στο 100% και κάλυψη του εισοδήματος για όσα χρόνια κράτησε η αποκατάσταση”.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ πριν προχωρήσουν οι πυρόπληκτοι σε κατάληψη του Διοικητηρίου, είπε ότι “… απαιτούμε από τον περιφερειάρχη να κατέβει κάτω και να δώσουν απαντήσεις στον κόσμο σχετικά με το τι έχουν κάνει, σχετικά με ότι του ζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Και στην Πάτρα αυτό ζητήσαμε, σήμερα (σ.σ. χθες) να έχουμε απαντήσεις. Περιμένουμε εδώ και θα περιμένουμε όσο χρειαστεί μέχρι που να έρθουν να μιλήσουν στον κόσμο και να τους θέσουμε κι εμείς όλα τα προβλήματα. Αυτή την πρόταση έχουμε να κάνουμε”.

Ο Κώστας Βουρλούμης από Χελιδόνι σε δήλωσή του ανέφερε ότι “… δεν έχουμε πάρει ακόμα τίποτα, είχαμε έρθει εδώ πριν 20 ημέρες και μας είπαν ότι θα στείλουν ζωοτροφές αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα. Τα ζώα πεινάνε, δεν έχουν να φάνε, όλο το χωριό έχει πάθει τεράστια ζημιά. Δεν έχουν έρθει ακόμα να ελέγξουν κάτι. Καμιά αποζημίωση…”.

Το μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Βασιλόπουλος, ανέφερε πως “… είμαστε εδώ, να θυμίσουμε λίγο το θέμα με τις φωτιές γιατί έχει ξεχαστεί αυτό το διάστημα, δώσαμε τα αιτήματα μας στην Περιφέρεια την Δευτέρα και σήμερα θέλαμε να μας δώσει ο αντιπεριφερειάρχης κάποιες απαντήσεις από τις ερωτήσεις που είχαμε κάνει. Δυστυχώς όμως λείπει σήμερα από ότι μάθαμε. Ζητάμε να μας στηρίξουν γιατί έχουμε τεράστιο πρόβλημα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Απ’ όσο γνωρίζω κάποιοι που έκαναν τα χαρτιά πολύ νωρίς πήραν κάποιες προκαταβολές. Οι υπόλοιποι όμως που έκαναν λίγο αργότερα τα χαρτιά δεν έχουμε πάρει ακόμα τίποτα, δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Αυτό που ζητάμε είναι ότι πρέπει να έρθει ο ΕΛΓΑ να κοιτάξει τα κτήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορούμε να γνωρίζουμε κι εμείς τι γίνεται. Πρέπει να ξεκινήσουμε, γιατί έχουμε πολλές εργασίες μπροστά μας. Έχουμε πολλή δουλειά και πρέπει να ξέρουμε. Στα δέντρα που κάηκαν λίγο, πιστεύω ότι στην πενταετία θα έχουμε καρπό. Στα δέντρα όμως που κάηκαν ολοκληρωτικά θα χρειαστούν το λιγότερο 7 χρόνια αν και εφόσον πετάξουν, σε αντίθετη περίπτωση το δέντρο θα πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια θα είμαστε χωρίς εισόδημα. Εμείς γι’ αυτό ζητάμε το εισόδημά μας για όλα αυτά τα χρόνια που θα κάνουμε να έχουμε ξανά παραγωγή” σημείωσε.

Δείτε video:

Δείτε φωτογραφίες:

suntonistiko puropl 2

suntonistiko puropl 3

suntonistiko puropl 4

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών